Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » Milyen város Szombathely?...

Milyen város Szombathely? Szerettek ott élni?

Figyelt kérdés

Tudom, nem egészen az utazás témakörbe való, de alkalmasabbat nem találtam. :)

Férjemmel mindketten Budapesten születtünk, egész életünkben itt éltünk, de pár éve foglalkoztam minket a gondolat, hogy kiköltözünk vidékre. Most a férjem kapott egy olyan lehetőséget a munkahelyén, hogy - magasabb fizetésért - a vállalat szombathelyi irodájában dolgozhatna nyártól, magasabb pozícióban.

Erősen gondolkozunk a költözésen, pozitívumokat és negatívumokat is látunk.

Pozitívumok:

- magyarországi viszonylatban elég nagy város, megyeszékhely - ez fontos szempont nekünk, Pest után egy falu vagy kisváros túl nagy váltás lenne

- tetszik a környék - imádunk kirándulni, erre az Alpokalja, Köszegi-hegység, a közeli Ausztria rengeteg lehetőséget kínálna

- amúgy is a vidékre költözést fontolgattuk, most meg tudnánk oldani úgy, hogy a férjemnek már lenne fix munkája, az eddiginél magasabb bérezéssel

- egy-két éven belül szeretnénk gyermeket vállalni, inkább most kellene vidékre költözni, később a babával nehezebben mozdulnánk

Negatívumok:

- Messze van. Az összes rokonunk Budapesten vagy a környékén él, és összetartó család vagyunk - hiányoznának, és elég drága / időigényes lenne sűrűn hazautazni.

- Egyáltalán nem tudjuk, milyen az élet, a lehetőségek, a körülmények Szhelyen. Csak átutazóban, rövid városnézésen voltunk.

- Nem tudom, én el tudnék-e helyezkedni. Tanár vagyok, nehéz... Bár nyelvtanár, és nyelviskolákban talán könnyebb elhelyezkedni.

- Nincs sok időnk, júliusban már ott kellene dolgoznia a férjemnek. Igaz, addig kapnánk szolgálati lakást, amíg nem találunk másikat.

Ezek alapján mit tanácsolnátok?

És a fő kérdés, milyen város Szombathely? Milyen az élet ott? Nyelvtanárként (angol-német-spanyol) esélyek? Gyereket, babát nevelni milyen a városban?

Köszönöm előre is!

2014. máj. 26. 21:15
 1/10 anonim ***** válasza:
92%
Én nagyon szeretem.Ha vannak kérdéseid,akkor írj üzentet.Szívesen válaszolok. :)
2014. jún. 4. 11:20
 2/10 anonim válasza:
100%

Szia, nem tudom, aktuális-e még a kérdésed. Én Szombathelyen nőttem fel. A párom vérbeli budapesti, de imád ott lenni. Én 8 éve budán lakom (előtte pesten laktam), ezért próbálom összeszedni azokat a különbségeket, amit én látok.

- a szórakozás nagyon más: vannak bejáratott helyek szhelyen és környékén, azok jók, de mindent sokkal behatároltabban képzelj el mint bp-en. Kis társaságok, rendszeresen összejárva. Ezekbe biztos hamar bekerültök, szhely szerintem nagyon befogadó, sok a beköltöző, nagy az átjárás. A színház egy kis újjáéledő színház, a darabok is vegyesek. Nyáron nagyon jó a kőszegi szabadtéri, egyéb évszakokban győr, sopron.

- A környék, a levegő, a hegyek szerintem tényleg zseniálisak

- nagyon sok az osztrák és az olasz is egyre több. A német tanításra állandó igény van, az biztos. A cégek is sok némettolmácsot, németül jól beszélő szakembert keresnek, ott németül tudna szinte alap :). A megyéből rengetegen járnak ki dolgozni a határon túlra. A nyelvtudásoddal akár te is megteheted, 15 perc a határ.

- A városban van minden, de pl. vásárolni (ruhát, kaját, üzemanyagot, bútort) Ausztriában érdemesebb, van nagyon sok shopping center. Az árak ugyanolyanok, de a minőség az már német. :)

- ami nem nagyon van: a 30asoknak kevés a szórakozási lehetőség, mármint én azt látom, hogy nagyon sok a házibulijuk, de kimondott szórakozóhely inkább csak a szingli 30asoknak van. Ami van: komolyzenei koncertek sok, színház, mozi (art is), bálok, éttermek, és vegyesen könnyűzenei koncertek. De az sokkal kevesebb h mondjuk elmegyünk csak úgy táncolni egyet a párommal valahova. És mindennek jobban van rendje, tehát nem ma kapok észbe h színházba szeretnék menni, mert heti1-3 előadás van. Pesten mindig van valami, ez vidéken nincs. Ha van kocsitok és nem gond a benzinköltség meg az autózás, akkor szerintem nagyon jó választás.

- a közbiztonság, tisztaság nagyon jó. mi sosem zárjuk az ajtót, kaput sem éjszakára, nem kell félni. Gyereknevelés szempontjából szerintem ez nagy előny :)

- nagyon figyeljetek ha esetleg költöztök, hogy legyen jó buszközlekedés azon a környéken, ahova mentek. van néhány körzet, ahol nagyon rossz (pl az én szüleim is egy ilyen, belvárosközeli helyen élnek)

Remélem, tudtam segíteni.

2014. júl. 2. 13:33
 3/10 anonim válasza:
75%

Én Szombathelyen gimnáziumba jártam, Bp-en egyetemre.

Attól függ, mire van szükségetek: bp-i mércéjű pláza pl. nincs, csak egy kis pláza a Körmendi úton és városszéli shopping centerek.

Negatívum még, hogy biciklizni nem nagyon lehet.

Uszoda, strand van, arborétumok vannak. A közbiztonság jó, munkahelyek vannak, most már színház is lett.

A kultúra még az éjszakai élet nyilván Bp-hez képest visszafogott, de az internet miatt szerintem ez már nem olyan fontos. Nyelvtudással lehet sok helyen dolgozni ott.

2014. júl. 2. 15:55
 4/10 anonim válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Érdeklődnék, végül Szombathelyre költöztetek-e és h igen nem bántátok-e meg? Most mi is pont ilyen helyzetben vagyunk (csak már gyerekkel) és véleményeket gyűjtögetek. Köszönöm, ha válaszolsz!

2018. febr. 4. 16:31
 5/10 anonim ***** válasza:
95%
Munkalehetőség miatt nagyon tudom ajánlani. Kedvesek az emberek is. Nem lakok ott, rokonaim igen, dicsérik. Őszintén nekem a város nem tetszik de ez az én ízlésem.
2020. aug. 9. 22:42
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem Szombathely szép város. Nem merném oda tenni Sopronhoz, Veszprémhez vagy Szegedhez, de f@szán megvan csinálva.

Néhány utca úgy néz ki, mintha Ausztriában lennél.

Qrva sok német van, cigóból

alig.

Munkalehetőség bőveeeen van

2021. aug. 11. 17:57
 7/10 Benedek5 ***** válasza:
#5 Ha úgy gondolod hogy Szombathely nem szép város akkor még nem jártal Debrecenben!
júl. 7. 08:00
 8/10 anonim válasza:
53%
6-os, nyugodtan tedd oda Sopronhoz. Ott szulettem is itt elek meg, es sokkal szivesebben elnek Szhelyen, vagy szinte barmelyik nagyobb varosban.
szept. 6. 22:33
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
6-os vagyok. Nyáron voltam Szombathelyen. Mintha Kelet-M.o. lenne. Putri az egész. 10 évvel ezelőtt sokkal élhetőbbnek nézett ki. Sopron messze megelőzi
szept. 7. 22:33
 10/10 anonim válasza:
100%

9-es (vagy 6os?) en voltam mar ott parszor, nem eltem meg ott szoval nem tudom biztosra hogy jobb-e mint Sopron, de en ugy lattam.

Sopron se am egy paradise, a varkeruleten es az akorulotti utcakba omlik a vakolat az epuleteken, regi, koszos, es ott van a legtobb cigany aki Borsodbol vagy Szabolcsbol erkezett.

Ezen kivul nagyon tulzsufolodik a varos ugye a fent emlitett emberek miatt.

szept. 17. 20:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!