Mi történik, ha kiváltom az egyéni vállalkozóit és utána azonnal fokozottan veszélyeztetett terhesség miatt 9-es kóddal táppénzre kerülök?
Ahhhaaa, köszi. :( Fú bakker... ez így nehéz. Ezt nem is értem, hogy ha 2 éven belül kérnek 1 évek, de vállalkozó is vagy, akkor mégsem, most mi van..?????
Felhívom a könyvelőm, jobban járok. :) Bocsi, de nem találtam semmi jogszabályt erre.
Köszönöm a segítséget.
Kérdező, azért látszik, hogy nincs könyvelőd, mert full nem vagy tisztában a dolgokkal:
"nem fizetek járulékot, mert nem adhatok számlát. "
A KATA-s vállalkozó nem járulékot fizet, hanem adót, az 50 ezret, amit minden hónapban fizetni kell, ha van bevételed, ha nincs és ha csak 1 napig élt a vállalkozásod, akkor is 50 ezret kell fizetni. Az igaz, hogy ha 30 napnál tovább táppénzen vagy, onnantól nem kell adót fizetni. De ha most, jan. 12-én kiírnának táppénzre, febr. 12-ig be kell fizetni az 50 ezret.
És nagyon figyelj oda arra, amit 5-ös írt, mert ez bizony így van:
"Csak mondom, TP annyi időre jár, amennyi folyamatos biztosítási jogviszony van. A hallgató nem biztosított, úgyhogy ha az egyéni vállalkozás előtt harminc napnál régebben ért véget a munkaviszony, akkor bukta a dolog"
Így van, a hallgatói jogviszony csak orvosi ellátásra jogosít.
Szerintem mindenképpen beszélj egy könyvelővel, talán ők tudják - még jobb lenne egy TB ügyintézővel - de ez így nem fog működni: valóban annyi napig kaphatsz táppénzt, amennyi ideig biztosított voltál.
Kérdező, még valami...
Nem tudom, milyen vállalkozást "űzöl", de szerintem nem 1 hét múlva fog jönni az a baba, gondolom...
A helyedben amíg csak tudom, csinálnám a vállalkozást és csak közvetlenül a szülés előtt mennék táppénzre. Nyilván nem minden foglalkozást lehet űzni terhesen, de ha módod van rá, inkább csináld, amíg bírod - jól jön az majd lezárt üzleti évnél, stb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!