Minimálbér alatti kifizetés?
Koronás helyzetre vonatkozó kérdés.
Igaz az, hogy teljes munkaidő megtartása esetén minimálbér alatti bérrel is elszámolhatják a fizetést?
Egy könyvelőtől hallottam, hogy az rendben van, hogy a bérpapíron márciusra 176 óra / 22 munkanap van feltüntetve és pl 50.000 Ft számfejtve.
Az addig oké, hogy közös megegyezéssel el lehet térni az Mt-től, de a minimálbér összege nem az Mt-ben van, hanem külön kormányrendeletben. Nekem ez hihetetlen.
Az első válaszoló nem tudja az állítását levezetni a jogszabályokból.
Az MT munkabér védelmét célzó szabályozása azt, amit Te állítasz, alapból kizárja.
Közös megegyezés nem lehet arra vonatkozóan, hogy alacsonyabb bér fizethető a kötelező minimálbérnél.
Vagyis egyezség lehet rá, de az onnantól kezdve hatálytalan (semmis), mivel szembe megy a jogszabállyal.
Az MT eltérést nem enged (165. §. (1) bekezdés)
Könyvelő mivel indokolja állítását?!?!?!
"Az addig oké, hogy közös megegyezéssel el lehet térni az Mt-től"
Ez is csak részben igaz. Csak akkor lehet eltérni, ha az MT nem tiltja azt vagy a felek megállapodásával, vagy kollektív szerződésben.
Első válaszoló vagyok. Hoztam egy kis csemegét, jogszabályi rendelkezéseket, hogy miért mégis valós, amit írtam az első válaszomban.
MT 146.§ (1) A munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) - az elháríthatatlan külső okot kivéve - alapbér illeti meg.
Elháríthatatlan külső ok. Egy világjárvány azért annak számít. És értem is, hogy a 70-es szakasz a munkabér védelméről szól. Viszont!
47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 6.§ (4) A munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.
Vagyis ha közös megegyezést írnak arról, hogy a továbbra is 8 órás munkaviszonyra tekintettel havi 50ezer forint a távolléti díj, akkor a jelenleg hatályos szabályozásoknak megfelelően járnak el.
Utolsó, ez rendben van, amit írtál. Viszont itt nem távollétről van szó.
Rendes munkáról, napi 8 órában.
Közben kaptam szakértőtől választ, nem lehet minimálbér alatti órabérrel számfejteni. Erről ha születik is közös megállapodás, az érvénytelen. Való igaz, hogy közös megegyezéssel most el lehet térni az Mt-től, de a minimálbért és a garantált bérminimunot külön rendelet szabályozza, attól negatívan eltérni nem lehet.
"Elháríthatatlan külső ok. Egy világjárvány azért annak számít."
Persze. Akkor, ha teljes kijárási tilalom van. Jelen pillanatban viszont munkába még lehet járni, azt nem tiltották meg.
Még mindig azt mondom: Nem fizethet minimálbér alatt...
Utolsó, te most még mindig a távolléti díjról írsz vagy a munkabérről?
A távolléti díjról közös megegyezéssel meg lehet állapodni minimálbér alatt is, ez oké.
De ha ledolgozott az ember mondjuk 22 napot, 8 órával, akkor a minimálbért legalább le kell számfejteni neki. Tehát abban nem állapodhatnak meg, hogy pl br. 100 Ft az órabér, és ezért akkor a hónapra 17.600 Ft-ot kap a munkavállaló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!