Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adóvisszatérítés. Ez mosr...

Adóvisszatérítés. Ez mosr hogy van?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy mi tavaly júliusba magunkhoz vettük az öcsémet(gyámügyileg). Rá kérhetjük az adókedvezményt?

Édesanyánk nem vette igénybe rá már márciustól azt mondta ha tudom kérjem ki rá ez lehetséges? Még nincs hozzánk bejelentkezve nyilván már folyamatba van csak nem olyan egyszerű a sztori..jóvőhéten megyek intézni, csak akkortól kérhetem amikor be lett hozzánk jelentve és igényeltem rá a családit vagy pl mióta nálunk van vagy mikor édesanyám nem vette rá igénybe? Köszi a válaszokat!

2020. febr. 1. 10:44
 1/10 anonim ***** válasza:
Örökbefogadtátok? Vagy mi most a jogi státusz köztetek?
2020. febr. 1. 14:39
 2/10 anonim ***** válasza:

Családi pótlékot kapsz utána ha jól értem?

Mert akkor adókedvezmény is jár. Pont ugyanattol az időponttol kérhetsz adókedvezményt (akár utólag is, éves bevallásban) amikortol cspt kapsz utána. Nincs tört hónap, tehát ha honap 30-tól vagy jogosult akkor egész hónapra kapod.

2020. febr. 1. 17:04
 3/10 anonim ***** válasza:

"mi most a jogi státusz köztetek?"

Még mindig ez a kérdés. Nagyon fontos kérdés.

2020. febr. 2. 10:48
 4/10 anonim ***** válasza:

#3: lényegtelen. Ha cspre jogosult, akkor adókedvezményre is.

És ha jól értem azt mondja kap utána cspt

2020. febr. 2. 11:08
 5/10 anonim ***** válasza:

Nem mondta.

" azt mondta ha tudom kérjem ki rá ez lehetséges?"

Ha már kiderült, hogy jogosult az öccse után családi pótlékra, akkor igen, jogosult családi kedvezményre is.

Addig egyáltalán nem biztos. Hozzáteszem, nem kell, hogy kapjon utána családi pótlékot, elég ha a jogosultsága fennáll(na) rá. A férjem is jogosult a gyerekünk után, mégsem kap, mert én igényeltem, nem pedig Ő. :)

2020. febr. 3. 06:00
 6/10 A kérdező kommentje:
Családba fogadás történt. Épp ez az ugymond probléma hogy még nem vagyunk egy lakcímen ami ugye kell a családihoz így azt még nem én kapom rá. Ez alapján tudják elszámolni csak? Az alapján nem pl ami a hatarozatba van? Ennyire komolyan veszik?
2020. febr. 4. 19:02
 7/10 anonim ***** válasza:

"hogy még nem vagyunk egy lakcímen ami ugye kell a családihoz"

Ezt ki állítja?

Ilyen feltétel törvényben nem szerepel a családi pótléknál. Ez egy rossz beidegződés az emberek részéről, hogy azonos lakcím kell. Nem kell. Közös háztartás kell, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy azonos a lakcím is.

Nekem, férjemnek, gyerekemnek teljesen különböző a lakcímünk, mégis egy házban élünk, közös háztartásban. Kapjuk utána a családit is. Igényléskor nyilatkoztunk írásban, hogy az eltérő lakcím ellenére a háztartásunkban neveljük a gyereket. Ezt is csak azért, mert az ügyintéző nem volt a helyzet magaslatán, egyébként a nyilatkozat sem lett volna kötelező, hiszen azzal, hogy igénylem valaki után a családi pótlékot aláírom, hogy megfelelek a törvényben foglalt feltételeknek. Ennyi a történet.

2020. febr. 5. 04:58
 8/10 anonim ***** válasza:

"Nevelési ellátásra jogosult

a) * a vér szerinti vagy örökbe fogadó szülő; a szülővel együtt élő házastárs; az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van; a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja (a továbbiakban együtt: szülő); a nevelőszülő; a gyám; továbbá az a személy, akihez a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 72. § (1) bekezdése alapján a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték, a saját háztartásában nevelt,"

" saját háztartásban nevelt, gondozott gyermek: az a gyermek, aki a 7. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott személlyel életvitelszerűen együtt él és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki."

Nem ír azonos lakcímet...

2020. febr. 5. 05:04
 9/10 A kérdező kommentje:
7. Nekünk ezt a hivatalba mondták nem magamtól írtam
2020. febr. 5. 11:53
 10/10 anonim ***** válasza:
Szép kis hivatal. A törvényt sem ismerik, ami alapján dolgozniuk kellene...
2020. febr. 6. 16:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!