Kezdőoldal » Utazás » Európa » Az osztrák családi pótlékra...

Az osztrák családi pótlékra csak az ott dolgozó jogosult?

Figyelt kérdés

Ha valaki mondjuk Ausztriában nem dolgozik, hanem tanul, és van ideiglenes ausztriai lakcíme, akkor ő nem kérheti az osztrák családi pótlékot és az egyéb - gyerekek után járó - "hilfe"-ket? Pl. 13. havi familienbehilfe, kinderabsetzbetrag, mehrkindzuschlag.

És mi kell ahhoz, hogy GYES-t is kapjon? És ezt csak az anya igényelheti vagy az apa is?

Örülnék, ha valaki tudna ezekben a kérdésekben segíteni.

2010. jan. 25. 16:11
 1/2 anonim ***** válasza:

Az osztrák dolgokkal nem vagyok tisztában, de a németekkel igen. ha itt születik egy gyerek az autómatikusan német állampolgár lesz. így jár a családi pótlék (ezt bármelyik fél kérheti, de az eun belül ott kérheted ahol dolgozol vagy laksz, két helyröl tilos, és büntetik ha kiderül), és a 12 hónapig járó pénz az anyának, ami ha nem dolgoztál 300 €.

az osztrákoknál is a családit megkaphatod. pl ha valakinek a férje külföldön dolgozik de az anya magyarországon él, akkor a külföldön adózo apa ott is megkérheti a családit, de azt hiszem kell valami nyilatkozat hogy otthon nem kapja.

egyébként keress egy Rathaus-t és ott megmondják.

2010. jan. 25. 17:30
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a választ.

Azt egyébként tudom, hogy ha dolgozó emberkéről van szó, akkor megkaphatja a családi pótlékot. Az nem tiszta nekem, hogy mi van, ha mondjuk az, aki kint van, nem dolgozik, hanem tanul? Az alanyi jogon járó dolgokat, szóval nem azokat, amik munkaviszonyhoz kötöttek, ebben az esetben ő nem kérheti?

2010. jan. 25. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!