Kezdőoldal » Utazás » Repülés, repülőjegyek » Mi az a repülésben hogy squawk?

Mi az a repülésben hogy squawk?

Figyelt kérdés

2014. okt. 9. 21:21
 1/3 anonim ***** válasza:
2014. okt. 9. 22:16
 2/3 anonim válasza:

Én sem tudom a szó eredetét, de a válaszjeladó (transzponder) beállítását jelenti.

Például, ha forgalmas légtérben haladsz, a légiirányító meg fog kérni hogy "squawk"-olj egy számot, pl 4570-et. Ezt a számot állítsd be transzpondereden. Ekkor a légiirányító radarján lévő "pötty" mellett megjelenik ez a szám. Innen tudja, hogy az a "pötty" a HA-GYK lajstromjelű gépet jelképezi, hiszen neki adta ki a 4570-es számot. Jópofa ez a transzponder, nem? :)

Vigyázz, a 7-tel kezdődő számokat még véletlenül se állíts be indokolatlanul. Pl. a 7700 azt jelenti hogy "bajban vagyok". Ha ezt squawkolod, megszólal a vészharang az irányítóközpontban és jönnek a tűzoltók. Hasonlóan a 7500 jelentése "eltérítették a gépemet", 7600 - "elromlott a rádióm".

Az 1200-as számot fogod állítani legtöbbször. Magyarul "Tudom mit csinálok, hagyjatok békén" (A szemem után repülök (VFR szerint)).

2014. okt. 14. 23:15
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszi a transzpondert is merem csak nem tudtam angolul
2014. okt. 15. 22:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!