Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A könyvelés kihalófélben van?

A könyvelés kihalófélben van?

Figyelt kérdés

Majdnem minden interjún hallom, hogy az automatizáció ki fogja szorítani a szakma egyszerűbb részeit és csak a bonyolultabb, gondolkodást igénylő feladatkörök fognak megmaradni ezért vagy vigyem el a végletekig a szakmai fejlődésem vagy váltsak pályát.

Pontosan hogy kell ezt érteni? Mi számít egyszerűbbnek, mi bonyolultabbnak?

2020. jan. 13. 16:51
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Adatrögzítés. Az az amit lehet valamilyen szinten automatizálni. De azt sem teljesen. A gép sosem fogja tudni megcsinálni azt, hogy melyik cégnél minek levonható az áfája, esetleg mit milyen arányban arányosítunk, stb. Adóalap korrekciókat sem fog tudni számolni. Vezetői döntéseket sem fog tudni hozni. Az igaz, hogy a hokedli könyvelők egy része szerencsére ki fog kopni a szakmából, de jó könyvelőre mindig szükség lesz. Nem fog kihalni a szakma.
2020. jan. 13. 19:08
 2/3 anonim ***** válasza:

Mindent lehet majd automatizálni mesterséges intelligenciával, az egyszerű rutinfeladatoktól kezdve a vezetői döntésekig.

Ha belegondolsz, a 90-es évek óta létező számítógépes játékprogramok is ezt csinálják. Van egy stratégiai játék, te irányítasz egyet, a gép meg irányítja az összes többi ellenfelet, eldönti, hogy mit lép az összes többi a te lépésed alapján. És ez még nem is mesterséges intelligencia, csak egy előre beállított séma, hogy ha ez van, akkor ezt csináld, ha az van, akkor azt csináld, minden egyéb esetben meg emezt csináld. Nem egy nagy wasistdas, és ezzel kb. az összes előre látható lehetőség lefedhető.

De mesterséges intelligenciát is láthatsz már működni, pl. a facebook arcfelismerő algoritmusait.

Szerintem nem lehet erre így készülni, hogy csak a bonyolultabbra rágyúrni. Ha akarják, meg invesztálnak bele elég pénzt, akkor a teljes folyamatot tudják automatizálni. Az a kérdés, hogy akarják-e, illetve megéri-e nekik ez a döntés - mert nyilván a gép is hibázni fog, de ha mondjuk csak 1 millióból 1szer hibázik és közben nem kért enni, akkor még bírsággal együtt is megéri, elfogadja-e a többi szereplő a tisztán gépi úton létrejött döntést, stb.

Nyilván ez egy folyamat, ahogy az összes többi szakmában is, én inkább azt értékelném, hogy mennyi ideje van. Én még nem látom jelét, hogy különösebben nyomulnának automatizálás felé ebben a szakmában. A pénzügyekben a bizalom, a felelősségvállalás is fontos dolog, amit egy géppel szemben nyilván nem lehetne érvényesíteni a jelenlegi jogi környezetben - amíg mondjuk egyszer ki nem mondják, hogy jó, akkor innentől a gép tulajdonosa viseli a felelősséget.

2020. jan. 13. 20:36
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Ennyi erővel a távolabbi jövőben minden MI vezérel... Még a darut is, meg a többit

Én már nem papíron kezdtem a gyakorlatom, de még dos alapú volt a program, mint könyvelő program. SAP, és pár nagynak már volt válirányítás, de ma már az elérhető "mindent" tud windowsos ki be olvasó nem volt.

Azóta, kb 1mp-10perc alatt excelben a könyvelési anyag szűrök pivo erc, és a hiba megvan. Igen van olyan adattároló, amibe a számlákat rögzítik, iktatják, ahonnan katkat és kész az import file, de azt is még rögzíti valaki, én még nem láttam olyan scannelt beolvasott számlát, amit a rendszer autómatikusan felismert, dátumok összeg megjegyzés, partner...

Mire eljut minden rendszer, hogy eszámla, és elektronikus jel, és mindenki tudja fogadni is(sokra megyek, ha nem tudom importálni, vagy a partner nem tud vele mit kezdeni)

A gyakorlatot szerezni vágyó tanoncoknak marad még jódarabig adatrögzítés is, ami nem rossz, hogy ismerkedik vele, alapjai, a szakmának, hogy biztonsággal felismer elemeket persze 529-454 unalmas, de van ami nem 52, vagy 51, vagy hogy oldja meg és a többi, cégre és úgy amúgy is megismeri egy egy sor tartalmát. Szép is lenne, ha mindenki kisujjból mérleget tudna csinálni kezdésnek.

És ezek csak a számlák, most belefutottam egy nem jól beállított bérprogramba, rossz a feladás, a kolléga nem értette elsőre, hogy mi a bajom, majd amikor elmagyaráztam, hogy a hó közi szép költség a hó közi szép kifizetéssel illenék megegyezni és csak 19milla a differencia... Ezt hogyan szúrod ki, ha csak beolvasod a rosszat. Akkor senkit se érdekelt, most én szívok és kereshetek rá javítást. Megnyomták a gombot.

De csak bedobott szállítóra is igaz, kifizettük, és kiderült a nettót rögzítettük bruttóban, mert jött a fizfelsz... 150-200számla/hétnél nem nagyon figyelik, hogy jó e a rögzítés.

Még nagyon nem tartunk ott, hogy a szakma annyira drasztikisan beszűkülne, sőt. Megoldjuk, hogy minden e, hidd el, lesz olyan infó, amire kell másik emberi tényező, lehet nem könyvelő lesz a titulusa, de na mégis.

2020. jan. 14. 18:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!