Adóeklerülésnek minősül vagy sem? KATA
Hello
A feleségem és én KATÁsak vagyunk.
Én egy külföldi cégnek dolgozom mert rengeteg begbízást kapok tőle. Szerződéssel (megbízási szerződéssel. Fix összegre viszont a munka hol több (jóval) hol kevesebb). Havonta a bevételem meghaladja az 1M Ft értéket, viszont annyira nem, hogy érdemes legyen más adózási formát választanom mint a Kata.
Feleségem is évente 2-3 besegít a munkában (mikor az ő munkája kevesebb én nekem meg jól jön a segítség). Viszont akkor ő számláz a "közös" cégnek és én nem. Persze vele is kötöttek megbízási szerződést, ha nem bírom a munkát segít. Mivel én régebbtől dolgozom a cégnek és külföldi számlára utalnak akkor az ő kiszámlázott munkáját is az én külföldi számlámra utalják.
Kérdésem az lenne, hogy esetleges ellenőrzésnél a NAV részéről megbírságolnának engem mert adott hónapokban (mikor a feleségemmel dolgozom együtt és ő számláz a cégnek) nem fizetek 40% különadót?
Vagy köteles vagyok végig én számlázni csak pont a különadó végett?
Kérem csak értelmes válaszokat írjatok. Az idiotizmusra nem vagyok vevő se kíváncsi. Köszönöm.
Ahogy én látom: el kell különíteni a KATÁ-t és az ÁFÁ-t.
KATA: 12 milliós (ha egész évben aktív a vállalkozásod) bevétel felett van 40%-os különadó. Ez a limit a számlák végösszegén alapul, ha van áfatartalom, ha nincs (pl. alanyi áfamenetes, vagy áfa tv. területi hatályán kívüli).
Számlázhatsz egy ügyfélnek bármennyit. Annyi, hogy be kell jelentened, ha 1 millió felett számlázol valakinek egy évben. Ha az összes bevétel több mint fele egy partnertől jön, akkor a NAV vélelmezi, hogy rejtett munkaviszonyban vagy. Ez a vélelme megdől, ha a törvény által taxatíve felsorolt tényezők közül legalább kettő megvalósul. Ilyenek, hogy pl. a saját tulajdonosban van a hely, ahol a munkát végzed, az anyagokat nem a szerződéses partnered adta, ilyenek, utána lehet nézni. Ha ezek megvalósulnak, a NAV nem vélelmezheti a munkaviszonyt.
ÁFA: ez attól függ, hova számlázol. EU-n belül nem tudom, de EU-n kívül (tipikusan) az áfa törvény területi hatályán kívül esik a jogügylet, amit a számlán fel kell tüntetni, és azt 0%-os áfakulccsal kiállítani. Ezt a megfelelő nyomtatványon be kell vallani (mentes státusz mellett adókötelezettsége keletkezett, stb).
Ahogy én értelmezem: külföldre számlázó szakemberként nem vagy célkeresztben. A NAV főleg azokat a vállalkozásokat vizsgálja, amelyeknek a KATÁ-s EV-k számláznak. Őket büntetik, ha rejtett munkaviszonyt találnak. Az EV-nek "csak" a jövedelemadót és a járulékokat kell utólag befizetni. Na de külföldi cégnél a NAV nem vizsgálódhat, plusz az állambácsi örül minden, az országba érkező dollárnak, ezért valószínűleg nem fognak zaklatni.
A másik: többen felhozták, hogy nem megbízási szerződés kéne, hanem vállalkozási. Ezt nem értem. Ezek magyar magánjogi kategóriák. Simán lehet, hogy az általad között szerződés kormányzó joga mondjuk kanadai, vagy akár nincs is írásbeli szerződés. Lehet, hogy Magyarországon, a hazai polgári jog szerint nem is lenne érvényes. De mindez szerintem indifferens adójogilag.
Ne vedd szentírásnak, amit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!