Geodéziai mérőtorony mászás?
Mennyire biztonságos megmászni egy geodéziai mérőtornyot?
Felénk van egy, eléggé eldugott helyen így nem sokan járnak arrafele. Megvan még benne minden létra, és minden emeletem minden padlólemez.
Mennyire biztonságos egy ilyen toronyba felmászni? A torony oldalára az van írva, hogy életveszélyes, de nem tűnik annak, de a felirat jobban ijesztő számomra, mint a torony állapota. A felirat szerint 1978-ban épült.
Mászott meg már valaki ilyen tornyot?
A felújítottakat leszámítva az összesre ki van írva, hogy életveszélyes, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy saját felelősségre felmehetsz.
Tapasztalataim szerint az szokott gond lenni, ha belül a lépcső és a szintek nagyon szét vannak rozsdásodva. Láttam már olyat, ahol bizonyos szinteken a fémpadló egy része be volt szakadva, ebből kiindulva előfordulhat, hogy alattad is beszakad. Szóval ha felmész, óvatosan lépj és ahol tudsz, kapaszkodj is.
Én voltam jópár ilyenen, most hirtelen ezek jutnak eszembe:
- Pinty-tető, Sopron mellett a Szárhalmi erdőben: pár éve voltam ott, nem tűnt veszélyesnek
- Naszály, a Vác fölötti hegytető: Szintén pár éve jártam ott, teljesen rendben van.
- Öreg-Futóné, Bakony, Várpalota felett: 13 éve jártam ott, akkor rendben volt, azóta fogalmam nincs
- Nagy-Gerecse: Legutóbb 2 éve voltam ott, na ez elég rossz állapotban volt akkor, több helyen beszakadások voltak a szinteken
Még lehet hogy jártam másikokon is, de ezek maradtak meg. A Csóvanyoson is ilyen volt, de abból 100%-ban biztonságos kilátót csináltak, kívülre építettek lépcsöt és vázat.
Amúgy ezen az oldalon van lista ezekről:
igen, láttam.
én a 68-ast néztem ki
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!