Mennyire bonyolult a reptéren eligazodni?
Először repülők és izgulok nagyon!
Ha online becsekkoltam otthon,akkor a feladando bőrönddel ugyanúgy sorba kell állni a check in pultnál?Vagy hogy adom fel a bőröndöt?
"Ha online becsekkoltam otthon,akkor a feladando bőrönddel ugyanúgy sorba kell állni a check in pultnál?"
Igen.
Ne izgulj, nekem életemben először a Deák tér aluljáróban a kisföldalatti megtalálása ezerszer bonyolultabb volt. (De most tényleg... Nincs kitáblázva, vagyis régen nem volt, és csak egy szar kis szűk folyosó a 3-as metró egyik mozgólépcsője mellett.)
Igen, a feladandó bőrönddel ugyanúgy sorba kell állni, azt csak a check in pultnál tudják átvenni. Eligazodni nem túl nehéz, a reptéren minden egyértelműen ki van táblázva. A feliratok/bemondások általában angolul és az adott ország nyelvén vannak.
A reptéren belül először a check-int végző helyet kell megtalálnod, itt megkapod a beszállókártyád és átveszik a bőröndöt. A check-in pultoknál ki van mindig írva, hogy az adott pult épp melyik légitársaság melyik járatára végzi a becheckolást, ha megjegyzed vagy kinyomtatva viszed magaddal a járatszámodat, akkor nem nagyon lehet eltéveszteni. Ezután jön a biztonsági ellenőrzés, ezt ha nem látod elsőre hol van, ne félj megkérdezni a check-in pultnál, útba igazítanak. A biztonsági ellenőrzésnél le kell venni a cipőt, övet, bármi egyéb fémet ami rajtad van. Ha valamilyen orvosi eszköz (pl pacemaker) van a testedbe építve, azt jelezd a biztonságiaknak. A repülőre felvinni kívánt táskát a levett cipővel/ruhadarabokkal együtt egy tálcára kell tenni, ami átmegy egy röntgenen. Te is átmész egy átvilágító eszközön, ha minden rendben van, akkor visszaveszed a cuccaid és mehetsz tovább.
Fontos tudni, hogy folyadék nagyon minimális mennyiségben lehet csak nálad a repülőn, hogy konkrétan mennyi, azt nézd meg a reptér vagy a légitársaság honlapján. Szilárd ételt (pl szendvics) vihetsz magaddal a repülőre. Lítium ion akkumulátoros eszközök (mobiltelefon, laptop, elektromos borotva, stb) csak a fedélzetre felvitt kézipoggyászban (carry on bag) lehetnek, a feladott bőröndben (checked bag) nem!
Ha megvolt a biztonsági ellenőrzés, akkor innentől csak várni kell a beszállásra az éttermes-duty free boltos résznél vagy a kapunál. Érdemes figyelni az információs táblákat, itt lesz kiírva, hogy melyik kaputól indul a géped, és hogy már nyitva van-e. Amikor kiírják, hogy nyitva (Gate Open), akkor érdemes odamenni az adott kapuhoz. (Ki lesz táblázva minden, nagyon nem lehet eltéveszteni.) Beszállni ilyenkor még nem lehet, egy 20 percet még legalább várni kell majd a beszállásra, de érdemes odamenni amikor kiírják, hogy nyitva. Beszállás csoportonként vagy ömlesztve megy, először az első osztályú utasok, utána a többiek boarding grouponként, vagy tetszőleges sorrendben sorba állva. (Attól függ, melyik légitársaság melyik módszert használja, ha van a beszállókártyádra group szám nyomtatva, akkor vannak boarding groupok, ha nincs, akkor nincsenek.)
A beszállás általában a gép indulása előtt 15-20 perccel fejeződik be, innentől csak követni kell az utasításokat. (Kösd be magad amikor kell, figyelj amikor mondják a biztonsági tudnivalókat, stb.) Magától a repüléstől nem kell félni, a fel és leszállásnál olyan, mint amikor hegyi szerpentinen mész kocsival és fel-le mozog a gyomrod. Ha ezt nem szereted/bírod, akkor vigyél hányáscsillapítót (pl Daedalon). Ezen kívül ha nincs turbulencia/nagy szél, akkor nem érezni semmit. Aludni vagy tudsz vagy nem.
A repterek térképeit meg lehet találni általában az interneten, ha félsz hogy eltévednél. Wifi van minden reptéren. Ez lehet hogy légitársaság függő, de valószínűleg kapni fogsz email értesítéseket menet közben a történésekről (feladták a bőröndöd, változik a kapu, megnyitották a kaput, stb). Legalábbis amikor én repültem a Lufthansával, akkor kaptam. Ne izgulj, nem olyan nagy dolog a repülés.
1. A magyar reptér pici,nem fogsz eltévedni
2. Bemész ott lesznek a pultok xy légitársaságnak és ott kell feladnod a bőröndöd. De legyél ott 2-3 órával indulás előtt.
3.Repjegyed nyomtasd ki. Ez a check-innél is kérik.
4. Miután feladtad bemész az ellenőrző kapun ahol be kell scannelned a jegyedet.
5. Átvilágítás. Ottani tálcára rakod kulcs,telefon stb.
6. Bent vagy a reptér középső részén,ahol a boltok,kajáldák vannak
7. Figyeled a kivetítőt mikor nyitják meg a kapukat és szépen odatotyogsz.
8. Ott is elkérik a repjegyed,személyid. Ha van kézitáskád ellenőrzik,hogy méretdben megfelelő.
9. Begurul a repülő,felszállsz a többiekkel és élvezed az utazást :)
#3 Köszönöm, nekem is nagyon hasznos volt a részletes válaszod (gondolom a kérdezőnek is)!
Azt esetleg le tudnád írni, hogy hogyan módosul mindez, ha online becsekkoltam, és nincs feladandó bőröndöm, csak kézipoggyászom? Akkor egyből lehet menni a biztonsági ellenőrzéshez?
"online becsekkoltam, és nincs feladandó bőröndöm, csak kézipoggyászom? Akkor egyből lehet menni a biztonsági ellenőrzéshez?"
Ha megvan a beszállókártyád (boarding pass) kinyomtatva, akkor igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!