Ha a családi adókedvezmény lefedi az éves SZJA-m egészét, akkor igényelhetek-e 20% adójóváírást az önkéntes nyugdíjpénztáram után?
Már több éve van önkéntes nyugdíjpénztáram, a befizetéseim után eddig mindig évben megkaptam 20% adójóváírást. Viszont idén én igényeltem a 3 gyerek után a családi adókedvezményt és szakmunkás minimálbért kapok, szóval ez teljesen lefedte az idei SZJA-mat.
Ez esetben kaphatok adójóváírást következő év elején?
Ha valakivel meg tudod osztani a családi kedvezményt úgy, hogy maradjon még az önkéntes pénztárra is lehetőséged, akkor a bevallásban úgy kell "belőni" a családi kedvezmény összegét, hogy minél ideálisabb legyen az elosztás.
Mivel csak maga a családi kedvezmény 3 gyermek után éves szinten 7.920.000,- Ft, ezért ez csak akkor tud működni, ha kettőtök adóköteles jövedelme összességében ennél magasabb.
A fizetésem átlagosan bruttó 270 000, de ez változó. Általában télen/tavasszal 210-240, utána nyáron/ősszel 300-380 a túlórák miatt.
Van arra valami mód hogy jövőre úgy igényeljem az adókedvezményt, hogy az adójóváírást is megkapjam? A munkáltatóm cafetéria formájában fizet havonta 18 000 forintot a nyugdíjszámlámra.
A párommal az adókedvezményt legfeljebb egy GYESre tudom megosztani, ő még 1 évig csak azt fog kapni és csak utána megy vissza dolgozni.
Erre a 2 évre akkor buktam az adójóváírást utána pedig kérjük ismét az ő nevére a családi adókedvezményt?
Te is láthatod a számokból, hogy nem tudjátok teljes mértékben kihasználni még a családi kedvezmény nyújtotta előnyöket sem, nemhogy az önkéntes pénztári lehetőséget.
Ha a kettőtök fizetése el sem éri a bruttó 7.920.000,- Ft-ot, akkor felesleges erőlködni további kedvezmények érvényesítésével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!