Hogyan kell vállalkozónak számítani a nyugdíját?
Tegyük fel hogy egyetem mellett vállalkozásba kezdek.
KATA adózás esetén a minimálbérhez viszonyítják, ezt értem, kiszámítható, egyszerű, nagyon sok információt találtam róla.
Ellenben ha nem KATA-s leszek, hanem SZJA-t fizetek (és ez esetben ugyebár az egyetem nappali tagozat esetén fizeti helyettem az SZJA-t), mi alapján kell számolni a nyugdíj járulékot?
Éves bevétel? Minimálbérhez viszonyítás? Fix összeg?
Nem adózási kérdés, hogy melyiket válasszam, csak kimondottan az érdekel, hogy SZJA fizetés esetén mitől függ/mennyi a nyugdíj.
Köszönöm előre is.
1# köszönöm, de ez a KATA adózásra vonatkozik. Erről nagyon sok cikk van, már utána olvastam.
Engem az érdekelne, hogy ha egy egyéni vállalkozó nem a KATA-t választja, hogyan számolják a nyugdíját, mi alapján, stb.
A nyugdíjat pont ugyanúgy számítják katásnál, nem katásnál, munkaviszonyosnál, mindenkinél.
Az összeg a más, ami számít. KAtásnál a jogszabály határozza meg, milyen járulékalapnak felel meg a járulék, tételes szja-s járulékalapja, ami a nyugdíj öszegébe számít, annyi, ami után járulékot fizetett.
3# tehát ha magamnak fizetem a járulékokat, bevétel függő?
És jelen esetben esetben, hogy az egyetem miatt nincs fizetés kötelezettségem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!