Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A cég ahol dolgozom Németorszá...

A cég ahol dolgozom Németországba költözik, de én dolgozhatnék itthonról. Milyen lehetőségeim vannak? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés

Azt szeretnem kerdezni, hogy a cég, ahol dolgozom megszűnik Magyarorszagon es helyette csak a Németországi irodat tartják meg. Ettől függetlenül lehetőségem lenne itthonról dolgozni a munka jellegéből adodoan. Az lenne a kérdésem, hogy ez lehetséges lenne-e valamint módon. (Kellene-e adóznom mindkét országban vagy pl csak Németországban ha nemzetközi szerződést kötünk?)

Egyébként KATAs vállalkozó vagyok mellékállásban, kreativ dolgokkal foglalkozom, azonban ez a munka irodai.

1.) KATAskent adhatok-e számlát a kulfoldi cégnek es itthon fizetem az 50 000ft adót

Vagy

2.)rendes kulfoldi szerződéssel dolgozom itthon es a munkaadom Németországban fizeti utánam az adót, en pedig magamnak fizetem az 50 000ft KATAt illetve nyugdíj járulékot es egészség biztosítást

Köszönöm előre is a segítséget

#adózás #Magyarországról dolgozni #kulfoldi munkaadó
2019. aug. 21. 17:05
 1/6 anonim ***** válasza:
83%

Egyszerre 2 országban nem adózhatsz.

Azt, hogy milyen foglalkoztatási formában fogsz tudni dolgozni, azt pedig a céggel kéne megbeszélned, mert ők alkalmaznak.

2019. aug. 21. 17:09
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a valaszt! Lehet kicsit buta volt a kérdés, azt tudom, hogy két országban nem kell adóznom, csak nem tudom, hogy mi lenne a jobb megoldás: KATAs vállalkozóként tudnék-e/lehetne-e számlát adni egy 6 órás irodai (abszolút nem kreativ) tevékenységről illetve ekkor is még pluszban kellene-e fizetnem az 50 000 Ft KATAt vagy pedig írunk nemzetközi munkaszerződést es Németországban adózik utánam en pedig itthon fizetem a teljes állású KATAt.
2019. aug. 21. 17:21
 3/6 anonim ***** válasza:
Ha a munkaadód kint bejelent szabályosan, akkor elvileg lesz biztosításod, így nem gondolom, hogy csak ezért kellene neked katás vállalkozást fenntartani, de itt több dolog is keredik szerintem, hogy melyik lehet a rentábilisabb, azt a tényszámok ismeretében lehet megmondani.És igen, katásként is számlázhatsz külföldre is.
2019. aug. 21. 21:38
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a valaszt. A KATAs vállalkozást azert szeretnem, illetve kellene megtartani mert egy kreativ vállalkozást is csinálok mellékállásban es ehhez muszaj megtartani ezt.

Viszont hallottam olyat, hogy rendszeresen számlázni egy bizonyos cégnek buktatos lehet, mert “burkolt” munkaltatas.

Ezért gondoltam, hogy lehet mindenki jobban járna, ha a cégem Németországban bejelent, ott gondolom levonják az adókat es nekem itthon az utan mar nem kell ugyanúgy adóznom, hanem mivel itthon főállású KATAsnak számítanék (gondolom), ezért fizetnem az 50 000-Rt plusz magán nyugdíj illetve egészség biztosítást.

Ez igy korrektül hangzik?

2019. aug. 22. 05:50
 5/6 xswerdy ***** válasza:

Ha Te Magyarországon élsz, és innen távmunkázol, mint munkavállaló, akkor Te itt vagy adóalany, a német cégnek itt kell bejelentenie, hiába nincs már irodája, telephelye Magyarországon.

A KATAs számlázásnak szerintem nincs akadálya. Az pl. gyanús lehet, ha egész évben csak egy cégnek számlázol. De mivel vannak egyéb megrendeléseid mint vállalkozónak (az mindegy, hogy más területen), így már nem hiszem, hogy felmerülne a burkolt foglalkoztatás. Persze van sok más szempont is. Pl. adnak-e valami munkaeszközt, vagy saját eszközeiddel dolgozol?

2019. aug. 26. 11:11
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm szepen, azóta megbeszéltem a könyvelőmmel is. Ha esetkeg mást is érdekelne, akkor megmaradhatok KATAs vállakozó, annyi változással, hogy foallasu leszek, 1millo havi bevétel alatt nem kell külön adót fizetni, de kell EUs közösségi adószám hozza.

Nem csak neki adok számlát, hanem másoknak is havi szinten(kisebb összegekért). A munkaeszköz, amit a regi irodából fogok elvinni az csak egy telefon lesz, de ha kell ezt ki is tudnám fizetni.

2019. aug. 26. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!