Pécsen van állatkert? Ha igen, hol?
Kedves első válaszoló! Köszi szépen!
A második válaszolónak: Nem haragszom. :) Hogy tisztán lássunk: leegyszerűsítve Pécsen szó Pécsett változata a régi locativus eset mai napig fennmaradt maradványa, amit még néhány helyhatározós városnevünk és helyhatározószónk őriz (pl. Vácott, Győrött, helyütt, itt, stb.). DE. A nyelvünk modernizálódása folytán mindez már a városneveink esetében kezd kikopni, és jelen pillanatban két formában él a nyelvben, tehát a Pécsen-Pécsett, Vácon - Vácott formák mindkettője helyes. Előbb vagy utóbb valószínű a "modernebb" Vácon, Pécsen stb.. forma kiszorítja majd a hagyományost. Ez van, az a helyzet, hogy a nyelv egyszerűsödik. Szóval lehet hogy szebb a régiesebb Pécsett forma, de a másik sem helytelen.
Még egyet is értek abban, hogy talán szebb a "Pécsett" forma, úgyhogy megkövetlek, hogy nem ezt használtam, valóban választékosabb.
Attól hogy nem tudom, hogy van e állatkert Pécsen vagy Pécsett még történetesen épp magyar szakot végeztem. :) Ui: Mileőtt erre azt mondanád: "na szép, ehhez képest sok a helyesírási hiba" elmondom, hogy gyakran félregépelek, főleg este 10-kor. :) :) Bocsi ha most is előfordult.
"szia
igen,van a Tettyén(Mecsek)"
uh, ez is a tipikus esete annak, hogy valaki nem tud semmit az adott dologról, és ő válaszol elsőnek :D
a Tettye közelében semmilyen állatkert nincs, az igaz, hogy a Mecsekben, de a pontos hely a Dömörkapu környéke.
2. válaszoló vagyok
Én se tudtam hogy helyes, sőt, a magyar szakot végzett tanáraim se, tehát akkor ők a felelősök :)) Azt meg pláne nem hogy a locativus eset miatt:))
Üdv
Kedves okostojásnak üzenem hogy Pécsi vagyok és utálom ha azt mondják hogy Pécsett én PÉCSEN lakom és nem Pécsett... Ennyi
A kérdésre válaszolva van állatkert ahogy a többiek említették de elég lepukkant kb. 12 éve nem jártam ott de nem hiszem hogy felújitották volna. De Pécsen sok jó hely van:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!