Az ajándékozás 150ezer alatt illetékmentes de van valamilyen felső éves határa?
Úgy tudom 150.000ft-nyi érték alatt illetékmenstesen és bejelentési kötelezettség nélkül ajándékozhatok valakinek de ez csak tranzakciónként értendő és pl egy héttel később lehet újra adni/kapni ugyanattól?
Vagy mennyi időnek kell eltelnie két pl utalás között?
Illetve arról hallottam még, hogy évente maximum 600.000-ig terjedhet ez az összeg két magánszemély között.
De ebben már nem vagyok biztos, mert egymásnak ellentmondó infókat olvastam róla.
Így igaz, tranzakciókként 150000 Ft-ig terjedő összeg ajándékozása illetékmentes és nincs bejelentési kötelezettség se. Nincs felső határ. Évi 600000 Ft az az összeg, amit egy magánszemély a használt dolgai eladásával adómentesen kereshet. Talán ezzel kevered.
Ha többször kapnál ugyanattól a személytől ajándékot, és valaki valamiért vizsgálná ezeket az ügyleteket, akkor az ajándékozó szándékát néznék, hogy vajon nagyobb összeg ajándékozása lehetett-e az eredeti célja. Így elég szubjektív lehet a megítélés.
és pl két hetente 100 ezret lehet kapni legálisan?
vagy azt már összevonva 200-nak számítanák, esetleg adózatlan jövedelemnek ha nem hinnék el, hogy csak ajándék
Oda kell írni az utalás közleményébe, hogy ajándék, és akkor nem lesz arról szó, hogy nem hiszik el.
Egyébként nem valószínű, hogy kéthetente 100000-be belekötnének, arra is kb 0 az esély, hogy ilyen összegre a bank szokatlan tranzakcióként tekintsen és jelentse.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!