Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » A kékestetői tv torony kilátób...

A kékestetői tv torony kilátóból látszik az Alpok?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy a Tátra igen, de az Alpok nem látszik jó időben?
szept. 10. 18:38
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

"Tehát ha mondjuk egy sík terepen vagyok 0 méteres magasságban, és a tőlem 5km-re lévő ember szintén 0 méteres magasságban, akkor egy vadászles tetejére kéne felállnia, hogy láthassam?"

0 m magasság akkor lenne, ha hasalnál a földön. Ez nem túl életszerű, tehát érdemes legalább 1 métert megadni.

"Ez az Alföldön is így lenne azonos magasság esetén? Ezt így jó lenne kipróbálni, nagyon érdekes így belegondolni."

Ez a jelenség a tengeren tapasztalható meg a legjobban.

A partról nézve a 10-20 km-re lévő hatalmas hajóknak már nem látszik az alsó fele.

szept. 11. 18:03
 12/19 anonim ***** válasza:
A Tátra állítólag látszódik, de az messzebb van 80-100 kilométernél.
szept. 11. 20:49
 13/19 A kérdező kommentje:

11.: Igazad van, rosszul fogalmaztam. Úgy értettem, hogy a másik ember a tengerszinti szerinti 0 magasságon van, mint én, és ha 5 km-re vagyunk egymástól, neki egy 2 méter magas vadles tetejére kellene állni, hogy láthassam.

Ha pedig csak 2 km-re van, akkor a térdét már nem látnám.

0 méteres magasság és 2 km-es távolság esetében 0.31 métert adott a kalkulátor.

Egy kicsit jobban belegondoltam, tehát nem inkább nekem kéne 0.31 méter magasan lennem, mármint a szemmagasságom, hogy lássam az egész embert?

szept. 11. 21:12
 14/19 A kérdező kommentje:

12.: "A Tátra állítólag látszódik, de az messzebb van 80-100 kilométernél."

Nem csak állítólag, simán látszódik. Nagyon élesen kivehető a Tátra, és valami hihetetlenül gyönyörű látvány. Számomra meseszerű élmény volt látni, na de mást meg lehet egy kicsit sem nyűgözne le :)

szept. 11. 21:13
 15/19 anonim ***** válasza:

"Úgy értettem, hogy a másik ember a tengerszinti szerinti 0 magasságon van, mint én, és ha 5 km-re vagyunk egymástól, neki egy 2 méter magas vadles tetejére kellene állni, hogy láthassam."

Épp ezt mondom, hogy nem. Ha te állsz a tengerszinten és vagy mondjuk 175 centi, akkor a szemed lesz mondjuk 160 centi magasan. A 0-hoz közel nagyon nagy jelentősége van minden centinek.

Tehát 1.6-ot kell megadnod szemmagasságnak, és így máris kijön, hogy a horizont 4,5 km-re lesz. Tehát a 2 km-re álló embert simán látod. Az 5 km-re álló embernek is csak a bokáját (18 cm) takarja el a Föld.

szept. 11. 21:49
 16/19 A kérdező kommentje:

15.: Ja értem. Így már érthető. Tehát 4,5km-re van a horizont. Írja is a kalkulátor, a horizontot valamiért figyelmen kívül hagytam.

EGyébként 5km-ről nem 18 cm-et takar el, hanem 1,8cm-et "0.0184 metres".

szept. 11. 21:58
 17/19 anonim válasza:
Próbáltuk különféle távcsövekkel, nem jött össze, hogy odáig ellássunk. Csillagvizsgálóval biztosan menne.
szept. 12. 16:27
 18/19 A kérdező kommentje:
17.: Már mint a Tátráig? Az Alpokat biztos nem tudod látni, valamelyik válaszban le is írtuk az okát.
szept. 12. 18:06
 19/19 anonim ***** válasza:
Amúgy a linkelt kalkulátor alapján a Csóvanyos kilátóból elméletileg tiszta időben már látható a Schneeberg.
szept. 16. 17:44
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!