Mi alapján szedik ki az embereket biztonsági ellenőrzésen?
Csomagomat nem nyittatták ki, engem vizsgáltak, egy papírkát huzigáltak rajtam.
Kezemen, deréknál, zsebeknél.
Velem a bal cipőm vetették le és vizsgálták át kétszer. Azon kívül, hogy kicsit(?) csámpás vagyok, semmi nem indokolta.
A közismert mondás szerint kétféle légi utas van: aki fél, és aki nem vallja be. Az is gyanús, ha vki túl nyugodt.
Biztonsági őr mondta a reptéren, hogy szúrópróba-szerűen veszik a 4.-5. embert, általában. Nyilván más alapján is szelektálnak.
Amikor így papírral tesztelnek, anyagmaradványok után kutatnak.
Akkor mondta, amikor kicsit paprikás hangulatban kérdeztem, hogy miért engem már megint??? :) Így elegyedtünk szóba. Elmeséltem, hogy engem szinte mindig kivesznek. Komolyan 10 utazásból 8-nál kivittek. Kerestek már nálam bombát, drogot, fegyvert, mindent.
Nem biztos, hogy gyanúsnak tartanak, csak éppen peched volt :)
Na akkor leírom pontosan (itt dolgozom). A “papír húzogatás” az az explosive trace detector (ETD-nek hívjuk), robbanóanyag nyom felderítő magyarul. Ha a fémérzékelő kapun át mész két féle jelzést adhat a kapu, éles jelzés -ez esetben valóban érzékelt valami fémet, vagy kvóta jelzés -a kvótát véletlen szerűen adja be a kapun áthaladó utasok 10%-ra. Mindkét esetben a következő lépés a body scanner, ami pontosan megmutatja, hogy hol van nálad valami. Ezeken a területeken végzünk kézi, majd kézi fémérzékelős vizsgálatot. Az ETD-t a következő esetekben alkalmazzuk:
-ha nem vagy hajlandó átmenni a fémérzékelő kapun
-nem vagy hajlandó beállni a body scannerbe
-pacemaekered van, vagy valamilyen egyéb beültetésed
-művégtagod van
-sztómazsák
Ezekben az esetekben ETD+100% ruházat átvizsgálás (bizonyos esetekben a csomag is vizsgálva van).
-105cm alatti gyerekkel, vagy állattal a karodban jössz át a kapun, és kvóta jelzést ad a kapu, akkor ETD.
Természetesen gyanús viselkedés, vagy gyanús tárgy esetén is alkalmazható az ETD vizsgálat.
Az ETD nem csak konkrét robbanóanyagokat, hanem azok összetevőit is érzékeli egymástól függetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!