Párizs építészete egyhangúnak mondható Budapestéhez képest?
Nem jártam még Párizsban, viszont sokat nézelődtem Street View-val és az tűnt fel nekem, hogy a város nagyon egyhangú (már ami az építészetét illeti). Szinte mindenfelé ilyen házsorokat lehet látni: [link]
Budapestre ez egyáltalán nem igaz, a belváros építészete nagyon is eklektikus, plusz a házak színezése is változatos.
Kijelenthető ezek alapján, hogy Budapest belvárosának építészete sokkal színesebb, változatosabb, mint Párizsé?
Nem
Ez pont olyan szerencsétlen állítás, mint hogy Pest koszos, büdös, kutyaszaros. Akik ezt mondják, a belső kerületekkel azonosítják a várost, holott a nagy része nem ilyen hanem békés tiszta kertváros. Ugyanez a helyzet veled és Párizzsal. Egy kis részét megnézed, és abból vonsz le téves következtetéseket.
Párizs mind hangulatra, mind kinézetre nagyon-nagyon hasonlít Budapestre.
Dehogy egyhangú!
Már hogy lenne "egyhangú"?
Párizsban minden kor - a romántól a gótikuson és a rokokón keresztül - a klasszicizmusig, a neobarokkig, a szecessziósig és a modernig minden megtalálható.
Ne felejtsd el, hogy Párizs nem lett úgy lebombázva, mint pl. Budapest.
Budapest belvárosa Haussmann báró (és párizsi polgármester) terveit utánozva lett olyan szép, amilyen ma. Még a pesti Nyugati Pályaudvar is Eiffel (a "tornyos"!) tervei alapján készült.
Te csak a Szajna jobbpartjából látsz egy falatnyit ezeken a képeken, de pl. a balpart olyan szép és eklektikus, hogy az embernek eláll tőle a lélegzete.
Húsz év alatt sem lehet mindent igazán megismerni, nemhogy egy kéthetes nyaralás alkalmából!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!