Szerbiába fogok költözni jövőre. Lenne pár kérdésem,
segítenének?
Figyelt kérdés
Én Magyarországon születtem, de apám Szerb és ott is született, tehát félig Szerb vagyok. A nyelvet tökéletesen beszélem, Oroszbarát vagyok, és sokat tudok az ottani kultúráról/történelemről is. Ennek ellenére félek, hogy nem fogadnak majd el mint Szerb.
Megélni ott sem könnyű, és tartok tőle, hogy munkahelyet sem találok amiatt mert nem ott születtem. Ti mit gondoltok, milyen esélyeim lennének ott így, hogy csak félig vagyok Szerb?
Nekem egy volt kolléganőm (színmagyar) kiköltözött Belgrádba a szerb férjével, de egy-másfél évig otthon ült, nem kapott munkát, aztán inkább visszatértek Magyarországra.
2019. júl. 23. 21:08
2/7 anonim válasza:
A tökéletesen beszéled a nyelvet azt jelenti, hogy az az anyanyelved is? Akkor nem hinném, hogy gond lenne. Állampolgárságod van? Anélkül kicsit körülményesebb az ottani letelepedés.
Különben miért lenne baj, ha nem fogadnak el helyiként? Sok magyar lakik külföldön “külföldiként”. Megélni nem könnyű ott, az árak kb 20 százalékkal ha alacsonyabbak, de a fizu kb a kétharmada az itthoninak, bár ezzel gondolom tisztában vagy :)
2019. júl. 24. 08:33
3/7 anonim válasza:
Jó sokan vagyunk itt Vajdaságból, kérdezz konkrétan...
Ha akarsz, találsz munkahelyet, az nem gond. Mindenki elment nyugatra, hiány van.
Melyik városba jössz?
2019. júl. 24. 15:25
4/7 A kérdező kommentje:
Novi Sad-on örököltem egy lakást. Igazából mondhatni két anyanyelvem van kiskoromban anyám magyarul, apám Szerbül beszélt hozzám. Azért lenne baj ha nem fogadnának el mert én Szerbiát tekintem a hazámnak, és nem esne valami jól ha mondjuk megvernének amiatt mert MO-n születtem. Egyébként ott él a nagybátyám és a két nagyszülőm is.
2019. júl. 24. 15:42
5/7 anonim válasza:
Az anyanyelved magyar, mivel édesanyád magyar. Legfeljebb az apanyelved lehetne a szerb, ha létezne olyan, hogy apanyelv. Mindenesetre, mivel mindkét nyelvet beszéled, ha átköltözöl Szerbiába csak annyit kell tenned, hogy csak és kizárólag szerbül beszélsz, mindig, mindenhol és mindenkivel, onnantól kezdve elfogadnak a szerbek és nem leszel másodrendű állampolgár mint a Vajdaságban élő magyarok és más nemzeti kisebbségek. A "kultúrájuk" lekoppintása már könnyen fog menni, hidd el. Ennyire egyszerű.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!