Üdv! 2018 október elsejétől 2019 szeptember 26 . áig hivatalosan - bejelentett munkaviszonyban álltam a cégemmel . Most, utólag is kérhetem a személyi adókedvezményt?
Ha önként és dalolva odaadod nekik, a Te dolgod (én mint munkáltató nem fogadnám be).
De nem kérhetik, és csatolnod sem kötelező! Én nem adnék orvosi papírokat munkáltatónak, mert semmi köze hozzá, hogy milyen kínjaim vannak. Az magánügy...
Hiába jár 2019. januártól a kedvezmény, mivel most jelenleg szeptember van, év közben a munkáltató visszamenőleg nem tudja megadni, akárcsak a családi kedvezményt sem.
Havonta csak annyit vehet figyelembe kedvezményként, amennyi havi szintre lebontva jár.
Az év közben igénybe venni nem tudott kedvezményt visszamenőleg az év végi adóbevallásban kell feltüntetned ahhoz, hogy hozzájuss.
Visszamenőleg csak az adóbevallásban tudod kérni. Illetve most adhatsz be önellenőrzést 2014-ig visszamenőleg, ha ezekben az években is vontak tőled szja-t. De a mostani munkahelyed nem tudja neked januárig visszamenőleg kifizetni, ők mindig csak az adott hónapot tudják figyelembe venni a bérszámfejtésnél. Az ideig év többi hónapjára pedig jövő év elején az adóbevallásnál lesz lehetőséged visszakérni a pénzt.
Ha nagyon nem megy az önellenőrzés, de jogosult lennél visszamenőleg 5 évre évi 60-70-80 ezer forintre, akkor inkább fizess egy könyvelőnek, hogy csinálja meg, minthogy eless 3-400 ezer forinttól. (Én mikor tudomást szereztem erről, 4 évet tudtam visszaigényelni, és 240-et utalt a NAV, szóval ne hagy veszni)
Ha van ügyfélkapud, azon keresztül be tudod küldeni az önellenőrzést, le kell tölteni hozzá a NAV honlapjáról az adóbevallás kitöltő keretprogramot.
Ezért írtam korábban, ha ilyen szinten távol áll tőled az adóbevallás, lehet, érdemes egy könyvelőt keresned. Én 10+ éve csináltam a saját, később a párom adóbevallását, és még én is kínlódtam egy darabig az önellenőrzéssel, mikor 4 évre visszamenőleg meg kellett csinálnom. Szóval én a könyvelőt javaslom, még ha bele is kerül az 5 bevallás pár tízezredbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!