Kell SZJA bevallást adni a nyugdíj előtti segélyről (NYES)? Ha igen melyik soron kell feltűntetni?
Nem, csak nyugdíjjárulékot.
De a munkaügyiben azt mondták kell róla SZJA bevallást adni... 🙄
Megtaláltam...
Nyugdíj előtti álláskeresési segély.
Az SZJA törvény szerint NYUGDÍJ fogalom alá tartozik. (3. §. 23. pont).
"... a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított nyugdíj előtti munkanélküli-segély, ... ha annak megállapítására a magánszemélyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár öt évet meg nem haladó időtartamon belüli betöltésére is figyelemmel került sor;"
Az SZJA törvény 1. számú melléklete 1.2 pontja alapján a nyugdíj adómentes bevétel.
Fentiekből következően nem kell fizetni utána SZJA-t és bevallásban sem kell szerepeltetni!
A munkaügyben rosszul tudták...
"Bár sajnos így írásban kurvára nem megy át az irónia :("
De átjött. A mostani hozzászólásban a csúnya szó is. :)
"Én is így gondoltam de elbizonytalanítottak."
A lényeg az, amit a törvény tartalmaz, nem az, amit valaki mond. Abból pedig egyértelműen levezethető, hogy nem kell! Persze... ha az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt az 5 éves időkorlátra tekintettel állapították meg.
Azt nem tudom, hogy egyébként más feltétel esetén egyáltalán folyósítható ilyen címszóval az ellátás. Gondolom, nem véletlen emelte ki a jogszabály ezt a feltételt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!