Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ebben az esetben be kell...

Ebben az esetben be kell fizetni az adót az eladott telek után?

Figyelt kérdés
2019-ben vásároltunk egy telket építkezési céllal, azonban úgy alakultak a dolgok, hogy hamarabb kellett a lakhatást megoldani, így 2020-ban vettünk egy házat. A házvásárlást követő 1-3 hónapon belül (adásvételitől számított 3, használatba vételtől számított 1 hónap) a 2019-ben vásárolt telket, minimális nyereséggel eladtuk. Ebből természetesen adózni kéne. De olvastam, hogy ha az eladástól számított egy éven belül a befolyó összeget ingatlanba ruházzák be, akkor nem kell adót fizetni. Ez visszamenőleg érvényesíthető? Hogy igazolható, hogy ingatlanra lett fordítva? (Elegendő az adásvételi?)

2021. febr. 12. 09:12
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ez a szabály már nem él évek óta. Csak az illetéknél lehet beszámítani az alapba.
2021. febr. 12. 09:18
 2/6 A kérdező kommentje:

Oh, ezt nem tudtam. Igen, az illetéket levonjuk az adóalapból mindenképp.

Köszönöm szépen!

2021. febr. 12. 09:23
 3/6 anonim ***** válasza:
De ne vonjátok le!
2021. febr. 12. 13:23
 4/6 anonim ***** válasza:
Kérdező, félreértettél. Nem az adóalapból vonhatod le az illetéket, hanem ha X időn belül vásárolsz újat, akkor annak az illetékéből lehet levonni.
2021. febr. 12. 13:29
 5/6 A kérdező kommentje:

Igen, közben rájöttem, hogy összekevertem. Arra gondoltam, hogy a telek eladása után befizetendő adó alapjából levonható az anno arra fizetett illeték (amit megteszünk majd). Sajnos a házvásárlás előbb történt, az azután fizetendő illetéket már befizettük, arról ugye külön határozat jött.

Köszönöm szépen a segítséget!

2021. febr. 12. 14:42
 6/6 anonim ***** válasza:

Az ingatlan beszámításos lehetőség már évek óta (talán 10 év) nem hatályos. Kivették a törvényből.

Az eladott telek bevételéből levonhatod annak megszerzésére fordított összeget, és a kapcsolódó járulékos költségeit. Például utána megfizetett vagyonszerzési illeték (ha volt), ügyvéd költsége (amikor megvettétek), földhivatali eljárás díja (tulajdonjog megszerzése miatt), stb. Természetesen ezeket a kiadásokat irattal tudni kell igazolni.

A különbözet lesz adóköteles (SZJA), ha pozitív szám jön ki.

2021. febr. 13. 04:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!