Mit tudni Narva városáról (Észtország)?
Nem szívlelik az oroszokat, az biztos, és az oroszok sem az észteket. De a helyzet szerintem nem olyan rossz, mint pl. a magyarok és a romák között. Főleg a fiataloknál jobb ez, az egyetemen már nem különülnek el annyira. Vagy a mekiben pl. olyat hallottam, hogy egy csapat gyerek oroszul és észtül is beszélt, úgy tűnt, mintha néhányan oroszok lettek volna közülük, és nekik "fordítani" kellett volna mindig, de jól megvoltak.
Az észtek felől érthető az ellenszenv, hiszen számukra az oroszok az elnyomást jelentették sokáig. Persze az új generációnak ehhez már nincs köze, de az érzés megmarad. Ugyanakkor az oroszok felől is érthető az ellenszenv, hiszen idetelepítették őket régen, de már ez az otthonuk, az új generációk már itt nőttek fel. Nehéz helyzet. Hasonlóan érezhetnek, mint az elcsatolt területeken élő magyarok. (Persze nem ugyanaz minden körülmény, de akkor is.)
Ha jobban meg akarod ezt érteni, nézd meg a Singing Revolution című dokumentumfilmet. Nekem ez sokat segített abban, hogy megértsem mindkét oldal érzéseit.
Nem tudom, hogy az oroszországi oroszok hogy vélekednek róluk. Annyira nem értek a dologhoz. Azt tudom elképzelni, hogy irigylik őket, ugyanis Észtországban jobbak az életkörülmények, és az EU-nak is része, ez valaki számára fontos lehet. És nyilván ennek kapcsán megvannak az ellenérzések is... de talán az embert inkább érdekli az, hogy a saját kis életét hogy tudja élni, mint hogy mekkora hatalomhoz is tartozik papíron.
Nem tudom, hogy a nyelvvizsgás dolog igaz-e, én nem hallottam róla. Annyit tudok, hogy én megkérdeztem az észteket, hogy mit gondol(hat)nak, amikor pl. én a boltban, étteremben észtül próbálok kommunikálni, mit gondolnak arról, hogy egy külföldi tud egy kicsit észtül, vagy hogy egyáltalán ott van az országban. Azt mondták, hogy valószínűleg újabb orosznak néznek, aki erőlködik észtül...
Miért érdekel ennyire pont Narva? Annak lehet jó célpont, aki nagyon jól tud oroszul, de nem akar EU-n kívül lakni. Különösebben fejlett városnak nem mondanám. Főleg ha nem tetszenek az oroszok, miért nem mész inkább Tallinnba? Vagy Tartuba, ott még kisebb az arányuk.
És miért érdekel Észtország annyira?
A linket a képekről privátban küldöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!