Albánia mennyire veszélyes nyaralás szempontjából?
"Jóllehet az albán kormányok az utóbbi időben komoly eredményeket értek el a közrend és a közbiztonság javításában, a szervezett bűnözés változatlanul markánsan jelen van az országban. Továbbra is igen jelentős számú fegyver és lőszer van illegálisan a lakosság és a bűnözők kezében. Az egyes bűnszervezetek közti leszámolásoknak néha vétlen áldozatai is vannak. Emiatt változatlanul nem javasolt a késő esti órákban sem Tiranában, sem a vidéki városokban az utcán tartózkodni és célszerű elkerülni a kétes hírű szórakozóhelyeket.
A rendőrség az ország egyes hegyvidéki területeit nem tudja ellenőrzése alatt tartani. Ezek a területek egyben az ország legelmaradottabb, legnehezebben megközelíthető részei is, ahol ritkán fegyveres bandák rablásaira is sor kerülhet (Tropoja és Bajram Curri városok körzete, délen pedig a Gjirokaster város közelében lévő Lazarat település körzete). E területeken nappal is csak csoportosan, helyi kísérővel ajánlatos az áthaladás."
1:1 mint borsod!
Amit az első linkelt valami ősrégi infó lehet, az aktuális hivatalos tájékoztatás szerint:
"Az ország teljes területén hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok miatt indokolt a fokozott elővigyázatosság. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel – főleg tömegesen látogatott helyszíneken – vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás).
Jóllehet az albán kormányok az utóbbi időben komoly eredményeket értek el a közrend és a közbiztonság javításában, a szervezett bűnözés változatlanul jelen van az országban. Az ellenérdekelt bűnözők közti leszámolások általában ritkán és félreeső helyeken történnek, de nem zárható ki, hogy azoknak vétlen áldozata is lehet (pl. utcán parkoló gépkocsi elleni bombamerénylet, lövöldözés).
A hegyvidéken a lakott területen kívül tartózkodást (hegymászás, barlangászat, hegyvidéki túrák) a nehéz terepviszonyok, illetve a jelzések és az infrastruktúra hiánya miatt még tapasztalt túrázóknak is kizárólag helyi vezetővel ajánljuk"
A gyakorlatban én egyáltalán nem éreztem magam veszélyben Tiranában késő este sem. A helyiek vendégszeretetében pedig kifejezetten pozitívan csalódtam.
Szia! HA elfogadsz tőlem egy jo tanácsot akkor nem parázol. Nyugodt szívvel mész oda.
Albania szep orzsag es jo orszag. A helyedbe arra figyelnek hogy ne a bulik miatt menjel oda hanem a tengerpart es a hegyek miatt! Es ne nezzel hulyegyerek filmeket!
Helló, ne nyomkodjuk ellenérvek helyett a piros gombot, ez nem óvoda!
Én beutaztam a Balkánt,többször is, nekem egyik országban sem volt problémám. Albániában elég vendégszeretőek a helyiek, gyönyörű a természeti es ocsmány az épített környezet. A globalizáció még most is csak mérsékelten érintette meg ezt az országot, ami külön érdekessé teszi. És turistaként ha betartod az előbb felsorolt, mindig és mindenhol ervényes szabályokat, akkor nem lesz bajod.
(Megjegyzem: pontosan ugyanez érvényes Borsodban is, ahol hetekig túráztam a legkemènyebb helyek közelében is, de a világon semmi bajom nem lett belőle.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!