Hoteleket vendégek hogy értékelik ennyire máshogy?
Ugyanabban az időben egyik vendég ugyanazt a hotelt "minden fantasztikus volt: szoba, ételek, személyzet", míg másik vendég részletes leírásban, fotókkal bizonyítva részletezi hogy:"szakadt fotelek, foltos padló, ágynemű, borzasztó menza színvonalú ételek, személyzet durva, nem mosolyog, nem köszön".
Miközben mindketten ugyanabban a hotelben voltak.
Az elégedett vendég nem érzi a büdös wc-t, nem látja a kopott, fel nem újított hotelt stb.?
Hogy van ez?
A magyar embernek a genetikájába van kódolva az elégedetlenség. Sokan azt gondolják, hogy a nyaralás = a hotel alkalmazottai a személyes csicskái, és szabályok nélkül lehet randalírozni.
Ez persze általánosítás, tényleg ki lehet fogni egy-egy csúnya zuhanyzót stb. Az én álláspontom, hogy kedvességgel bármi elérhető, mert attól, hogy fizetek valamiért, nekem nem alapjogom, hogy csettintésre minden megoldódjon. Főleg a szobaasszonyoknál, akiket különösen szeretnek lenézni. Szóltam már szakadt törölközőért, elnézést kértek, leselejtezték. Volt nem működő lámpa, szóltam a recepción, kicserélték. Előttem egy nő éppen azért ordítozott a recepciós lánnyal (szemmel gyakorlatos tanuló volt, vagy még nagyon pályakezdő) mert nem működött a légkondi. Megnézték a technikusok, mondták, hogy biztosan jól működik. Ott cirkuszolt, végül én léptem oda, hogy elnézést, nyitva a teraszajtó? Mert ha ki van nyitva leáll. Nyitva volt. Utána azon kiabált, hogy a férje klímázni akar, ő meg nem fog megfázni, ezért oldják meg, hogy nyitott ajtónál menjen a klíma. Ilyenkor nem irigylem szegény személyzetet.
Az étel minősége tény, hogy lehet ingadozó, de ez általában igazodik a szálloda árkategóriájához is. A fent említett 8k/éj esetén is sokan várják a tűzdelt homárt, meg a Szent Jakab kagylót (persze az üdítőt meg csempészik az étterembe), aztán jön a "menzakaja" értékelés. Velem előfordult az ellentettje is, egy felsőközépkategóriás hotel félpanziója úgy elverte az egyik híres - inkább felsőkategóriába sorolt - szálloda ételeit, hogy csak néztem. Kiderült, leköszönt a séf, és kvázi hattyúdalként az utolsó szezonját nagyon megtolta.
Sajnos sokan elfelejtik, hogy a vendéglátásban is emberek dolgoznak, akiknek ugyanúgy van nehéz napjuk. Értem, fizetek érte, de egy nagy szállodában is piszok nehéz lehet állandóan, mindenkivel rohadt kedvesnek lenni. Mosolygás ugyanez. Még a covid első időszakában nagyon lecsökkentették a személyzetet, egy hét alatt reggeltől-estig egyetlen lány vitte a bárt/kávézót. Úgy öt nap után láttam rajta, hogy a pokolban is szívesebben lenne, én se bírnék mosolyogni. Egyébként nagyon kedves volt. Egy megjegyzésben én is odaírtam egyszer, hogy nagyon flegma volt a báros kolléga, de nem vontam le érte csillagot. Következő foglalásunkkor mindhárman kaptunk egy-egy koktélkupont, amit bármelyik koktélra felhasználhatjuk.
Sokan türelmetlenek szegény tanulókkal is. Idegesítő 10 percet várni egy vízre, de én mindig ilyenkor mondom magamnak, hogy 1) én sem úgy születtem, hogy értettem a szakmámhoz 2) ha én bunkó vagyok, lehet elveszem a kedvét a pályától 3) főszezonban, mikor ekkora nagy a hajtás, belépni a mélyvízbe, lehet nekem se menne elsőre.
Ezzel kapcsolatban is van jó tapasztalatom, kértem borlapot és ajánlást. Odajött a senior felszolgáló meg a tanuló és a tanuló egy olyan borajánlót rögtönzött, hogy jópár sommelier elbújhatott volna, de még a "felnőtt pincér" is csak nézett.
Nagyon bőlére eresztettem, elnézést, csak tényleg ez a véleményem minden fanyalgó ember számára. Egyébként néha az az érzésem, hogy a kunkurencia is értékel, pl. egyik keleti stílusú inkább felsőkategóriás wellnesshotel - "átható halszag és büdös rákszag terjengett az egész szállodában". Ugyan kérem :D A karomat teszem rá, hogy ez biztos nem történt meg, már csak azért sem, mert 10 méterenként ég egy füstölő :D
1. Rengeteg a fogalmatlan felhasználó. Jó véleményt ír, 1 csillagot ad; nem is oda ír véleményt, ahol járt; úgy ír véleményt, hogy soha nem is volt a közelében sem a helynek.
2. A konkurenciaharc is csúnya dolog tud lenni.
3. A minőségbiztosítás bonyolult szakma es ha valaki ebben béna, simán lehetnek ennyire vegyes tapasztalatok egy házon belül is.
ugyanúgy különböznek az igények, mint bármi más esetén...
Van, akinek a teszkós kenyér is ízlik, vagy a zacskós leves a netovább.... Van akinek meg csak a Michelin-csillagos étterem. :)
1. Mas az osszehasonlitasi alap. Ha valaki korabban rendszeresen puccos hotelekben volt, akkor annak lehet, hogy gyengenek tunik. Aki meg eleteben eloszor van normalisabb hotelban az hasra esik tole.
2. Masok a tapasztalatok. Siman lehet, hogy egyik szoba mas allapotban van, mint a masik. A szemelyzetben van, aki bunko, de az illeto azzal eppen nem kerult interakcioba, a tobbiek meg kedvesek voltak. Esetleg menet kozben pont a feedbackek alapjan valtoztattak valamin, mert ugye nem egyszerre voltak ott a vendegek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!