Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kell szja-t fizetnem? Ha...

Kell szja-t fizetnem? Ha igen, mennyit?

Figyelt kérdés
Örököltem egy házat 2019-ben, amit most sikerült eladnom idén. Úgy hallottam, hogyha olcsóbban adom el a házat, mint amennyiért "szereztem" akkor nem kell szja-t fizetni, hiszen azt a nyereségből számolják. Viszont ez örökölt ingatlan, nem került semmibe, viszont olcsóbban adtam el, mint amennyiért a hagyatékin felbecsülték. Pl, felbecsülték 10 millióra, de én 5 M-ért adtam tovább. Kell SZJA-t fizetnem jövőre, vagy nem?

2021. márc. 6. 21:02
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Kevered az illetékkel!!
2021. márc. 6. 21:52
 2/8 anonim ***** válasza:
38%
2021. márc. 6. 21:56
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nem keveri az illetékkek. Ha olcsóbban adta el, mint a hagyatékiban megállapították, akkor nem kell adóznia.
2021. márc. 6. 21:59
 4/8 anonim ***** válasza:
89%

Így van. Ha kevesebbért kelt el, mint a hagyatéki leltárban felvett értéke, és egyébként "mentes" volt az örökösödési illeték alól, akkor nincs SZJA kötelezettsége és a bevallásban sem kell semmit szerepeltetni.

Viszont, ha örökösödési illeték-fizetési kötelezettsége volt az örökség után, akkor nem a hagyatéki leltárban szereplő értéket kell figyelembe venni, hanem az illeték-kiszabás alapjául szolgáló összeget, mint "szerzéskori értéket".

Fentiek alapján határozd meg, hogy mennyi is az annyi, és úgy döntsd el, hogy van SZJA-fizetési kötelezettséged vagy sem.

2021. márc. 7. 06:31
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha a hagyatéki leltárban pl. 5 millióra értékelték fel, az jogilag ugyanúgy számít, mintha 5 millióért vetted volna!

Ha olcsóbban adtad el, nincs nyereség, nincs adó.

2021. márc. 7. 09:34
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek!
2021. márc. 8. 00:22
 7/8 anonim ***** válasza:
48%

Ha a szerzéskori értéke több, mint amennyiért eladod, akkor nincs hasznod, tehát SZJA sem terhel.

A szerzéskori érték meghatározása öröklés esetén:

- hagyatéki leltárban felvett érték, ha nem szabtak ki örökösödési illetéket a szerzéskor,

- örökösödési illeték alapjául szolgáló érték, ha szabtak ki illetéket a szerzéskor (ez az érték eltérhet a hagyatéki leltárban felvett értéktől is akár, de ugyanaz is lehet).

2021. márc. 9. 04:51
 8/8 anonim ***** válasza:
#7: igen-igen, erre szoktuk mondani, hogy veszteség után - egyelőre :-DDD - még nem kell SZJA-t fizetni. :))
2021. márc. 9. 09:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!