Kezdőoldal » Utazás » Repülés, repülőjegyek » USÁ-ba való utazás?

USÁ-ba való utazás?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

A nyáron az USA-ba repülök 1 hétre kint élő (ott született, magyarul nem beszélő) rokonaimhoz. Útlevem, ESTA-m készen van. Mivel meglehetősen mérsékelt nemzetközi tapasztalattal rendelkezem, egy idegen helyzetre szeretnék minél jobban felkészülni, hogy minél kevesebb meglepetés érjen. Lehet néhány elég triviális kérdés lesz:

A reptérre mennyi idővel indulás előtt érdemes érkezni? Érkezés után mik a teendők? Gondolom az első a becsekkolás. Egy központi helyen kell becsekkolni, vagy minden járatnak a különálló kapujánál? Milyen iratoknak kell nálam lennie ekkor?

A táskákkal mi a helyzet? Ilyenkor kell azt is leadni, vagy később? Ha jól tudom, a gépre egy kézi táskát fel lehet vinni, de a nagyobb bőröndök számával, max tömegével mi a helyzet? A kicsi, magaddal felvehető és a nagy, raktérben utazó bőröndöt is ugyanakkor nézik át? Mit nem tartalmazhatnak (pl. folyadékot tudom, hogy nem).

Ezek után, ha már nincs több teendő, honnan fogom tudni, hogy a beszállás következik?

A következő enyhe kételyem az átszállás. Kiszállás után egyértelműen követni kell valami jelzést, hogy melyik járatra kell átszállni vagy keresgélhetek az egész reptéren? Csak viszem magammal a kézi táskámat, a raktéri bőröndöt meg átviszik automatikusan az új gépre?

És néhány egyéb kérdés a külföldi tartózkodással kapcsolatban:

Egészségbiztosítás megkötése hogy megy? A bankkártya használat, mobilnet használat külföldön zavartalanul megy, vagy kell valami előkészület? Telefontöltő adaptert viszek, de van esetleg egyéb eszköz, amit javasoltok?

Köszi szépen a hasznos információkat mindenkinek.

2022. máj. 11. 19:38
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező! Ne bosszankodj a válaszokon.

Többször is jártam már az USA-ban, ezért én csak egyetlen tanácsot adok:

Aki az USA-ba megy a legnagyobb hibát akkor követi el, ha csupán egyetlen hétre megy. Az nem az a hely ahová 2-3 hétnél kevesebbre érdemes elutazni, mert 1 hét alatt sok-sok pénzért nem lát szinte semmit az ember, ráadásul gazdaságtalan is.

2022. máj. 12. 11:21
 12/23 A kérdező kommentje:
"Csak" a repjegyet kell kifizetnem, és teljesen egyetértek minden egyes szavaddal, de sajnos ennyi szabadságom jut reá.
2022. máj. 12. 12:56
 13/23 anonim ***** válasza:

Sajnálom.

Melyik reptéren szállnál át? Atlanta vagy N.Y. ?

2022. máj. 12. 16:53
 14/23 A kérdező kommentje:
Boston Logan Airport-ra érkezem/onnan indulok haza. Odafelé Párizsban szállok át, visszafelé Amsterdamban.
2022. máj. 12. 17:25
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos Bostonban még nem jártam, de nem hinném, hogy nagyon másabb lenne a reptér mint a többi.

A lényeg, hogy rengeteg útba igazító képernyő van mindenfelé ahol minden járat folyamatosan jelezve van. Van sok információs pult is. Landolás után csak menj amerre a többiek.

Az USA-ban a bevándorlási tisztekből is több szokott lenni egymás mellett, hasonlóan mint a tesco pénztáraknál. Állj be a legszimpatikusabbhoz.

Az útlevél fog kelleni, Esta, és kérni szoktak igazolást arról, hogy kinél laksz?

Mennyi pénzed van? Meg van-e a retúrjegyed? Jó ha tudod a tel.számát a rokonnak, mert felhívhatják ha valamiért gyanúsnak találnak.

Jó utat.

2022. máj. 12. 17:39
 16/23 A kérdező kommentje:
Persze, tudom a számát, ilyesmikre készülök, mert hasonlóakat olvastam. Köszönöm szépen a segítséget:)
2022. máj. 12. 19:12
 17/23 anonim ***** válasza:
Szívesen.
2022. máj. 12. 20:16
 18/23 anonim ***** válasza:

A repterre legalabb 2 oraval az indulas elott kint kell lenned. Elotte egy nappal csinaltass Antigen tesztet, legyen nalad az EU-s oltasi igazolasod es erdemes az ESTA-t kinyomtatni. Amerika nem keri hogy nyomtasd ki de a legitarsasag kerheti.

A repteren 2 szint van. Emelet a Departures(indulas) a foldszint pedig Arrivals(erkezes). Felmesz az emeletre es megkeresed a legitarsasagod asztalat. Sorbaallsz, ott odaadod az utleveledet, a feladando borondodet felcimkezik es elveszik, a beszallokartyakat kinyomtatjak.

Ez utan mesz a biztonsagi ellenorzeshez ahol felpakolod a cuccaidat a szalagra es atmesz egy ilyen rontgen szerusegen. Ide mar csak az utasok mehetnek. Itt kell megkeresni a kaput ami a beszallokartyan rajta van. PL A05. Odamesz, leulsz es megvarod a beszallast.

Amikor a tranzit repteren leszallsz akkor a borondot nem kell felvenni. Kisetalsz a gepbol es nem a kijarat fele mesz hanem megkeresed a kovetkezo beszallokaput. En kaptam rola e-mail mert pesten meg nem tudtak de vannak monitorok ahova ki van irva, csak keresd ki a jaratod. Parizsi repter az szivas mert ott nekem at kellett menni megegyszer a biztonsagi ellenorzesen de minden repter mas. Normal esetben a terminalon belul nem kell, sot van amikor a terminalok is ugy vannak osszekotve hogy nincs koztuk biztonsagi ellenorzes. Nekem legutobb Nemetorszagban kellett terminalt valtanom de nem kellett biztonsagi ellenorzesen atmenni.

Mivel elhagyod az EU-t ezert utlevel ellenorzesen mesz at ami gyorsan megvan, csak megkerdezik mi az uticelod.

Ezutan odamesz a kapudhoz, felszallsz mikor megkezdodik a beszallas.

Amerikaban mikor leszallsz akkor hatarorokhoz kell menni, csak koveted a tobbi embert. Nagy sor szokott lenni ugyhogy igyekezni kell. Az amerikai megkerdezi hogy miert jottel, mennyi idore, kihez, stb. Ha beenged akkor mesz felvenni a borondot. Lehet hogy azt is atnezik mert jarkalnak kutyaval es a kutya jelez ha van nalad pl gyumolcs, hus, fuszer, stb.

2022. máj. 13. 02:12
 19/23 A kérdező kommentje:
Kedves 18-as, neked is nagyon szépen köszönöm a részletes választ.
2022. máj. 13. 04:57
 20/23 anonim ***** válasza:

Azért többektől hasznos infókat is kaptál szerencsére. Úgy látom az Air France/KLM-el mész. Ha még nem vagyok késésben, hadd mondjak egy-két dolgot.

Megvetted már a jegyet? Mennyire tudsz angolul? Ferihegyről mész?

Tehát amikor a jegyed megveszed, eleve el kell döntened, hogy milyen jegyet veszel, mert van a legegyszerűbb változat, pl. economy light, amikor nem veszel bőrönd feladást (checked-in baggage) csak kézipoggyásszal mész. Ilyenkor is be kell csekkolni, csak nem adsz fel csomagot. Aztán van olyan jegy (flex-nek szokták nevezni, ami drágább, mert lehetőséged van módosítani) A Covid miatt még vannak ilyen kedvezmények, de normál esetben csak olyankor adják vissza a pénzedet ha mégsem utazol, ha olyan jegyet vettél. Tegyük fel, hogy bőröndöd is lesz, megvan a jegyed és Ferihegyről indulsz Párizson keresztül, nyilván Air France-szal. Sztem elég a két óra, nem kell korábban kimenni. Mivel feladandó csomagod is van, mindenképp oda kell menned a check-inhez. Az Air France a 2A-ban van, a check-in counterek a Lufthansától jobbra lesznek, de ki is lesz táblázva az indulási szinten (departures). Ha véletlen nem találod, akkor a középen lévő nagy info táblán ki lesz írva, hogy a te Air France járatodra a mondjuk 54-59 checkin pultnál van lehetőség. Beállsz a sorba és amikor odaérsz az éppen szabad pulthoz, fölrakod a szalagra a bőröndöd. Azt, amit fel akarsz adni, nyilván a kézitáskádat, vagy kis hátizsákodat azt nem. A feladott csomag súlya légitársaságonként különbözik, de többnyire max 23kg. A foglalásodban ott kell legyen, hogy milyen súlyú bőröndöt adhatsz fel különdíj nélkül. A feladott csomagban (checked-in baggage) LEHET folyadék, a korlátozások csak a security előtti folyadékra vonatkoznak. Én olyan hülye vagyok, hogy rendszeresen hozok 2-3 kétliteres Dr Pepper Cherryt az USA-ból, mert itthon nehéz hozzájutni. Persze nekem törzsutasként ingyen van a feladott csomag. Odaadod az útleveledet, ami alapján beazonosítják a foglalásodat. Megnézik, hogy megvan-e az érvényes ESTA-d. Ha még kell Covid teszt, akkor elég az antigén tesztedet bemutatni. Bőröndöd eltűnik a szalagon, többet neked azzal nem kell foglalkozni, ők rakodják át Párizsban. Megkapod a beszállókártyád (boarding pass) Ez lehet kettő darab, vagy egy nyomtatványon a két szakasz, mindegy. Ha kettő, akkor a Párizs-USA szakaszt tedd biztos helyre, csak a BP-Párizs kell egyelőre. Sokszor már itt megmondják a kapu számát. Kész vagy, elindulsz balra a biztonsági ellenőrzés felé (security screening). Van ott egy normál, meg egy fast track (gyors sáv). A fast track asszem olyan 1500 forintba kerül, akkor kell, ha késésben vagy és rengetegen vannak. Normál körülmények között nem szükséges. Mész a beléptető kapukig és ott be kell szkennelned a boarding passod QR kódját. Erre kinyílik a kapu és átmehetsz. Elkígyózol az ellenőrző pontig. Ekkor már ne legyen nálad folyadék, ha van idd meg, az üres palackot beviheted. Ha van egyéb folyadék, az csak 100ml-es üvegekben lehet és a vizsgálat idejére külön zacskóba kell helyezni. Ferihegyen egy fejlesztésnek köszönhetően már nem kell a notebookot kivenni, de a magasszárú cipőt és az övet le kell venni. Mindent bepakolsz a műanyag tálcákba, cipőt a pirosba és az majd átmegy a röntgenen, te meg a fémdetektor kapun. Ha valami gond van, átvizsgálnak kézi eszközzel is, aztán mehetsz összeszedni magad. Ha valamit nem értenek a kézipoggyászodban, akkor azt külön ellenőrző sávra irányítják, aztán ha mindent rendben találnak, akkor kész vagy. Ezek után mehetsz a tranzitba, és onnan a kapudhoz, ha már tudod melyik az. Az Air France valószínűleg utashídra (csőre) fog tenni, nem buszoztat, de minden előfordulhat. Ha tudod a kaput, akkor könnyű, nagy betűkkel jelzik, hogy merre van az A04 vagy amelyik. Ha nincs még meg akkor a tranzit közepén ki lesz írva a nagy kijelzőre, hogy gate in "x" minutes, kapu "x" perc múlva.

A boarding az menni fog. Európa nagyrészében már bevezették a nagyobb légitársaságok a zóna szerinti beszállítást, de Ferihegyen ez még nem nagyon működik. Tehát itt még csak két csoport van, a prioritysek meg a többiek. Párizsban majd nézni kell a beszállódon milyen zóna van, mert ott már aszerint megy a beszállítás és Amszterdamban is. Tehát először a Zone 1-2 jön, aztán a Zone 3-4-5. Elég szigorúan veszik, csak akkor mehetsz, ha a te zónád jön. Akkora nagy jelentősége nincs, de a zónád rajta lesz a boarding passodon. Sokan akik nem tudnak angolul, mennének be, aztán nem értik miért zavarják őket vissza.

A franciák sajátos népség, hiába vagyunk schengeni ország, ők akkor is csak útlevél ellenőrzés után engednek be. Kicsit idegesítő, de túl lehet élni, nem tart sokáig. Aztán lesz még egy, amikor kilépsz Schengenből Amerika felé. Visszafelé csak egy ellenőrzés lesz.

Annyit még Amerikáról, hogy mikor belépsz, majd kell tenni egy vámnyilatkozatot. Ezt sok repülőtéren telepített kioszkok segítségével lehet megtenni, de ahol nincsenek még ilyen kioszkok(számítógép érintő kijelzővel), ott egy nyomtatványt kell kitölteni, amit a gépen osztanak ki. Legyen nálad toll, nem tudom, hogy Bostonban vannak-e kioszkok. Meglepődnék, ha nem lenne, de ott még nem voltam. Hosszú sor lesz, neked az ESTA sort kell követned, ha először mész USA-ba akkor majd lesznek ilyen terelők akik kiabálják, hogy First Time ESTA, here. Amikor a kioszkokhoz érsz, akkor be kell szkennelned az útleveled, lefényképez és összehasonlítja az arcodak az útlevélképeddel, aztán jönnek a kérdések: Van-e nálad 10 ezer dollárnál több készpénz, voltál-e állattenyésztő telepen a közelmúltban, terrorista szervezet tagja vagy-e, hoztál-e élő állatot, magokat, növényeket, lakcímed, telefon az USA-ban. Szóval ilyesmi, most nem emlékszem pontosan a szövegre, de értelemszerűen kell kitölteni. Nyilván, ha be akarsz menni, akkor nem beszélsz hülyeségeket. Ha nincs kioszk, ugyanez van a repülőn kiosztott nyomtatványon. Ha nem osztanak a repülőn, lesz a megérkezéskor, csak úgy időt veszítesz. A lényeg, hogy a kioszknál ha kész vagy, kinyomtatod és azzal mész tovább, amíg az egyik fülkénél fogad a border control officer. Itt már leírták miket szoktak kérdezni, hol fogsz lakni stb. Nem szabad hazudni és akkor nem lesz semmi baj, be fog engedni. Ja, ujjlenyomatot is itt vesznek. Utána mész a baggage claimhez, ahol a bőröndödet fölveszed de ott még lehetnek kutyás határőrök. nem lehet növényeket, magokat, hústerméket bevinni. Ne vigyél be semmit, sütit sem a repülőről, lesz mit enned az USA-ban, hidd el.

Én évente 8-10-szer megyek az USA-ba, minden zegébe zugába, ez alapján merem mondani amit. Ha kérdésed van még, nyugodtan tedd fel

2022. máj. 27. 04:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!