Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » E-book terjesztésből (külföldr...

E-book terjesztésből (külföldről) származó jövedelem adózása. Hogyan?

Figyelt kérdés

Heti 20 órás, bejelentett munkaviszonyom van. Mellette elkezdtem írni, és különböző külföldi terjesztőkön keresztül szeretném terjeszteni a könyveimet. A legtöbb cég amerikai.

Adószámos magánszemély vagyok jelenleg (mivel nem várok rendszeres bevételt az e-könyv kiadástól).

A kérdésem az, hogy ebben az esetben, milyen adó és járulékfizetési kötelezettségeim keletkeznek?

Akinek van tapasztalata ebben és megosztaná tudását velem, kérem, ne tartsa magában! :)

2020. jún. 14. 17:10
 1/8 anonim ***** válasza:
50%
Küld el könyveid
2020. jún. 14. 18:27
 2/8 A kérdező kommentje:
Ez miként kapcsolódik a kérdésemhez? :)
2020. jún. 14. 20:34
 3/8 anonim ***** válasza:
53%
Keress rá az Eladom a könyvemet szövegre. Facebook csoport és minden van hozzá. Ott megtudsz mindent.
2020. jún. 17. 12:27
 4/8 A kérdező kommentje:

Kiadom a könyvem c. csoport van, amibol semmi sem derul ki. Olyan emberekkel van tele, akik írtak valamit, fizettek egy rakás pénzt "magánkiadónak", aztán azóta is facebookon csencselnek a műveikkel.

Ezek a kiadók kb. a használt wc papírt is kiadják, ha eleget fizetsz. Nem is lenne vele baj, ha nem erőltetnék a fizikai könyvkiadást (mert abból van nyereségük, hogy mindnet te fizetsz - akár milliókat is -, aztán ennyi, házalhatsz a könyveddel). Persze, ha befutna véletlenül, akkor ezek a "kiadók" a jutalék legnagyobb részét azért még zsebre teszik.

Elolvastam néhány könyvet, amit pl. a Publio adott ki és állítólag korrektúrázott, profi borító, stb. Vicc. A nyers kezirataimban kevesebb helyesírási, gépelési és stilisztikai hiba van, mint az általuk korrektúrázottban. A profi borító meg olyan minőségű, mint amit photoshopban én is összehozok 1-2 óra alatt.

Nádasdi Krisz könyvét olvastam a magánkiadásról, amiben gyakorlatilag adószámos magánszemélyre építette az egészet - már ott megbukott a dolog -, (mert ha 2-3 számától többet adsz ki adószámos magánszemélyként, biztos rendszeresnek minősül); ami viszont a legjobb, hogy minden létező platformon riogatta az embereket, hogy ne legyenek adószámos magánszemélyek, helyette a 30-ezres előadását hirdette :D.

De az adózási rendszerünk is csodás. Egy író, aki még most akar kiadni egy-egy könyvet, azonnal legyen legalább KATA-s, és fizessen havi 50 ezret + évi 50 iparűzésit - ha teljes állása van máshol -, akkor csak 25 ezer, de ideje biztos nem lesz az írásra. (Egyébként részmunkaidőben több közterhet fizet utánam a munkáltatóm, mint mondjuk egy operátor után teljes állás esetén, túlórával. Míg ő havi 25-tel megússza, addig én főállású vállalkozóként nem).

2020. jún. 19. 09:06
 5/8 anonim ***** válasza:
Küld el a könyved!
2020. jún. 19. 11:51
 6/8 A kérdező kommentje:

Kedves 5-ös!

Továbbra sem értem, hogy miért kellene neked elküldenem a könyvem. Esetleg kifejtenéd?

2020. jún. 19. 12:16
 7/8 A kérdező kommentje:
Bár, úgy döntöttem, hogy amikor kész a kézirat, szerkesztem és elküldöm szinopszissal kiadókhoz - továbbra is várom a tapasztalatokat, konstruktív javaslatokat a témában.
2020. jún. 24. 23:03
 8/8 anonim ***** válasza:

Adószámos magánszemélyként

1819 számon adnak felvilágosítást

2020. jún. 25. 03:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!