A 9 lyukú hídban mi olyan nagy szám?
Ami azt illeti, amikor én láttam utoljára, olyan nagyon nem emelkedett ki a földből, egyszintben volt mindkét partjával.
A többit elődeim leírták.
.
A nagy szám pedig a kilenc, hiszen háromszor-négyszer annyi lyuka van, mit az átlagosnak.
Mondjuk, hogy ezt úgy megépítették 1833-ban, hogy a mai napig semmi baja, sőt ezen megy át a 33-as főít forgalma, és kamionok is átmennek rajta. Pedig elhiheted, hogy amikor építették, nem igen számítottak még kamionokra...
További érdekesség, hogy Debrecen városa döntött a híd építéséről, és ez volt az első nyilvános közbeszerzés Magyarországon.
Ez a történelmi Magyarország leghosszabb közúti kőhídja.
Továbbá minden évben itt rendezik megy a hagyományos hídi vásárt. Ami nevét a hídról kapta, hiszen az Alföld azon részén nem igen van más híd, ritkaságnak számít egy híd a síkságon.
Igazából van neki történelmi jelentősége.
További érdekesség, hogy a debreceni marhakereskedők ezen a hídon vonultak át Szolnok felé.
Akkoriban ez egy fontos útvonal volt Debrecen és Budapest között. Nyilván a 20. század folyamán veszített jelentőségéből, amikor a motorizáció elterjedésével a személyautók a 4es főúton közelítették meg Debrecent. Most meg ugye már a 4est se nagyon használják Debrecen felé, amióta megépült az m3-asból leágazó m35-ös út. De régen azelőtt ez egy fontos közlekedési út volt. Olyasmi lehetett ez annak idején Debrecennek, mint Budapestnek a Lánchíd.
A világörökség része.
Nem csak az a nagy szám amit megrendelhetsz neten és sokba kerül. Ha nem tudod értékelni annak a tájnak a szépségét, hangulatát, elég sötét ember lehetsz.
Én már többször voltam, tetszik. Azon felül sok érdekesség van a környékén. Pl. délibáb, szép nyári napokon :-)
Az ember azt hinné, a puszta közepe, és tényleg az, de mégis megér egy pár napos utazást arrafelé körülnézni. Sőt, ha Debrecent és a Tisza tavat is meg szeretnéd látogatni, egy jó hetet is el lehet tölteni tele programokkal.
A nagy érdekesség még, hogy a híd alatt folyó Hortobágy folyó a Tisza vízállásától függően hol észak felé, hol dél felé folyik. Ugyanis szinte semmi esése nincs a folyásirány attól függ, hogy a Tisza vízállása a felső vagy az alsó szakaszon magasabb.
Én is sokáig csak képen láttam, de én azon nagyon érdekesnek találtam, és vágytam oda. Aztán élőben pedig valahogy sokkal "jelentéktelenebbnek" tűnt mint a képeken. Szóval engem akkor öntött el az az érzés, hogy "mi olyan nagy szám ebben?"
Ennek ellenére viszont (mielőtt még szétszed a válaszoló közösség) nekem az egyik legszebb élményem marad az a kirándulás, mert valahogy az a pusztaság nagyon elbűvölt. Az tetszett a legjobban abban a tájban, a környékben, és ide illően a hídban is, hogy tulajdonképpen nincs ott semmi. És ennyire tökéletesen "semmit" még sehol sem láttam. Ezt az egyszerűségét találtam nagyon szépnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!