Mit jelent a "NEAK-adatszolg. kötelez. könyv" az adószámlán (egészségügyi szolgáltatási járulék résznél)?
NEAK írja elő az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak, akire nézve ez kötelezettséggel jár, viszont a NAV tartja azt nyilván.
A NEAK adatszolgáltatása alapján kötelezettséget könyveltek fel az adófolyószámládra (NEAK-adatszolg.kötelez.könyv).
Gondolom, a 408-as adónemre könyvelődött fel. Ez az egészségügyi szolgáltatási járulék adónem. A neve is az.
Volt olyan időszak, amikor ezt a járulékot fizetned kellett volna, és most előírták.
Köszi a választ, így már értem.
De nem volt ilyen időszak, mert mindig kifizettem és 0-án voltam.
Legutóbb január elején, és ugyanekkor lettem kisadózó is amiben az Eü. járulék is benne.
Csak arra tudok gondolni, hogy a januári hónapra arányosan felszámolták (8000 / 30 * napok számok), kb. ki is jön az a fél hónap.
Azonban ha a KATA fedezi az eü. járulékot a teljes hónapra (független attól, hogy hó közepén lettem kisadózó) akkor ezt pluszban mért is számolják fel?
"akkor ezt pluszban mért is számolják fel?"
Mert az adózónak akkor is meg kell fizetnie a teljes tételes havi adót, ha az adott hónapban csak egy napot élt a vállalkozása.
Tehát ha január 27-én válsz KATA adózóvá, akkor 26-ig fizeted az eü. szolg. járulékot, és arra a hónapra a KATA-t is teljes egészében.
Tegnap én is felfedeztem ilyen tételt az adószámlámon, a NAV Ügyfélszolgálatán azt állították, hogy mindig utólag kell kifizetni ezeket a eü.szolg. járulékokat. Én júl. 26-án kezdtem el dolgozni, aug.12-én állították be a 6.750 Ft-os tartozást, de csak most vettem észre. Én meg azt
hittem túlfizetésem lesz, mert mindig tisztességgel utaltam a havi 8.000 Ft-okat. :D
Jó a NAV állítása. Mindig utólag esedékes ez a járulék.
A tárgyhónapot követő 12-e. Tehát a júliusit augusztus 12. esedékességgel könyvelik fel az adófolyószámlára.
És még jól is számoltak. :)
Napi 270 forint, ha nem teljes hónapban áll fenn a fizetési kötelezettséged.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!