Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Használt saját otthoni ruhák...

Használt saját otthoni ruhák eladása után kell adózni vagy bejelenteni?

Figyelt kérdés

Rengeteg zsák ruhánk van, amit már nem hordunk és arra gondoltam eladom neten. Utána olvastam, és azt találtam, hogy évi 600 ezer ft bevételig nem kell adózni meg semmi. Ez igaz?

És ha igaz, akkor, honnét tudják, hogy én nem vettem mondjuk turiba és adtam tovább magasabb áron?

2020. nov. 5. 13:31
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
77%

10+ A gazdasági tevékenység meg tudtommal üzletszerűen folytatott tevékenység.

A nav meg azt írja magánszemélyként évi 600 ezer bevételig nem kell jövedelmet számolni akkor sem ha gazdasági tevékenységként folytatja.

A vállalkozást meg tudtommal nem magánszemélynek hívják...

2020. nov. 5. 16:49
 12/20 anonim ***** válasza:
77%

"Norbi, üzletszerűen nem adhat el RENDSZERESEN a neten adószámos magánszemélyként, csak vállalkozóként!!"

Egyéb ingóság, pl. tárgyi eszköz esetére írtam, ha elolvasod... hogy mit ért ezen az idézett szöveg ezen:

"ha a magánszemély gazdasági

tevékenység keretében értékesít ruhákat, egyéb ingóságokat"

Ha kiadsz pl. egy albérletet, lecseréled a fél lakás bútorzatát, műszaki berendezéseket, függönyt, stb. nyugodtan eladhatod adószámos magnászemélyként a régit, nem fog kelleni hozzá ev. Vaterán 87 eladással sem volt gond ezzel pl. Azon felül a marketplace, Jófogás, stb.

Ugyanúgy a folyamatos magán holmik darabonkénti eladásával sem.

2020. nov. 5. 16:57
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Nem könnyű az elhatárolás az biztos...

Akkor eleve gazdasági tevékenységnek minősül, ha az ingóság beszerzése, előállítása továbbértékesítésre irányul. Évi 600 ezer forint bevételig nem kell jövedelmet megállapítani és így bevallani sem kell az ingó értékesítést akkor sem, ha gazdasági tevékenység keretében történik.

Angyal József okleveles adószakértő szokta vázolni a következőképpen az elhatárolást:

"Ha valaki örököl egy bélyeggyűjteményt és egyben eladja valakinek, akkor az ingó értékesítésnek minősül. Ha viszont a magánszemély megbontja a bélyeggyűjteményt és darabonként adja el, akkor ez már gazdasági tevékenységnek minősül."

Valószínűleg azért bontja meg, mert egyben olcsóbban tudja eladni, mint egyenként. Tehát a "haszonszerzési cél" valósul meg ez által, nem pedig az, hogy megszabaduljon a számára felesleges ingóságtól, mert már nincs hely a padláson. :)

Remélem, érezhető a különbség...

Egy 2012. évi NAV álláspont:

"Ha valaki gyerekei kinőtt ruháit, nem használt játékait, bútorait eladja akár az internet adta különböző lehetőségeket kihasználva, az nem tekinthető gazdasági tevékenységnek akkor sem, ha azt rendszeresen végzik. Ez akkor igaz, ha eredetileg saját használatra beszerzett és használt portékákról van szó.

Nem így ítéli meg a helyzetet a NAV, ha valaki olcsón felvásárolt, másoktól beszerzett használt dolgokat értékesít, álláspontjuk szerint ez már kimeríti a gazdasági tevékenység fogalmát. Ugyancsak erre az álláspontra helyezkedik a NAV, ha valaki a családtagjai használt dolgai értékesítéséből aránytalanul magas bevételre tesz szert. Szintén nem lesz vevő az adóhatóság arra sem, ha a használt dolgok meghirdetése során egyféle portékából szín és/vagy méret választékot is ajánlunk, mert ezt az üzletszerűség egyértelmű bizonyítékaként értékeli. Az adóhatóság értelmezése szerint akár egy alkalommal történő értékesítés is lehet üzletszerű és minősíthető ez által gazdasági tevékenységnek, ha bizonyítható, hogy az adott dolog kizárólag a haszonnal történő tovább értékesítés céljából került beszerzésre, netalántán elkészítésre. Ennek figyelembevételével például egy régi bútor továbbértékesítési célból történő megvásárlása és értékesítése is lehet gazdasági tevékenység attól függetlenül, hogy mondjuk a tovább értékesítésre változatlan formában került sor. Ennek figyelembevételével a talált dolgok értékesítése nem tartozik a gazdasági tevékenység fogalmába. De azt azért nem ajánlom senkinek, hogy tartósan azzal a magyarázattal kísértse a szerencséjét, hogy azt a teherautónyi használt cuccot, amit egész évben eladott mind találta. Nem minősül üzletszerűnek az ajándékba kapott, örökölt dolgok alkalomszerű értékesítése sem. De meg fogják állapítani az üzletszerűséget, ha valaki azért házal vagy ad fel hirdetést, hogy továbbértékesítési céllal másoktól használt holmikat, régiségeket szerezzen be."

2020. nov. 5. 17:38
 14/20 A kérdező kommentje:

De ezt én hogyan tudom bizonyítani, hogy a saját cuccaim árulom és nem tegnap vettem a bolhapiacon?

Nekem nyilván nincs meg a 10 éves ruha/bútor nyugtája sem semmije...

2020. nov. 5. 18:28
 15/20 anonim ***** válasza:

nagykert mondtad, ott jó eseéllyel csak ev-ként tudsz regisztrálni és a nagyker számla adatokat zolgáltat a anav felé a viszonteadónak kiállított dolgokról.

Ha azon azt látják, hogy 30 kabát te meg eladtál 2 hónapon belül 30 kabátot, vélelmezik, hogy viszonteladásra vetted át.

A vélelmet neked kell tudni megdönteni ellenbizonyítással, pl. hogy azokat a kabátokat Te 10 év alatt halmoztad fel és azok akabátok nem a nagykerből származó kabátok.

2020. nov. 5. 18:59
 16/20 A kérdező kommentje:

"A vélelmet neked kell tudni megdönteni ellenbizonyítással, pl. hogy azokat a kabátokat Te 10 év alatt halmoztad fel és azok akabátok nem a nagykerből származó kabátok."

A kérdésem pont az volt, hogy ezt mivel/hogyan tudnám bizonyítani nyugta hiányában?

Egyébként van olyan nagyker, ami magánszemélyeknek is árusít, szóval ez nem bizonyít semmit...

2020. nov. 5. 19:08
 17/20 anonim ***** válasza:

Kérdező, szerintem már rég nem arról beszélünk, hogy a saját dolgaidat akarod eladni, 600 ezer alatt. Pedig az veredeti kérdésed ez volt.

Most akkor használt ruhát akarsz üzletszerűen eladni, vagy a sajátodat?

Mert ha üzletszerűen (veszel és eladsz), bepróbálkozhatsz ugyan, de utána, ha megbuksz vele, nagyobb lesz a bírság, mint ami az összes haszon volt rajta.

2020. nov. 5. 19:27
 18/20 A kérdező kommentje:

A saját használt ruháimat akarom eladni, de ezt gondolom ellenőrízheti is a nav... és ha ellenőrzi nem tudom, hogy bizonyítsam, hogy az enyém és nem tegnap vettem, ha meg nem tudom bizonyítani akkor meg azt hihetik, hogy feketén árulom és megbüntetnek ...

Érted?

Ezért kérdezem, hogy hogyan tudom bizonyítani?

2020. nov. 5. 19:31
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Ha a saját ruháidat akarood eladni, azt senki nem fogja ellenőrizni, amíg évi 600 ezren belül maradsz. Évek óta adom el a cuccainkat: könyveket, ruhákat, háztartási dolgokat, évi kb. 150-200 ezer ft értékben, még sosem volt gond belőle.

Van közötte néhány új is, amit kaptunk, de nem lett jó méretben, stb.

Ha felteszel pl. 2 új nadrágot azért nem "kap le" a NAV, de ha valaki 50 kabátot elad 2 hónap alatt, azért már ránézhetnek, akkor is, ha az használt.

A saját, használt holmijaidról nem fognak számlát kérni.

De ha pl. eredetinek hirdetsz egy hamis Adidast, vagy Converse-t, az megint elég problémás, mert ott "átvered" a a vevőt, akár fel is nyomhat miatta. Szóval vannak azért nehézségek, de alapban nincs gond, ha tisztességesen árul az ember.

2020. nov. 6. 07:28
 20/20 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Ha tényleg a saját használt dolgaidat árulod, akkor nem kell azon rugózni, hogy adott esetben mit hogyan bizonyítasz. Nem is vetül rád a feltételezés, hogy nem így van ebben az esetben.

Nem véletlenül jegyezte meg a 17-es hozzászóló, hogy Ő úgy érzi, itt már nem erről van szó. Ugyanis nagyon rágörcsöltél a kérdésre. Nincs miért paráznod, ha ezek a valós szándékaid, nem mások. Ez a lényeg.

Egy srác kérdezett meg egyszer, mint "szakmabelit", hogy Ő rengeteg használt motorgumit árul a neten, nem lesz-e neki ebből baja? Megveszi, használja, eladja. Lecsekkoltuk, hogy hobbi versenymotoroz, tagja egy klubnak is, ezért ez a szokatlanság a történetben. Megnyugtattam, hogy ha kap egy ellenőrzést (és kapott), akkor ezekkel érveljen. Nem volt semmiféle hatósági történet a továbbiakban. Lett egy ellenőrzési jegyzőkönyve, amiben nem voltak rá nézve megállapítások (kötelezettség, bírság stb.). Ennyi...

2020. nov. 7. 05:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!