Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » MÁK plasztik kártya (90%-os...

MÁK plasztik kártya (90%-os utazás a MÁV-on, ingyenes a BKV-n) milyen feltételekkel lehet kérvényezni? (bőv. Lent)

Figyelt kérdés

Van pár ismerősöm akinek van ilyen kártyája,mert tegyük fel 2 éve volt reflux betegsége,de azóta semmi,még is kapja. Én 2 hetente betegszek le,állandóan vesszük a drágábbnál drágább gyógyszereket. Az orvos most elküldött mindenféle vizsgálatra,mert régen szív problémákkal küszködtem,vérszegény is vagyok, most tüdő problémáim vannak. Ráadásul egyedül nevel minket az édesanyánk,sokan vagyunk testvérek és sem a gyógyszereket,sem az egyéb jegyeket,bérleteket nem tudjuk megvenni (sokat kell utaznom,messzire,napi 3-4 órákat akár)

Jogosult lennék erre a kártyára? Milyen feltételekkel kaphatnám meg?

2011. ápr. 5. 14:34
 1/8 anonim ***** válasza:
Ha tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos vagy, akkor igen! (Emelt családi pótlékot vagy fogyatékossági támogatást kapsz.) Más esetekben nem tudom mi a helyzet!
2011. ápr. 5. 14:39
 2/8 anonim válasza:

Ha tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos vagy akkor igen.

ha kapsz magasabb összegű családi pótlékot abban az esetben jár a a kártya.

illetve kitétele hogy tanulóként legyél regisztrálva valamilyen oktatási intézménynél.(állt.isk vagy közép isk)

Aki főiskolai vagy egyetemi képzésben vesz részt az hallgatóként van sajnos regisztrálva->nem jár.

2011. ápr. 5. 15:09
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Előző!

De jár!

22 éves vagyok, egyetemi hallgató mégis kapok emelt csp-t és MÁK-os kártyát is.

Kérdező: ha kapsz emelt családit (18 éves korod alatt), akkor automatikusan jár, ha nem kapsz és sose kaptál de már elmúltál 18 akkor nem is fogsz kapni. +18 fölött csak akkor jár, ha a nagykorúság előtt járt az emelt csp.

2011. ápr. 5. 18:17
 4/8 anonim válasza:
15:09-es vagyok utolsótól kérdezném hogy rendes családi pótlékot kapnak akik hallgatóként tanulnak főiskolán ,egyetemen?Mert én nem kaptam mivel nem tanulóként vagyok regisztrálva.Hogy is van ez?
2011. ápr. 5. 20:19
 5/8 anonim ***** válasza:

Én emelt cspt kapok! Ezt előbb is leírtam! 18 éves korom előtt is kaptam emelt cspt mert tartós betegségem volt (pajzsmirigy túltengés). Aztán felvettek a suliba, ott azt mondták hogy nem jár. Oké, rájuk hagytam. Végül kiderült, hogy jár 1000 ft, ha van kisebb tesód aki után a szülőd kap csp-t. Mind1, ez se érdekelt, többe került volna a papír, meg az ügyintézés.

Aztán tavaly elvesztettem a fél tüdőmet ami tartós betegségnek (rokkantságnak) minősül. Nosza beadtam a Mákhoz emelt csp-re amit saját jogomon kapok. Ez volt szeptemberben. Decemberben elküldtek az ORSZI-ba, mert kellett egy szakvélemény, hogy tényleg beteg vagyok-e, majd mivel kaptam emeletet 18 éves korom előtt, februárban elutalták a pénzt egészen 6 hónapra visszamenőleg. Márciusban pedig megkaptam a MÁKos kártyát, ami a következő felülvizsgálatig érvényes.

2011. ápr. 5. 20:32
 6/8 anonim válasza:

Hát nekem ez még mindig nem áll össze.OK hogy emeltet kapsz de mért emelt családit kapsz és miért nem rokkant nyugdíjat?Ha nem kaptál volna családit akkor nincs mit megemelni.Ez nem logikus.Na mind1 magyar állam XD

Köszi az infót.

2011. ápr. 5. 20:37
 7/8 anonim ***** válasza:

Azért kapok emelt családit mert a munkaképesség csökkenésem fennállt 18 éves korom előtt.

Egyébként kapok rokkantságit is, igaz nem nyugdíjat mert azt 79%os rokkantságig adják, én én 80%os vagyok, én rokkantsági járadékot kapok.

Ha nem kaptam voltam 18 éves korom előtt az emelt összeget akkor most nem kapnék semmit. Valószínű kedves jogalkotóink úgy gondolkodnak, hogy akinek tartós betegsége volt 18 éves kora előtt, nem valószínű, hogy kigyógyul belőle mert betölti a 18at.

Ez a MÁK honlapról van: az a tizennyolc évesnél idősebb személy, aki tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67 %-ban elvesztette, illetve legalább 50 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és ez az állapot egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll. Ezen feltételek fennállását a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vizsgálja és igazolja, amelyről szakhatósági állásfoglalást ad ki.

A 18. életévét betöltött, közoktatási intézményben tanulmányokat folytató beteg gyermek után, ha az ügyfél a gyermek tizennyolcadik életévének betöltéséig magasabb összegű iskoláztatási támogatásban részesült, akkor továbbra is jogosult a magasabb összegű iskoláztatási támogatásra mindaddig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévét - sajátos nevelési igényű tanuló esetén - a 23. életévét betölti.

Remélem mostmár érthető :) Ha nem akkor elmagyarázom másképpen (jogot tanulok és néha túlságosan tankönyvszagúan fogalmazok).

2011. ápr. 5. 21:02
 8/8 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Ha a nagy a gyógyszerköltségetek, és állandó gyógyszereket szedsz/szedtek kérhettek közgyógy igazolványt, amit a helyi önkormányzatnál kell kérvényezni. Ha anyukád kap emelt csp-t (ezt ugye nem írtad), akkor nem kell vagyont bevallani, ha nem kap, akkor kérhettek az alacsony jövedelemre. (hogy kevés a pénzetek de sok a gyógyszerre elmenő pénz). Ilyenkor a házirovos kiállít egy igazolást, amiben leírja, hogy mik az állandó gyógyeszerek. Ha megkapjátok lesz gyógyszerkeret és akkor nem minden gyógyszerért kell fizetni. Több ötletem így nagyon nincs, mivel nem írtál konkrétumokat, de az Önkormányzatotok honlapján esetleg tájékozódhatsz.

2011. ápr. 5. 21:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!