Berlin programok?
Helló,
Ajánlom, menjetek a múzeumszigetre. Az U6 metróról a Friedrichstraße-n leszálltok, de vigyázzatok, én kis híján a folyónak mentem lelkesedésemben. Lehet bámulni a gigászi berlini dómot hátradőlve, az esőmarta kupolákkal és brutális oszlopokkal, akár be is lehet menni.
A Neues-hoz eljutni egy külön mutatvány volt számomra, mert valamiért nagyon lekötöttek út közben a graffitik. A múzeum nem volt szar. Én nagyon élveztem, csupa “hű” voltam és “hah,” és őszinte, vigyori ámulat, de német ismerősöm utólag szarul érzi magát miatta, mert szerinte tiszta hülyeség valakit az első berlini útján egy ókori tárlatra hozni. Azt mondta, az önvádja tovább fokozódott, amikor eszébe jutott, hogy a British Museumnak bizonyára sokkal gazdagabb gyűjteménye van. ( voltam ott is ). A mélypontot akkor érte el szegény, amikor a szarkofágokra bámult, és elmondása szerint csak az ment a fejében, hogy “rabolt kincsek, rabolt kincsek,” és ha Németországból úgy kvázi bárkinek lenne lelke, akkor visszajuttatnák szépen Egyiptomba, ahová való, lehetőleg sűrű elnézéskérésekkel és némi kártérítéssel körítve.
De hát Afrika, b*ssza meg! Kit érdekel?
Ha el lehetne gyalogolni odáig, szegényem maga vinné vissza nekik az egészet a hátán.
Ettől függetlenül.. Megéri.
Menjetek el a Brandenburgi kapuhoz. Erik szerint kötelező!
A Potsdamer Platz-on is voltunk. A puszta tér óriási, láthatártól-láthatárig, egy világváros lüktető ere. Erik itt látott először felhőkarcolókat, amik akkor villogva ragyogtak a napban. Bocsi, szeretek művészi lenni, és ismerősöm emlékeit leírni.
A Fal is ott van még amúgy. Mármint, az utólag elkészített vonala.
Bankok és nagykövetségek övezik a teret. Középen kerekre nyírt kis bokrok, valaki forgólanton játszik, cilinderben, és buszaljnyi turisták pózolnak minden járdaszegélyen. Legalábbis, mikor én voltam.
Az oszlopos emlékmű tetején a győzelem szobor-allegóriája. Félig eszembe jutott egy sztori, amit elmesélhetnék neked, volt valami a császárral, hogy csak ő mehetett át középen, és amikor köztársaság lettek, valaki megpróbálta, igen, egy hoteligazgató, és elütötték, kétszer, ugyanazon a helyen, és másodjára szörnyet halt a helyszínen… Valami ilyesmi. Nézz utána, ha érdekel, nekem is Erik mondta.
Most pedig elárulom azt a "titkot", amit szintén ő osztott meg velem! Menjetek a DZ bankhoz, jelentéktelen épület. Mikor én beléptem, a lélegzetem megállt az előtérben.
A belső tér maga kellemes és klasszikus. És rázuhannak a fémek és a folyékony üveg: egy hullámzó szobor-együttes, építészeti remek, látszólag könnyű, mint a lélegzet.
A legjobb szobor Berlinben - Erik azt mondta. Csak így, elrejtve. Arra gondol, hogy a fémek énekelnek. Nem tudtuk, ki készítette.
Logikusabb lenne, fontossági sorrendet nézve, hogy előbb a Reichstaghoz menjetek, de a bank mögött, a Behenstraße-n van a másik kedvenc helyem/helyünk.
Fekete kövek.
Fekete tömbök, téglalapok, erőltetett rendben a betonplaccon, a panelházak felé menetelve.
Ignatz Bubis azt mondta, hogy fölösleges.Ő aaa, berlini zsidóság vezetője. Már az első évben tele volt horogkeresztekkel, lefestették ilyen grafitti-mentes festékkel, Erik azt mondta. Újévkor tűzijátékokat lőttek fel innen. Európa legnagyobb holokauszt-emlékműve.
A Reichstag hatalmas, rahedli oszlopokkal és büszkén lobogó német zászlókkal, és állandó turistákkal meg a kitartó családokkal. Érdemes megnézni szintén. A hajós városnézés jó ötlet, ha egy kicsit elpilledtetek, de látni akartok mindent. Szóval nyugodtan fölvergődhettek egy turistahajóra a Spree-n!
Aztán ajánlom a Checkpoint Charlie-t. Egy amerikai őrállomás volt a Falon, a makettje még áll, és csillagos zászlót tartanak modell-katonák.
A járdán, mintegy szerényen, megint ott fut a néhai fal tégla-vonala, és Erik átlépett a szemközti oldalra.
- Visszatértél a Szovjetunióba.
Igen, még mindig élénken él az emlékezetemben. :)
Én pusztán ennyivel tudok neked szolgálni, mivel egy közbejött sürgős ügy miatt két napot meg egy reggelt töltöttem csak Berlinben.
Ezek voltak a kifejezett emlékművek, látnivalók, de tulajdonképp én még a metró vasát is úgy szorongattam, mintha arany lenne.. Ó! Ajánlom, kóstoljátok meg a tipikus német ételeket, édességeket! Én a Maltesers-t nagyon szeretem, nem német, de ott is kapni, isteni! Piros dobozkában van, csokigolyók vannak benne megtöltve törökmézzel.
Érezzétek jól magatokat, jó mulatást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!