Egyéni vállalkozó szeretnék lenni, fodrász vagyok, segítség kellene?
Az a 15 pont az áfa kérdésével foglalkozik. Ha áfa-körös szeretnél lenni, akkor kell az első pontot x-elni, a többi 14 pont nem vonatkozik rád.
De szerintem neked inkább alanyi adómentességet kellene választanod. Ennek feltétele, hogy ne haladja meg az 5 millió Ft-ot az árbevételed. Ha év közben kezdesz, akkor időarányosan kell nézni. Ebben az esetben itt nem kell x-elni semmit, és nem kell foglalkoznod az áfa kérdésével sem.
Az alanyi adómentesség azt jelenti, hogy nem fizetsz áfa-t a bevételeid után, viszont a költségeid után sem vonhatod le.
A következő lapon a második pontban kínálja fel az alanyi adómentesség lehetőségét. Szóval, ha ezt választod, akkor ezt kell x-elni.
Átalányadózást szerintem NE válassz. Ez azt jelenti, hogy a bevételed x %-át(nem tudom a pontos számot, de nem sok az biztos) vonhatod le költségként a bevételedből. Ami marad azután kell adóznod. Ez inkább annak javasolt, aki nem tud költséget a elszámolni a bevételeivel szemben. Te viszont tudsz, mert pl. anyagot szerzel be a munkádhoz.
Ha nem választod az átalányadózást, akkor a bevételeidből a tényleges költségek kerülnek levonásra.
A számvitellel és biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos adatokat akkor kell tölteni, ha van főállásod.
Gondolom neked nincs. Így majd szükséges lesz vállalkozói kivétet kivenned havonta, ami után járulékokat kell fizetned magad után.
A vállalkozói kivétet is elszámolhatod költségként, és az utána fizetett járulékok egy részét is.
Remélem tudtam segíteni, ha valami nem világos kérdezz nyugodtan.
Még egy kis kiegészítés a második adózással foglakozó oldalhoz.
Közösségi adószámot akkor kell kérni, ha Eu-n belülről szeretnél beszerezni vagy ott eladni. Ez utóbbi a te esetedben nem valószínű, de gondolom a beszerzés sem.
x-elj nem-et, mert közösségi adószámot utólag is lehet kérni és ha mégis az Eu-ból szeretnél anyagot beszerezni, akkor ezt meg tudod beszélni a leendő könyvelőddel.
jajdejó, köszönöm szépen a segítséged :) ezeket gyorsan átfutom, és ha valami nem tiszta, még kérdezek :))
szoval a 15 pontos oldalon semmi, a kovetkezon alanyi adomenetesség, és nem átalány, a többit hagyhatom.
amit még nem tudok, hogy székhelynek jelölhetem a lakcímemet, telephelynek pedig a munkavégzés helyszinét (ahol széket fogok bérelni)?
aztán a másik, hogy kikerestem én a fodrászatnak a szakmakódját, meg minden, de bizonyitványomról képet nem kell csatolni, vagy valami? ugye ez ügyfélkapu, hol hietlesitsem? ha elküldöm az adatlapot, onnantól kezdve mikor leszek vállalkozó?
Igen, így jó lesz a kitöltés, csak még annyi, hogy a közösségi adószámhoz is x-elj nem-et.
Székhely-telephely is jó lesz.
Ügyfélkapu regisztrációt csak Okmányirodában tudsz intézni, mindenképpen be kell menned. Képet csatolni nem tudsz a bizonyítványodról, de az Okmányirodában rákérdezhetsz, hogy be kell-e mutatni.
Hogy mennyi az ügyintézés ideje, azt sajnos nem tudom megmondani. A sógorom februárban váltotta ki elektronikusan a vállalkozóiját, és neki 2 hét múlva küldték a visszaigazolást róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!