A repülőn amikor ki kell kapcsolni a telefon előtte be kell kapcsolni a repülő üzem módot?
Utána olvastam és megtudtam, hogy a régi gépeken gondvolt, amiért tiltották is. Erre feltalálták a repülési üzemmódot, ami ezen probléma kiszűrésére van. Nos... Manapság a gépeket már nem igazán zavarja be a telefon még repülési mód aktiválása nélkül sem. Mégis van pár repülési társaság(mint amilyen a miénk is volt...) akik makacsul tartózkodnak tőle, mert cseszik frissíteni a szabályzatot. Elméletben zavarja a gépüket, de gyakorlatban már nem piszkálja. Nem hiába van benne a nevében REPÜLÉSI üzemmód.
Szóval valóban nem lehet bekapcsolva tartani a magyar színvonalú és beállítottságú repülőtársaságoknál. Ugyanakkor azt, hogy a fel és leszállás idejéig teljesen ki kell nyomni majdnem mindenütt megtaláltam. Tehát akkor zavaró lehet(ma már nagyon pici rá az esély) ezért biztosra mennek. De az út során használható. Mint már írtam többek között a repülőkön elhelyezett wifi elérésére is.
A szabályok mindig általánosítanak, különben túlságosan bonyolultak lennének. Úgy értem nem lehet beleírni, hogy "a Nokia 2110-et kapcsold ki, de a Nokia C6-00 -t bekapcsolva hagyhatod, repülési módban vagy SIM kártya nélkül, de ne használd a bluetooth és a wifi funkciókat (még keresésre sem) fel- és leszálláskor".
Mivel volt már olyan repülőbaleset, amit valószínűleg az utastérben levő rádiófrekvenciás készülék okozott (nincs konkrét adatom), ezért biztos ami biztos alapon van tiltva a legtöbb repülőgépen / légitársaságnál az ilyen eszközök használata. A repülés legkritikusabb része a felszállás és a leszállás, ezért ott a legszigorúbbak a szabályok, és utazómagasságon engedékenyebbek.
Ide vonatkozik még az FCC 15 -ös "szabvány". Ami lényegében arról szól, hogy minden (minden!) elektronikus készüléknek van valamennyi elektromágneses sugárzása, és persze minden másik készüléknek el kell viselni az ilyen sugárzást. Ennek a sugárzásnak a mértéke persze korlátozott.
Az alapvető kérdésre már eddig is válaszoltak páran: nem, mert a kikapcsolt telefon tökmindegy milyen módban van; de persze igen, ha repülés közben majd vissza fogod kapcsolni (ha szabad).
A nagy utazómagasságbeli rádióhullámoktól való fosásról meg annyit, hogy az USÁ-ban, ahol tökéletesen ugyanazokkal a repülőkkel repülnek, mint a világ többi fejlett országában, utazás közben a gépen van WIFI internet és lehet netezni telefonnal, tablettel, akármivel.
J.K. Rowling, a Harry Potter írója, jól megmondta a múltkor: 2000-es, 2010-es években a terror korában élünk. Az, aki rettegésben tud tartani másokat, azoknak hatalma van felettük. Mindegy, hogy robbanóöves arab, vagyéppen az Amerikai kormány, félelemmel bármit le lehet nyomni az egyszerű ember torkán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!