Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Miért köröz embereket a NAV?

Miért köröz embereket a NAV?

Figyelt kérdés

Szóval, ezt nem vágom. Fent van a honlapon hivatalos körözési lista (akik 3 vagy 10 misinél többel tartoznak), de miért kell körözni őket? Végrehajtják az ingatlanát, ingóját lefoglalják vagy a munkabérből letiltanak. Ha elfogják őket úgy se vihetik böröntbe nem? Max ha bűncselekményt követtek el. Miért van az, hogy a házhoz kimennek rendőrrel? Ezt a szomszédomnál láttam fél éve és nem értem.

Valaki világosítson már fel :D Köszike

2020. aug. 13. 15:13
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Kicsit fiatal vagyok még boomernek, de ha te mondod.
2020. aug. 13. 15:41
 12/18 anonim ***** válasza:

Csak hogy legközelebb ne írj butaságot, erről viszont lehet találni infót a neten:

[link]

2020. aug. 13. 15:41
 13/18 A kérdező kommentje:
Nálam 10000% h nem vagy fiatalabb :D
2020. aug. 13. 15:48
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Az nem körözési lista, egyszerűen nyilvánosságra hozzák az adóhátralékosokat.
2020. aug. 13. 16:02
 15/18 A kérdező kommentje:
köszi utolsó! de akkor én honnét szedem a körözést? :O eskü ezt olvastam valahol... na mindegy, már belekeveredtem :D azért köszike.
2020. aug. 13. 16:06
 16/18 xswerdy ***** válasza:

a NAV nem foglalkozik bebukott hitelekkel. Az egy polgárjogi ügylet, Te és a bank között. Jogvita esetén polgári perben tisztázhatjátok a nézeteltérést, és a jogos követelést végrehajtó hajtja be (igen, bankszámla inkasszó, fizetésből letiltás, ingó és ingatlan vagyon árverezése). És börtönbe nem kerül senki (kivéve ha megtévesztetted a bankot, így csalást követtél el).

A NAV az adók, és adók módjára behajtható tartozásokkal foglalkozik. Amiről írsz, az szerintem csak a szégyenlista, magánszemély 10, cég 100 milliós tartozás esetén kerül fel rá). Amúgy a NAV maga vége is hajthat a fenti eszközökkel, ő nem megy végrehajtóhoz. Ha bűncselekmény gyanúja merül fel, akkor a NAV nyomozói foglalkoznak az üggyel, de természetesen lecsukni csak bírósági ítélet alapján fognak. A szomszédot valószínűleg valamilyen nyomozati cselekmény során állították elő.

2020. aug. 14. 08:25
 17/18 anonim ***** válasza:

Kérdezőcske... Köszike... Pubika...

Szánalmas vagy!

2020. aug. 14. 10:25
 18/18 anonim ***** válasza:

"akik 3 vagy 10 misinél többel tartoznak), de miért kell körözni őket?"

Milyen körözési listáról beszélsz? :)

Nagytartozós lista van. Nem a NAV találta ki, hanem jogszabály írja elő, hogy közzé kell tenni. Ezt alapból a többi piaci szereplő érdekében is teszik. Meg tudod nézni, hogy akivel szerződést akarsz kötni, szerepel-e rajta.

Ez nem körözési lista...

Körözést a rendőrség folytat a különböző szervek kérésére.

"Miért van az, hogy a házhoz kimennek rendőrrel? Ezt a szomszédomnál láttam fél éve és nem értem."

Helyszíni eljárásnak hívják, és akkor alkalmazzák, ha más módon a tartozást nem tudják behajtani. Célja, az adós tulajdonában lévő vagyontárgyak felkutatása és lefoglalása, ha van végrehajtás alól mentes piacképes ingósága.

"Az adós személye elleni kényszercselekményt az állami adó- és vámhatóság jelen lévő hivatásos állományú alkalmazottja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény szerinti intézkedések foganatosításával akkor alkalmazhat, ha az a végrehajtás eredményes befejezéséhez szükséges."

Rendőrrel akkor mennek, ha nincs kéznél a NAV hivatásos állományú alkalmazottja (fegyverviselésre jogosult személy).

Erre általában akkor van szükség, ha az adós nem közreműködő, és sokadig alkalommal több figyelmeztetés ellenére sem jutottak be az ingatlanába, vagy nem adta ki a lefoglalt ingóságokat. Magyarul: Ingatlan felnyitásra készültek.

2020. aug. 15. 07:09
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!