El lehet jutni aszfaltozott úton Dobogókőről Dömösig?
Érdekelne egy olyan lehetőség, hogy el-e lehet jutni Dobogókőről biciklivel kizárólag aszfaltos úton haladva (hogy közben ne kelljen gyalog menni) le egészen Dömösig a Pilisen keresztül. Azt tudom, hogy az út utolsó szakaszán, a Macskások-Nyilasok dűlőn már nincs gond és talán a Fereczy-sziklától haladva az említett dűlő is megközelíthető aszfaltozott úton, de nem tudom, hogy a Frenczy-szikla előtt elhaladó utat (parkolót?) milyen módom tudom Dobogókőről elérni.
Továbbá érdekelne, hogy melyek az útvonalnak azok a részei, ahol az autós forgalom tiltva van (inkább ezeket választanám). Ugyanis Dömösben van egy tábla, mely szerint motoros járművel a Macskások-Nyilasok dűlőn nem lehet közlekedni, mert természetvédelmi területen húzódik. Gondolom, ez a tiltás érvényes egészen Dobógókőig. Ha nem, javítsatok ki.
A belinkelt térképen berajzoltam egy elképzelt útvonalat. Ez végig aszfaltos? Ha igen, akkor ezen végig érvényes a tiltás a motoros járművek számára? Vagy esetleg tudtok megfelelőbb útvonalat (lehet jóval hosszabb is)?
van itt még valami:
"Az Árpádvár megtekintése után induljunk vissza az ösvényen a sárga sáv sarga_sav_2.gif jelzéséig, elérve az erdészeti műutat azon balra fordulva Dél, Dél-Keleti irányba kb.: 900m haladva érjük el a Ferenczy-sziklához vezető utat. A műútról balra forduljunk le (N 47° 43,880' E 18° 53,614'), rövid séta után elénk tűnik a Rám-kapu (N 47° 43,927' E 18° 53,641'), azon áthaladva Észak-Keleti irányba sétáljunk fel a Rám-hegyre, és tekintsük meg a kilátást, és a Ferenczy-sziklát. A Rám-hegyen található Ferenczy-szikla (N 47° 43,856' E 18° 53,824') sokak szerint a Föld Szívcsakraközéppontja. Egy biztos minden esetre: gyönyörű hely, fantasztikus panorámával, ahova mindenképp érdemes ellátogatni."
Forrás:
Nálam a Ferenczy-szikla GPS koordinátái: 47.730875°N, 18.897068°E (47°43'51.15"É, 18°53'49.44"K).
Idézek a cikkből:
Észak-Keleti irányba sétáljunk fel a Rám-hegyre, és tekintsük meg a kilátást, és a Ferenczy-sziklát. A Rám-hegyen található Ferenczy-szikla (N 47° 43,856' E 18° 53,824') sokak szerint a Föld Szívcsakraközéppontja.
A cikkben a koordináták: 47° 43,856' N, 18° 53,824' E (átszámolva: 47.73093°N, 18.89707°E). Ezek gyakorlatilag (pár méter, ill. centi eltéréssel) megegyeznek azokkal, amik nálam vannak meg. Akkor a többi itt feltüntetett koordináta is ezek szerint helyes lesz.
A mi földrajzi helyünkön:
1 fok = 111 km (észak – déli irányban)
1 fok = 75 km (kelet – nyugat irányban)
Még akartam mutatni valamit.
Nemrég jártam arrafelé (Királykúti-nyereg felvonó alsó fordító vízműház utána jobbra lefelé..), de Dömörkapu-Sikáros oldaláról.
Kerestem a Ferenczy sziklát de éppen megkerültem és azon az úton végül a Rám-szakadék végéhez jutottam ki és onnan tovább Dömösre. Aztán még haza gurultam 35 km-en keresztül.
Össz. 71 km lett a vége.
Közben mondom nagyjából hol járok éppen.
A videó felső jobb szélén látszik a gps nyom és azon mozog egy nyíl ami mutatja a pillanatnyi helyzetet a megtett és a hátralévő úton.
https://www.youtube.com/watch?v=sywPyHadUXs&feature=youtu.be..
Végigmentem veled az útvonalon (én a videót nézve közben a Google Föld térképen követtem az útvonalat). A Ferenczy-sziklát megint megkerülted, pedig jól mutattad, hogy merre van.
A Ferenczy-sziklához vezető út a tűzrakóhely (a videón a 32:20 időpont) után van. Ott kell valahol jobbra fordulni, de nem arra az útra, amin végigmentél, mert az már utána van. Még előtte kell jobbra fordulni. Aztán lehet, hogy azért nem látszott az út, mert a lehullott falevelek eltakarták, mert a Ferenczy-sziklához nem vezet bicikliút, csak valami ösvény (jártam ott és valóban dobogott a szikla, csak azt nem tudom, hogy nem-e azért, mert a saját szívdobogásomat hallottam mert eléggé megerőltető volt oda feljutni). Egy kicsit beljebb van a Rám-kapu is, aztán tovább menve meg egy kövekből összerakott kis halom (a Kőbabák). Ez mellett kell elmenni. A szikla előtt olyan 50 méterrel van egy kb. 30 méteres meredek szakasz amin úgy kell felkapaszkodni (vagy négykézláb felmászni). Itt nem lenne rossz, ha lenne valami kötél kihúzva, amiben mászás közben meg lehetne kapaszkodni. A biciklit itt majd le kell parkolni (de még idáig is úgy fog kelleni idetolni), aztán nélküle gyalog folytatni.
Ezt a képet kellett volna látnod a Déry-forrás (Laczkó-kút) környékén:
Itt van leírva a Ferenczy-sziklának a megközelítése:
A Rám-kapu (ezt kellett volna valahol látni, mert ezen kell átmenni) és a Kőbabák:
Köszönöm a képeket és a linket.
Annak alapján amit küldtél, hogy ott látszik egy család ahogy sétálnak a fa kapu felé, az a környék ott ránézésre is nagyon ismerősnek hatott és vissza néztem a videónak azt a részét, ahol szerintem le kellett volna térnem jobbra a térkép szerint is. Azt már korábban is kinéztem azt a részt, de ott helyben nem láttam semmi nyomát ösvénynek, habár ahol sejtettem, hogy le kéne térnem, ott egy kicsit laposabb volt az erdei terület széle, visznt nem tűnt az se járt résznek. Tudtam, hogy valahol ott kée letérnem, de nem akartam bemenni a nagy avarba mert nem oltam bene biztos, hogy az vezet jó irányba, csak egy lehetséges alternatívának tűnt, de akkor miért nincs kijárva legalább jobban, gondoltam akkor.
Ahol az aszfaltról lekanyarodtam ott kb egy 50 méteres szakaszon belül sejtettem az ösvényt, viszont mivel tudom, hogy közkedvelt kiránduló hely, ezért feltételeztem egy kitaposott ösvény vezet hozzá.
Vissza néztem a videót és láss csodát! megláttam a videón azt amit ott személyesen nem vettem észre, a fa kaput.
Ha vissza nézed, 32:58-33:09-ig lehet is látni afa kaput a videón. Szóval mégsem a forrásnál kell lemenni ahogy már gondoltam, hanem jó helyen jártam, csak elmentem mellette, mert mint mondod is, belepte az avar.
Köszönöm a segítséget! :) Legközelebb már közelebb lesz a kitűzött cél. Már azt is tudom, hogy beteszek egy bringa lakatot is, nehogy valaki hazaguruljon közben a bringámmal amíg én a sziklát körbe nézegetem. :))
A dobogása meg tényleg attól lehet, hogy mire valaki oda ér, addigra ott már tényleg dobog minden és rá lehet fogni a kőre is, hoyg majd kiugrik belőle a dobogó kőszív. Miközben a sajátunkat érrezük mellette a megterhelés után.
Ilyenkor ha érzed a kövön a dobogást, akkor érdemes megtapintani az egyik kezed behajlított gyűrűs ujjával a hüvelyk ujj párnában a saját pulzusodat és rátalálsz a kettő dobogás közötti szinkronra, hogy a kettő azonos.
Majd el kell megint indulnom nemsokára, csak a hét vége előtt nem jutok hozzá, de ha utána nem lesz eső, akkor megnézem valamelyik nap megint. Köszönöm a segítséget.
Ez a kép segített, mert ráismertem a látvány alapján a fák sűrűsége miatt is az erdőre.
Már gondoltam is amikor arra jártam, hogy, hogy azon a részen át lehetne vágni, de kérdés az volt, hogy oda vezet-e vagy később besűrüsödik az erdő. Hát oda biza, már látom. :)
Kössz.
Itt a piros vonal ahol mentem és a kék ahol be kellett volna térnem a fák közé az avaron.
Itt látszik a képen a kapu jobb oldalon a térkép vázlat alatt és az út, az ösvény is, amin oda lehetett volna jutni. Ehelyett egyenesen mentem tovább.
Pedig még néztem is, de gondoltam az a mély süppedős erdei avarban nem igazán lehet járható, és ha bemegyek a fák közé, ott biztos csak sűrüsödik majd az erdő és cipelhetem majd vissza a bringát mert nem találok ott semmit. Hát dehogynem, arra kellett volna bemenni az erdőbe és ott tovább a szikláig.
Mikor mi ott jártunk, akkor a tűzrakóhely után lévő ösvényen mentünk fel a Ferenczy-sziklához:
Kanyarogva mentünk fel, nagyjából a piros pontokkal bejelölt útvonalon. Vissza meg már azon az úton jöttünk, amit kékkel bejelöltél (úgy néz ki, hogy ekkor mentünk át a kapun és nem odamenet).
Talán még a tűzrakóhely előtt is le lehet térni (a Miklós-forrás és tűzrakóhely között félúton jobbra) és úgy is fel lehet oda jutni. Lehet hogy teljesen mindegy, hogy honnan indulsz neki és milyen úton, csak az irányt kell nagyjából tartani és felfelé menni, mert itt máshová nem is érkezhetsz, csak a Ferenczy-sziklához.
Aztán az is lehet, hogy azt a meredek szakaszt is ki lehet kerülni, ami a szikla előtt van, ha nem „elölről“ közelíted meg a sziklát, hanem „hátulról“. Ebben az esetben a kék úton indulsz el a szikla felé, de az elágazásnál a bal oldali ágon folytatod (nálad a jobb oldali ág van bejelölve kékkel). Ezt sajnos biztosra nem állíthatom, mert nem ezen a bal oldali ágon jöttünk vissza, hanem a másikon.
Igen, már egyre inkább kezdem átlátni a környéket. Talán annyi lehet a különbség, hogy merről mennyire van kijárva a helyi "dzsungel" az erdő alján. Szerintem meg kellene próbálnom legközelebb korábban indulni és akkor még világosabban kicsit körbe járhatnám a környéket, hogy jobban megismerjem a lehetőségeket.
Korábban meg azt nem tudtam (még jópár évvel ezelőtt), hogy a Prédikálószékhez hogy lehet eljutni, aztán kiderült, hogy mi sem egyszerűbb, sőt azelőtt a Vad-álló köveket se ismertem, hogy lehet megközelíteni, aztán rájöttem. A Prédikálószéktől elindultam lefelé egy másik úton mint ahol felmentem és ott jöttem rá, hogy azok a Vad-álló kövek, aminek egy kis részét láttam ott oldalt a távolban. A közismertebb részei viszont csak lefelé indulva tárulnak elénk.
Itt egy pár kép ezekről:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!