Melyik Magyarország 3 legszebb városa?
Biztos, hogy vannak viszonylag objektív szempontok, mint turizmus, nevezetességek, építészet, általában utcakép, környezetvédelem, parkok, stb. Létezik valahol egy ilyen besorolás a neten? Talán turisztikai szakhonlapokon?
Szerintetek melyikek az ország kb 3-4-5 legszebb városa? Mi alapján rangsorolnátok õket?
Olyanok véleménye különösen érdekel, akik jártak is ezekben a városokban. Az ország közeli szomszédságából is lehetnek, ha külösen kiemelendõek valamiért.
A turizmus alapján azért nehéz ezt eldönteni, mert leginkább nem a város szépsége miatt mennek oda a turisták, hanem mert van ott valami, pl. fürdő, wellness-központ, természeti látványosság. Az építészet, utcakép meg szubjektív szempont, nem mindenkinek ugyanaz tetszik. Talán a város méretéhez képest a látnivalók számát lehetne objektíven összevetni, de nem tudok ilyen alapú besorolásról. A környezetvédelem is kétséges szempont, például Pécs büszke arra, hogy a város fűtését teljesen, a villamosenergia-ellátását pedig részben biomasszából biztosítják, viszont ez azzal jár, hogy van ott egy nagy hőerőmű, ami kicsit bezavar a szép városképbe.
Szóval igazából csak szubjektív szempontok alapján lehet dönteni. Nekem a megyeszékhelyek közül a legszebb Pécs, a második pedig Eger. A harmadik helyról nehéz dönteni, esélyes Szeged, Veszprém, Győr. De ha kisebb városokat is figyelembe veszünk, akkor még nehezebb a helyzet. Talán Szentendre, Kőszeg, Esztergom és Vác, amit ezek közül ki lehet emelni, de sok kis- és középváros van még, ami valamilyen szempontból szépnek mondható.
Nálam mondjuk
Budapest, Eger, Keszthely
Tudom, elvileg nem lehet számszerûsíthetõ, abszolút objektív szempontokat felállítani, azért írtam, hogy "viszonylag", szóval minél objektívebbeket.
Állítólag Pécsen és Egerben vannak a legszebb lányok. Ez például mennyire objektív szempont? :D Mert nyilván a "nekem személyes élményem kötõdik hozzá, szerelemváros..." egyértelmûen szubjektívak.
A turizmus azért is "ér", mint szempont, mert valószínûleg nem véletlenül lett népszerû, valamit láttak benne a szállodák meg vendéglátók, wellness központok stb., amiért odatelepültek.
A természeti látványosságot önmagában is beszámítanám.
Nem mertem méretekben tól-ig határokat sem felállítani, (pld 50.000 lakostól, hogy Kaposvár, Veszprém, Eger még legyen benne, de akkor pld Visegrád, Keszthely, Tapolca miért ne? Vagy egymillió alatt, ezzel vegyük ki a felsorolásból Budapestet, de miért?) vagy hogy megyeszékhely legyen, (azt is miért) , inkább csak megvárom, hátha van valakinek jobb ötlete az egyértelmûen de sportszerûen objektív szempontokra.
7.: Én is pesti vagyok de kb így vagyok vele én is, szintén automatikusan a vidéki városokra gondoltam.
Talán az lenne itt sportszerû, ha Budapest egy-egy körzetét, vagy kerületét külön "városnak" tekintenénk, pld a 3. kerület történelmi örökségét, a 14. kerület építészetét, a 8. kerület mulatónegyedét a turizmus miatt, a dunai szigeteket (bár különbözõ kerületekhez tartoznak), vagy a 12. kerület természeti adottságait kiemelve. De ezek külön-külön számítanának a rangsorolásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!