Lilafüreden mit és hogy érdemes megnézni?
Miskolctapolcai kirándulás során Lilafüredre látogatnék. Olvastam, hogy látnivalók között a kisvasútat, vízesést, palotaszálló,függőkert, hámori tó, barlangok.
A kérdésem az, hogy hogyan érdemes és mivel ezeket látogatni. Úgy tudom maga a kisvasút is egy nagy élmény, de az különböző helyeken tesz le. Most akkor hogy lenne érdemes? Mindegyik barlang látogatás fizetős?
Szia!
Nem tudom, hány napra mész Miskolcra, de ha több, akkor esetleg érdemes elgondolkozni a Miskolc Pass-on. Ingyenes tömegközlekedés, 1 út a kisvasúttal, 1 választott barlang ingyenes, ingyenes a diósgyőri vár, stb.
Amúgy talán tömegközlekedéssel egyszerűbb menni, mert nem kell a kocsival meg parkolással vesződni (nincs túl sok parkoló). Igaz, hogy többször át kell szállni (2-es vagy 20-as busz, majd 1-es villamos, majd 5-ös vagy 15-ös busz), de már Miskolcról mehetsz a kisvonattal (villamosról leszállni pl. LÁÉV megállónál). Lillafürednél leszállsz, megnézed a vízesést a barlangokat (mindkettőben óránként indul a túra, kb. 30 perc, felnőtt jegy 1200,- Ft) A barlangoknál figyelni kell a létszámra is, Anna barlang áprilistól 10-16h között van nyitva, garantált túra 12h-kor, amúgy 4 főtől, Szent István barlang 9-17h garantált túra 11h és 14h, amúgy 5 főtől)
Ha megnézted tovább lehet menni a vonattal Garadnáig és esetleg visszasétálni Lillafüredig (kb 5km), közben megnézni az Őskohót Újmassán, ha nyitva van a Pisztrángtelepet. Ha nincs kedv sétálni a 15-ös busszal mehettek Diósgyőrbe.
Lillafüredről busszal (5) visszamehetsz Diósgyőrbe, onnan villamos+busszal vissza Miskolctapolcára.
Elvileg ha eljutok a Palota szállóra, akkor onnan relatíve minden bejárható gyalog.
Egy leírásban olvastam, hogy ha a kisvasúttal Lilafürednél leszállok, akkor elérhetem gyalog a vízesést. Ezekszerint ha én konkrétan Lilafüreden vagyok alapból, akkor a kisvasútnak nincsen értelme, max ha tovább megyek a Garadnáig. Szóval nem értem... A Palota közelében lehet parkolni, nyilván egy 15 perces séta belefér.
Már megértettem...talán. Miskolcról indul, ott felszállok, Lillafüredi megállónál leszállok, ott nagyjából meg tudom nézni az ott lévő szép dolgokat, majd vissza a kiindulópontra. Jól értelmezem?
A másik Miskolc belvárosa környékén van ingyenes parkoló, vagy egyéb hely ahol ott lehet hagyni az autót?
Diósgyőrből indul. Ki tudsz menni vele Lillafüredig, ahol a palotaszálló, vízesés, csónakázótó, barlangok tényleg mind bejárhatóak gyalogosan. Innen ha továbbmész a kisvasúttal, eléred az őskohót, még továbbmenve pedig a garadnai pisztrángtelepet, bár ezek gyalogosan sincsenek messze Lillától (~5 km) egy kellemes erdei sétával letudható a vasúti sín mellett. (Akárhányszor szállsz le a vasútról, mindig új jegyet kell venni, és egy megállót menni ugyanannyi, mint az egészet végig, így ha szakaszokban mész, érdemesebb a legelső, Diósgyőr-Lillafüred távot megtenni vasúttal, a többit túrázva.)
Barlang mind fizetős, de nem egy nagy összeg emlékeim szerint.
Parkolót nem tudok, notórius tömegközlekedő vagyok, de május 11-én, a város napján mindenhol ingyenes a parkolás.
Köszönöm a hasznos választ! Akkor Lilafüredig megyünk vasúttal és ott a lényegesebb dolgokat meg lehet tekinteni.
Mivel csak látogatóban vagyok, ezért részesítem előnybe az autózást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!