Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Félállású KATA-sként futárkodn...

Félállású KATA-sként futárkodnék. Van lehetőségem a járművem kopó alkatrészeit elszámoltatni?

Figyelt kérdés

Esetleges facepalm esetén bocsánat :) Most kezdenék csak bele. Édesanyám egyéni vállalkozó (nem KATA) és ő szokott munkájához dolgokat venni, amit "áfás számlára" kér. Eddig sose gondoltam végig, hogy ez pontosan mit jelent, mert nem volt rá szükségem.

Most viszont szeretnék futárkodni, amihez mindenki a KATA rendszert ajánlja, nekem mellette van 40 órás munkaviszonyom.

Ha munkából kifolyólag tankolok, vagy új gumit kell vennem (stb), érdemes ilyen számlára kérnem ezeket, vagy KATA esetén nincs ilyen?

2020. nov. 29. 21:57
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy te voltál az első is.

Nem szidtam, csak elmondtam a véleményem, hogy hasznos lett volna. Figyelmesen csak akkor tudsz keresni, ha tudod, mit keresel, ha van egyáltalán fogalmad arról a témakörről, amiben keresni kívánsz :)

A google találatai minden embernek különböznek, személyre szabottak. Megpróbálom megkeresni, amit írtál, köszönöm.

2020. nov. 30. 18:39
 12/14 A kérdező kommentje:
Végül voltam könyvelőnél. Ha valaki nem az évi 2x25 ezer forint iparűzési adót valasztja, hanem a bevétel 2%-a alapján számoltat, akkor el lehet számolni a benzin, kopóalkatrészek díjait. Ilyenkor a bevételből lejönnek ezek a kiadások, majd ennek az összegnek kell a 2%-át iparűzési adóként befizetni. Azaz pl valakinek volt egy 2,3 milliós éves bevétele, de költ 300 ezret féktárcsára, betétre, benzinre, akkor 2 millió forint 2%-a, azaz 40 ezer forint lesz az iparűzési adó. 46 ezer helyett. 2 milliós bevétel alatt meg nem kell semmit sem fizetni.
2020. dec. 11. 09:27
 13/14 anonim ***** válasza:
Na várj, az iparűzési adó más tészta. Te a katát kérdezted, nem az iparűzési adót. Ez két tök külön adónem, amik nem is biztos, hogy függnek egymástól.
2020. dec. 11. 09:33
 14/14 anonim ***** válasza:
Arról nem is beszélve, hogy az falvanként változó, hogy van-e és ha van akkor milyen összeghatártól van adómentesség. Nálatok lehet 2 millió, nálunk 2.450ezer forint. Valahol meg egyáltalán nincs.
2020. dec. 11. 09:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!