A mátrába lehet az erdőben aludni sátorban?
A kérdésnek több oldala van.
Egyik, hogy mit lehet és a másik, mit szabad.
Mutatok egy linket, ahol lehet ilyesmiről olvasni: [link]
"az erdőterületen engedély nélkül éjszakázás a hatályos Erdőtörvény szerint szabálysértés, és a természetőrnek joga van a rajtakapott tettest megbírságolni, illetve az erdőterületről kihajítani."
Egyébként régebben augusztus végén minden évben kimentünk bringás társasággal a Pilisbe a sikárosi rétre a Szilágyi Bernát forráshoz és ott töltöttük az éjszakát sült szalonnát kajálva és beszélgetve. Amikor elálmosodott a társaság, akkor mindenki, (már aki nem tekert haza még aznap éjszaka) szóval megágyazott magának a társaság. Alulra a talajra jött egy réteg valami hőszigetelő mint polifoam és arra a hálózsák. Reggel ébredés után, amikor megvolt a reggeli, akkor mindenki elindult egy további túrára még délelőtt, vagy haza.
Persze olyan is volt, amikor még odaérkezés előtt bele futottunk az erdész karjaiba és mondta, hogy mindenki menjen ki az erdőből, mert 18 óra után nem lehet ott tartózkodni. Persze mondtuk, hogy már valaki oda ígérte a találkozást és valószínüleg már ott is van. Legalább hadd szóljunk neki, hogy akkor jöjjön velünk ő is és ne várjon minket hiába. Mondta az erdész, hogy egy ember egyedül menjen oda szólni, azután mindenki menjen ki onnan, különben oda hívja a rendőrséget és még nem is tudom kiket. Azután bement az erdészházba. Végül elindultunk mindannyian és már messziről megláttuk a hatalmas tábortüzet, amit egy igen vagány lány, Nati már előre elkészített, hogy mire megyünk, már lassan legyen parázs.
Elmondtuk a történetet az erdésszel és végül abban egyeztünk meg, hogy elmegyünk onnan egy néhány km-re levő másik táborhelyhez. A többiek át is mentek. Viszont Nati, aki már felkészült a tábortüzzel, nem csak minket várt, hanem másokkal is megbeszélte korábban, hogy ott találkoznak, ill. találkozunk mindannyian kb egy órával később, mint ahol akkor időben tartottunk. Végül vártunk ott vagy másfél órán keresztül, amíg a többiek átmentek a másik táborhelyre. Végül valamiért nem jött senki (még az erdész sem) így nyugodtan eloltottuk a tüzet és végül mi is átmentünk a távolabbi táborhelyre, ahol persze megint csak tilos volt kint aludni, viszont az távol volt az erdészháztól.
Szóval valahogy így néz ki az éjszakai erdőben alvás.
Lehet, csak nem szabad.
Pl az is előfordulhat, hogy éjszaka arra mennek a vadászok és valamire rálőnek a közelben. Szóval ha már ott vagy akkor nem árt egy láthatósági mellényt felvenni, mert ha felkelsz álmosan a földről, hogy mi az a zaj, ki csörtet arra, akkor lehet, hogy nem vaddisznó, hanem vadász jár arra és netán valamelyik hamarabb húzza meg a ravaszt a felemelkedő lényre, mint meglátná pontosan mi is van ott. Mondjuk azt nem lenne szabad amíg fel nem ismeri, de ha volt előtte egy kis pálinka (ami ilyenkor szintén tilos), akkor minden előfordulhat.
Aztán a Mátrába akár medve is eljuthat, nem valószínű de Szlovákiában van. Sok mindenre érdemes gondolni.
Igaz, a Pilis talán annál nyugodtabb. Még nagyon régen mesélte Nati (akit korábban említettem), hogy volt amikor egyedül kint aludt az erdőben. Kérdeztem, hogy hogyan?? kint aludt lány létére egyedül? Mondta, hogy rásötétedtt és kipróbálta, milyen éjszaka ott aludni. Bement egy bokor alá és lefeküdt a meleg nyáréjszakán.
Szóval sokmindent lehet, még ha nem is szabad.
Persze láttam én a NationalGeoraphic-hoz hasonló csatornán, hogy külföldön egy gyerekes család tábort vert a vadonban. Mivel nagyon meleg éjszaka volt, ezért kint aludtak a sátor előtt, a kialudt tábortűz mellett. Egyszer csak arra ébredtek, hogy valaki kegyetlenül ordított az erdő széle felől segítségért. Kiderült, hogy amikor mindannyian elaludtak mint a bunda, a fárasztó nap után, egy farkas vagy kutyaféle állat megfogta az alvó gyereket (ő látszott kicsinek és elejthető prédának), szóval őt megfogta a fejénél és elvonszolta a tisztásról az erdő széle felé, miközben egy ideig a gyerek nem is ébredt fel, azt hitte álmodik. Aztán felébredt és akkor szedték ki a szülei kisebb sérülésekkel az állat szájából, vagyis az állatot elzavarták. Ilyenekre is lehet gondolni.
Bocs a bőséges élmény beszámolóért. :-)
Elsőként ezt a linket tanulmányoznám át:
Egyébként simán lehet kinn aludni erdőkben (én mondjuk csak április-október közt ajánlanám, és az "r" betűs hónapok keményebbeknek valók), én cserkészekkel 5 éve rendszeresen csinálom, eddig soha nem volt belőle probléma.
Nem mondanám veszélyesnek, az állatok félnek az embertől, nem jönnek közel. Én eddig ha jól számolom 15-20 éjszakát töltöttem kinn vadkemping jelleggel, tehát egy éjszakás átmeneti szállóhelyen, sátor nélkül, illetve kb 80 éjszakát sátortáborban, és eddig egyetlen egy alkalommal találkoztam szembe vaddisznóval, az is a tábor széléig jött, ott pedig visszafordult és elment.
A sátorozást vagy kijelölt helyen (nagyon kevés van), vagy kevésbé járt területen (erdészeti úton lemész a jelölt túristaútról 2-300 métert) ajánlanám, akkor emberrel se találkozol, nem lesz belőle konfliktus.
Ha nem egyedül mész, akkor ajánlom az éjjeli őrséget is, 1-2 órás váltásokkal. Egyrészt baromi nagy élmény az őrnek, másrészt ezzel minimálisra csökkenthető minden veszélyforrás (vadállat, vadász, rossz szándékú ember, pl tolvaj).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!