Rómával kapcsolatban tippek?
1 hónapja voltam 3 napot rómában sokat foglalkoztam a közlekedéssel városnézés összeállításával,szállással árakkal
Repülőtéri buszok a 3-as terminál érkezési részének kijárata elől indulnak és a termini vasútállomásra mennek,ára 1 útra 1 főnek 6 euró.Ezek shuttle buszok. Ilyenek pl.a Roma Airport Express,T.A.M busz,Terravison transzferbusz.A felszállás előtt meg lehet venni a jegyet.Van egy pénztár illetve a buszmegállóban áll egy ember,aki árul jegyet,amivel fel lehet szálni.A buszok egymást váltva mennek.
vonatok:FL1 (regionale) vonat: át lehet szállni metróra a Termini és a belváros fele pl a Tiburtina-nál. ára 8 euró
Leonardo Express vonat:egyenes járat a Terminihez ára:15 euró.Ezt a reptéri automatákból lehet megvenni sajnos.
nevezetességek,amit mindenképp érdemes megnézni:Colosseum,Foro Romano(75-ös busz a Terminitől),Piazza Venezia-Róma gyönyörű tere,és egyben maga a belváros látnivalók:spanyol lépcső(piazza di spagna),tervi kút(fontana trevi),pantheon gyalog hamar megközelíthető a Piazza Veneziától
(40,64,70-es busz),Vatikán 64-es busz keresztül a belvároson,Szentmihály Arkangyal vára(Castel Sant Angelo) a Vatikántól a folyó irányába pár száz méter.
Van egy liget rögtön a spanyol lépcső után a Villa Borghese érdemes megnézni van benne néhány szép nevezetesség:villa borghese(egy villa,a liget erről kapta nevét),porta piniciana(erőd),piazza pepolo(ez egy gyönyörű régi hangulatú tér,egy hatalmas emlékművel),állatkert,szerintem ez egy eldugottabb rész,mint a városliget,csak itt kevesebben vannak jóval.Busszal:pl.a 160-as busszal jól be lehet járni a nvezetességeket ez a piazza pepolo nevezetességig megy(vila borghese/washington) vagy kisvonat is van a ligetben. a p.venezia-bevároson át,de ritkán jár.Én 30 percet vártam.Fontos még:van metró is a belvárosban A,B: Terminitől a Vatikánig és a metró ennél a ligetnél pl.a Piazza del Pepolonál illetve a spanyol lépcsőnél áll meg.
Jegyek fajtái
Ezek a jegyek buszra, villamosra, metróra egyaránt érvényesek.
BIT (Biglietto Integrato a Tempo) – Érvényesítés után 100 percig használható 1,5€
BIG (Biglietto Integrato Giornaliero) – 1 napig érvényes egyszeri érvényesítéssel 7€
BTI (Biglietto Turistico Integrato) – 3 napig érvényes egyszeri érvényesítéssel 18€
CIS (Carta Integrata Settimanale) – 7 napig érvényes egyszeri érvényesítéssel 24€
Az első érvényesítéstől számított 24, 72 óra,7 nap,az időpont mindegy,mikor lesz érvényesítve.Úgy kell bedugni a jegyet buszon a jegykezlőbe,hogy az "bekapja" majd így bélyegzi le,majd visszaadja.Ez pár másodperc.Elsőnek én ezt nem tudtam,egy utas segített.A nyíl mutatja hogy melyik részét kell berakni.
Metrón is bekapja a jegyet is kidobja az autómata és a kapu kinyílik.Megvehető:Tabbachikban,bárokban,újságárusoknál vagy autómatákból.
Éghajlat:kellemes,mediterrán.forró száraz nyár,csapadékos enyhe tél.
Éttermek: googleben be kell írni:Róma éttermek,gasztronómia,utazás nyaralás info , sokat kiad én nem voltam ilyenbe.Amúgy emléktárgyakat vicces,de a Vatikánnál 4 euró onnan 500 m-re a metromegálló fele ami 700 m séta 1 €. Ezen érdemes elgondolkodni.Sok jó dolgot árulnak egy euróért.pl.hűtőmágnes,minisisak,stb.Ottaviano metromegálló és rögtön azon az utcán.
Belvárosban drágább amúgy minden.Pl egy víz 2 €.Közértben olcsóbb valahol kijjebb.De ami szuper olcsó az a bevásárlóközpont ez csak tapasztalat Olaszországból.Vannak ilyenre buszok.
Néhány városnéző busz fajta:Big Bus Tour(szombat délután és vasárnap érinti a villa
borghese egy kis részét) Pantheon Trevi kút spanyol lépcső csak gyalog közelíthető meg a szűk utcák miatt,de a megálló pár száz méterre van.,Rome panoramic tours,Christiana Tours (ez több templomot érint),Green Tours.
Árak:24 óra 22€,48 óra 29€ /fő.Ezt csak ismertetésként írtam hozzá.
Persze Róma tömegközlekedése szuper,a városnéző busz jóval drágább,de más élmény.Én 4 helyen voltam eddig,de csak egyszer fizettem ki a hop on hop off-ot,Londonban,mert az nagyon nagy.Voltam Firenzében ,Belinben.
Még egy eldugott hely:Parco della Caffarella.Itt van egy templom,katakomba,ez már nagyon kint van a külvárosbann a Collosseumtól vagy a Circus Massimustól 118-as busz megy oda,de nagyon érdemes átgondolni,mert ott aztán nem sok minden van nem egy nagy szám.Ide bemegy az egyik hop on hop off a Catacome di San Callistóhoz.Ez egy nagy zöld terület fél óra az út,Parco della Caffarella a liget neve.
Szállásom a Voice Gousthouse of Roma volt,8000 Ft/fő/éj+3.5 euró tax/fő/éj és vissza nem térítendő opcióval ennyi.A kártya szám megadása után a pénzt azonnal előre lenyelik a taxot(adót) kivéve.Metróval a Vittorio Emmanuel vagy 71-es busz. Belváros 20 perc alatt elérhető,de ez nem egy szép rész és a szállás szobái egy nagy előszobából nyílnak,ahol a recepciós is van. Saját fürdőszobával vannak ellátva a szobák, egy közös udvarra néz a kilátás.Nekem jó volt,de nem akarok senkinek olyat javasolni,amit később megbánna,ezért leírom amin mást szerintem jobban zavarna,engem egy kicsit zavart.A szállás a Terminitől pár km-re van és a Colosseumtól is pár km.Via Carolina 115.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!