Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mit tehet velem a nav és én...

Mit tehet velem a nav és én mit tehetek?

Figyelt kérdés
22 éves vagyok sajnos az élet nem azt hozta nekem amit kellett volna. Anyukám beteg, én gondozom. Az ápolásiból és a pici nyugdíjából élünk. Több mint 300ezer TB tartozásom van a NAV-nak. Egyszer kértem részletfizetést, megkaptam 1 havit be is fizettem de a következő havit már nem tudtam mert nincs elég pénzünk. Most ott tart az ügy hogy a részletfizetési kérelmem elutasították, és holnap ki akarnak jönni végrehajtás ügyében. Mit tegyek? Elvisznek mindent? Semmim nincs, szegények vagyunk, a pénz mindig csak ételre, a kevés rezsire és gyógyszerre elég. Holnap felhívom őket hátha tudok beszélni hogy ne jöjjenek ki, intézkedni csak jövő héten tudnék hogy kitöltsem a FAM-01es nyomtatványt. Anyukám kórházban van és vele kell most lennem. Mit tegyek hogy ne jöjjenek ki? Nagyon félek.

2019. dec. 3. 17:23
 1/2 anonim ***** válasza:

Ha ápolási díjat kapsz, akkor nem kell TB-t fizetned: [link]

18 éves korodig pedig nem kellett fizetned.

2019. dec. 3. 19:27
 2/2 anonim ***** válasza:

Ha ápolási díjat folyósítanak részedre, akkor annak időtartama alatt nem kell fizetned "TB"-t.

Az ápolási díjat folyósító szervtől szerezz be egy igazolást, hogy mikortól folyósítják részedre.

Ki kell tölteni a 19T1011 (jövőre a száma: 20T1011) formanyomtatványt, amivel kijelentkezel a járulék fizetése alól azzal a dátummal, amikortól az ápolási díjat kapod. Csatolni kell hozzá a folyósító szerv igazolását, majd eljuttatni a NAV-hoz. Az igazolás alapján visszamenőleg törlik a tartozást, amiről fogsz kapni írásos határozatot tőlük. Ügyintézési idő 30 nap.

A maradék tartozásra (végrehajtási költség stb.), pedig kéred, hogy engedjék el a tartozásod, mivel ápolási díjból, valamint nyugdíjból éltek, nem tudod megfizetni. A döntésükről szintén írásban értesítenek.

Nem kell parázni, mindenre van megoldás!

A végrehajtók csak olyan dolgot foglalnak, ami piacképes. Azon kívül vannak olyan dolgok, amik mentesek a foglalás alól, tehát ha Te kérdés, akkor sem foglalhatnák le.

Ha Anyukád tulajdonában vannak az ingóságok, akkor a Te tartozásodra nem fogják lefoglalni. Logikusan tudni kéne a tulajdonjogot bizonyítani, de senki nem fogja azt feltételezni, hogy 22 évesen be tudtál rendezni egy egész lakást, és minden a Tied, nem pedig az Anyukádé.

Egyébként, ha foglal a végrehajtó, akkor sem viszi el a lefoglalt vagyontárgyat csak akkor, ha annak megóvása veszélyben forog. Az adós őrizetében hagyják, csak nem adhatod el, mivel az "zártörésnek" minősül, és büntetendő (Btk.) Általában akkor szállítják el, ha már értékesíteni akarják.

Jelezheted akár most a reggeli órákban, hogy Édesanyád kórházba került, vele vagy, nem tudsz jelen lenni a helyszínen, de mivel ápolási díjban részesülsz, ezért el kezded intézni, hogy a tartozásod visszamenőleg törölve legyen.

Ha időben szólsz, 99 %-ban nem mennek ki a helyszínre feleslegesen.

Szóval ne részletfizetésben gondolkodj, hanem a tartozás töröltetésében! Azzal kezd!

Bármit kell segíteni, kérdezz nyugodtan.

Egyébként melyik megyéhez tartozol?

2019. dec. 4. 05:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!