Milyen élet a franciaországi vidéki nagyvárosokban?
Ha jól tudom, Franciaország is hasonlóképpen vízfejű, mint Magyarország, tehát gyakorlatilag minden Párizsra összpontosul, hiszen az össznépesség mintegy egyhatoda a párizsi régióban él. Emellett Île-de-France régió termeli meg a francia GDP jelentős részét is.
Milyen ezzel szemben a vidéki Franciaország? Azt tudom, hogy Marseille gázos, de az egyéb városok? Lyon, Toulouse, Strasbourg, Bordeaux vagy mondjuk Grenoble? Van valakinek esetleg valamilyen tapasztalata a 100 ezer főnél népesebb városokat illetően?
A videki nagyvarosok kozott is van jelentos kulonbseg. Azt kell megnezni hogy milyen lehetosegek vannak a kozelben munka es egyeb szempontjabol.
Lyon eleg nagy (majd egymillio fő),es jo ellenpontja Parizsnak. A szolgaltato szektor altalaban eleg jol megy, munkat lehet viszonylag konnyen talalni. Kozel vaak viszonylag a hegyek ha valaki szeret sielni.
Toulouse is szimpatikus bar kicsit kisebb, de kozel vannak a hegyek, a tengerpart es Barcelona. Egyetemi varos, amellett az Airbus kozpontja tehat amig Airbus van addig valoszinu munka is. Az alberlet/ingatlan arak joval olcsobbak mint pl Parizsban (igaz a fizetesek is alacsonyabbak valamivel de alapjaban veve joval olcsobb az elet ott.)
Marseille tenyleg gazos, ott nem elnek. Nice nagyon burzsuj es foleg oregek lakjak. Igaz viszont hogy a kozelben ott van Sophia Antipolis ami szinten ad nem keves munkalehetoseget. Itt viszont szinten az egekben vannak az ingatlanarak.
A kisebb varosoknal (Besancon, Strasbourg, Mulhouse, Belfort) a hatarkozeliseg a vonzo ero. Sokan jarnak at dolgozni a nemetekhez vagy Svajcba. A nemeteknel ugyan nincs minimalber de ha jo munkat fog ki valaki akkor jol lehet keresni, Svajcban viszont nagyon jók a fizetések. Nemetorszagban a bevasarlas is olcsobb, mikor Strasbourgban laktam akkor rendszeresen jartunk at oda bevasarolni. Amig Franciaorszagban 150 euro korul volt egy nagybevasarlas, addig a nemeteknel ez 80-100 kozott kijott.
Bordeaux egyetemi varos, szep nagyon, a kornyek is, a szolgaltatoipar valamennyire fejlett de munkakereses szempontjabol mar kicsit nehezebb. Tulajdonképpen szakmafüggő hogy találni-e munkát. Alapvetően nem rossz hely mert voltam már de nem biztos hogy élnék ott.
La Rochelle, Montpellier már kisebb városok, az egyetem és a turizmus tartja el őket elsősorban . Ha valaki nem ebben a szektorban keres akkor nehéz.
Lille, Rouen és észak : munka miatt többször jártam arra, hát nem épp a legvonzóbb részek. Nagy a munkanélküliség (a bányák nagy része bezárt vagy haldoklik, ugyanígy a nehézipar is). És hát az idő sem épp remek. Ugyanez igaz a lotaringiai városokra is (Nancy, Metz) talán annyival hogy ott még van pár más iparág ami viheti a helyi gazdaságot. Illetve Nantes ami szerintem elég jó kis hely, sokan szeretik (szintén egyetemi város, élhető mérettel).
Aztán vannak a Dom-Tom-ok. Ebből ahol talán érdemes élni, az Martinique vagy Réunion ha valaki szereti a trópusokat és nem zavarja a szigeti élet. Saint Denis de la Réunion a maga 150 000 lakosaval Franciaorszag 22. legnagyobb, es a tengerentuli teruletek legnagyobb varosa. Ami esetleg nehez itt is az a munkakereses, persze nem lehetetlen, szakmatol fuggo. Az itt elok nagy resze alacsonyan kepzett, egy jo diplomaval, hianyszakmaban mar van lehetoseg elhalyezkedni.
Tulajdonkeppen a videki varosok nem sokban kulonboznek Parizstol hiszen :
- infrastruktura szintjen (uzletek, ellatottsag, ovoda, iskola) majdnem teljesen ugyanolyanok, sot gyakran sok szolgaltatas szempontjabol videken jobb a helyzet (korhazi agyak, bolcsodei helyek)
- Minden olyan állami szervnek vannak megyei kirendeltségei, ami kellhet ügyintézés szempontjából
- A lakásbérlés jóval olcsóbb, jobb helyen vagy nagyobbat lehet ugyanannyiért bérelni. Sőt ha házban kíván lakni az ember és nem lakásban, esetleg kertet szeretne, akkor megteheti, és nem méregdrágán vagy esetleg 80-100 km-re a városközponttól.
Kulturális események : ezek viszonylag ritkábban, kisebb választékkal mint Párizsban de vannak. Viszont egy-egy koncertre meg fel lehet utazni (jo, a Dom Tom-bol nem:):)) Illetve van hogy at lehet menni a hataron egy-egy esemenyert.
OK ami nehezebb sokszor :
-kozlekedes: fontos hogy legyen kocsid, ha videken vagy (igaz ez ervenyes akkor is ha valamelyik parizsi elovarosban vagy) hisz nagyban megkonnyiti a kozlekedest
- a kozlekedesi infrastruktura szempontjabol nem mindegy hogy hol vagy. Reptere szinte minden nagyobb varosnak van (kiveve Besancont). A nagyobb utazasi irodak tobb varosbol inditanak pl szervezett utakat. Viszont mig a varosok nagy resze 2-3 ora alatt elerheto Parizsbol TGV-vel ( ha pl onnan indul a repulo) addig Toulouse eseteben szinte csak az auto (rohadt hosszu) a Corail vonat (normal IC szinten rohadt hosszu) illetve a repulo (1 ora, igaz van Easyjet is) jatszik.
Ezek alapjan fogsz tudni donteni szerintem. Az ennel kisebb varosokat direkt nem soroltam fel mert azok mar nagyon szegmentaltak pl munka teruleten. Az egyetlen szektor amivel szinte barhol lehet munkat talalni, az az egeszsegugy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!