Érdemes Albániában nyarlani? Milyen útvonalon érdemes Saranda-ba menni?
Sose jártam ott, de pár éve hallottam egy beszámolót albániai kirándulásról, magyaroktól, és ajánlják, persze körültekintően, mint máshol szintén a világban.
Mint te is tudod, Koszovót valóban jobb kerülni.
Albánia nagy része hegyvidék, nyilván ezt is figyelembe veszed, és hogy hol mekkora a tengerszint feletti magasság.
Nagy a szegénység, de állítólag nem jellemzőbbek a zsebesek, mint máshol Európában.
Ezen felül nem tudok hozzászólni, sajnos csak ennyit hallottam.
Idén több magyartól is hallottam Albániai útjáról. Koszovóval nincs különösebb probléma, azt mondják, bár jobb félni, mint megijedni. Volt, aki véletlen átment a Koszovói határon (nem ellenőrzött részen), és semmi gond nem történt. Bár útlevél kell, persze.
Albánia a legolcsóbb a Balkánon, legalábbis élelmiszer terén ezt mondják. "Fillérekért" vehetsz kaját, többnyire.
Ha fotókat nézel Albániáról, láthatod: aki szereti a hegyeket, annak mesés e táj. Az emberek barátságosak, azt mondják. Lopásról is hallottam, de csak ha nagyon elővigyázatlan vagy. Egyáltalán nem tapasztalták veszélyesnek, agresszívnek az Albánokat, tehát esélyesen hasonló a közbiztonsági tendencia, mint általában Európában. (A romák között meg ott is vannak rendesek, és bűnözők is.)
Állatokat NE bánts, siklót se, kígyót se! Büntethetnek érte bárhol a világon, ha védett állatnak ártasz és rajtakapnak! (Sok sikló hal meg emberi ijedség miatt, sajnos.) Európában szinte minden állat fél az embertől, tehát ha békén hagyod őket, általában ők is téged. Ne használj erős-, és/vagy mesterséges illatokat (pl dezodor) - a darazsak, méhek egész Európában veszélyesek, ha zavarja őket valami. Máskülönben ők is kerülik az embert. A medve se keresi a konfliktust, de a medve is lehet életveszélyes, ha elfutsz előle, vagy ha más hirtelen mozdulatot teszel.
Tengerparton is kerüld az állatokat, főleg a vízi élőlényeket, pl rendesen tud csípni egy medúza.
A különösen mérges állatokkal vigyázz, bár a skorpiók mérge általában enyhe Európában, inkább némelyik szúrása fájdalmas, ahogy én tudom. A kígyókkal lehet inkább gond; ha megmar, két piros pöttyből tudod meg a testeden (van, aki észre se veszi a kígyómarást, csak utólag).
A siklók harapásnyoma félkörívű, bár a trópusokon már veszélyesek a siklók is, pl a kobra egy siklófajta, de a Mediterránon megnyugodhatsz a siklók felől. Viszont hazánkban, és Európa számos részén, akár 3000 méter magasságig is is él viszonylag erős mérgű vipera! Magyarországon a keresztesvipera, bár igencsak megcsappant utóbbiak egyedszáma pár évtizede itt.
Szóval orvoshoz fordulj, ha kígyómarás ér, az a biztos. A Mediterrán területeken már esélyesebben találkozhatsz ezekkel. (Na meg van, aki allergiás a méh-/darázscsípésre, akár életveszélyes állapotba kerülhet; ez vonatkozik bármelyik skorpióméregre is, tehát ritka eset, de van, aki súlyosan allergiás ezekre.)
Tehát ne emelgess köveket, nagyobb fadarabokat, mert oda szeretnek bújni. Ruhát, főleg cipőt MINDIG ellenőrizd kirázással, de inkább a ruhadarab megpiszkálásával (fogsz egy botot, és avval), mielőtt magadra húzod! Pókok, kígyók , skorpiók este és éjjel aktívak, olyankor ne nagyon kirándulj. Félnek az embertől, de önvédelemből támadnak, ha a közelükbe lépsz, vagy rájuk lépsz (véletlen).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!