Milyen város Lvov? Érdemes odamenni?
Szia!
Én csak egy napot voltam Lvovban, ezért a szállásról nem tudok nyilatkozni. Maga a város nagyon szép, nekem nagyon tetszett, elég nagy belvárosi része van, rengeteg szép épülettel(sok templom van, városháza, opera stb). Igazából a külvárosokban csak a szokásos szakadt szovjet lakótelepek vannak, szóval az nem túl érdekes. A tömegközlekedés jó, villamosok, trolibuszok és marsrutkák vannak. A villamossal és a trolibusszal elérhető az összes fontosabb hely, a jegy 1 grivnya. A marsrutka drágább, de mivel nem használtam, pontosan nem tudom mennyi, de valószínűleg 2-3grivnya között van, ezekkel elérhetőek a kevésbé nagy helyek, de sok megy olyan útvonalakon is, ami villamossal vagy trolibusszal is megtehető lenne, csak éppen átszállással. Kiránduló helyeket sem tudok, de biztos van valami a város közelében. Ahova biztos lehet menni, az a közeli Kárpátok, naponta több elektricska is megy, ha érdekel tudok neked pontos menetrendet nézni. A városban van egy nagy bevásárlóközpont, viszonylag közel a belvároshoz, ARSZEN a neve, ott rengeteg mindent tudsz venni, és tényleg kb 10-15 perc gyalog, vagy 3 megálló trolibusszal.
Az eddig írtakon kívül a városban van eltemetve Ivan Franko az egyik leghíresebb ukrán költő, a szomszédos megye székhelyének névadója.
Kirándulóhelyek: nem muszály a Kárpátokig elmenni, ha történelmi városok is érdekelnek, abból jópár van egészen közel is:
Zsolvka/Жолвка: Talán a legszebb kisváros a környéken, hasonló stílusú, mint Lvov, több templom, vár, két fatemplom. Marsrutka: operaház mögül.
Drogobics/Дрогобич: Aranyos, jellegzetes galíciai kisváros, belváros + 2 nagyon szép fatemplom (egyik múzeum). Elektricska, vagy bármely Truszkavecbe tartó marsrutka.
Truszkavec: talán a leghíresebb ukrán gyógyfürdő, a Kárpátok keleti lábainál. A legenda szerint a sokat betegeskedő Andropovnak különgéppel innen vittek gyógyvizet, mivel a repülőgép csak Lvovban tudott leszállni, a víz gyógyereje pedig pár óra alatt elmúlik (különféle gázok - ami miatt a víz meggyújtható, és kék lánggal ég! (ez utóbbi nyilván a CH4 miatt)),vizespalack megtölt, katonai helikopterrel Lvovba, onnan külön kormánygéppel Moszkvába. Sok marsrutka Lvovból és Drogobicsból. Elektricska Sztriji átszállással.
Gorodok/Городок: fatemplom, belvárosi épületek, marsrutka a vasút melletti állomásról.
Ha több időtök van, érdemes a szomszéd megyeszékhelyre, Ternopolba átruccanni (3 óra elektricska). Az egyik legszebb Galíciai város, persze csak Lvov után.
Ternopol megyében található Ukrajna 3. legnagyobb kolostora (a Kijevszkaja Lavra és Szvetagorszk után): Pocsajev/почаев. Bár nmem egyszerű a megközelítés, ha valaki arratéved, érdemes pár órát rászánni (2 székesegyház, kisebb templomok, harangtorony, altemplom, stb. Ternopolból, vagy Dubnóból (Kremenyeci átszállással, ez utóbbi is szép városka) közelíthető meg marsrutkával.
Én csak annyit javasolnék, hogy ne autóval menjetek. A határon csak külön orosz v. ukrán nyelvű papírral engednek át, amelyet a nagykövetségen tudsz megszerezni. Ezután komoly esélyetek van órákig várakozni a határon (a semmire). A rendőrség minket Lembergig (Lvov oroszul, Lviv ukránul) háromszor állított meg és minden alkalommal pénzt követeltek. Mivel siettünk állandóan le tudtak húzni, iszonyú korrupt, rosszindulatú rendőrség és határőrség van.
A város szépsége építészeti értelemben igaz, de keményen lepusztult egy hely. Nyugati turizmussal ne próbáld meg összehasonlítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!