Kinek van információja Moldováról (bővebben lent)?
Chisinauba(Kisinyov) tervezek menni. Mit érdemes tudni róla? 2-3 nap elég a város megismeréséhez ugye? Mennyire biztonságos? A határon szemétkednek-e a néppel(vonattal megyek)? Van-e az országnak más települése, amit érdemes megnézni? Ha igen, hogyan jutok el oda a fővárosból vonattal, vagy busszal?
kb milyen árakra számítsak? Ha vonattal megyek Bukarestből, akkor arra általában szokott-e még szabad hely lenni az indulás napján reggel(a vonat este indul), vagy érdemes előre megvenni a jegyet(főleg nyáron)? Ha előre kell venni, akkor ezt hogy lehet megtenni? Az olyan válaszok nem érdekelnek, minthogy minek mész oda, meg ne menj. Azt persze lehet írni, hogyha nincs sok látni való, de engem nem csak a tipikus turistaparadicsomok érdekelnek.
Két alkalommal jártam ott, egy haveromat sikeresen rá is szoktattam Moldovára, Európa egyik legszebb országára!
Moldovát csak imádni lehet! A táj gyönyörű, a lányok még szebbek :-), az emberek kedvesek, a sör olcsó és jó, a vodka ütős, közlekedés, na az nincs, de legalább közel van az ingyen fogalmához. A magyarokat nagyon szeretik, egyrészt, mert a románokat utálják, másrészt, sokan "jártak" itt a nagy Szovjet Vörös Hadsereg jóvoltából...és legalább annyira szerettek itt lenni, mint én náluk.Közbiztonság terén átlagos/ jó. Este ne vigyél magaddal nagyobb értéket az utcára (pesten se...)szállások a fővárosban drága (mi ismerősnél aludtunk), vidéken meg kolostorban kell megszállni, ingyé'. Sajátos földrajzi adottságai folytán egészen meglepő látványosságokat produkál az ország, általában egy szép dombvidék, amit megtör a Dnyeszter: igen látványosan. Valóban, az őszi borfesztivál az ország legnagyobb rendezvénye, október 2. hétvégéjén, ha jól emlékszem. Korábban egész hetes buli volt, most már 3 napra csökkent, sajnos.
A Moldávok nem szemétkednek a turistákkal. Persze, át kell kelni Ukrajnának egy részén, és valljuk be, az ukránoknak van egy stílusa, de tőlük se lett semmi bajom eddig. Látnivalók: Északon ajánlott megtekinteni a nagyobb kolostorokat, Kickant, Saharnát. Délen pl. a gagauz autonom területen lehet kavarogni, "vagányabbaknak" érdemes bepróbálni a PMR-t, a Szovjetunió utolsó csökevényét, a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaságot, amely egy szakadár terület A Dnyeszter és Ukrajna között. Mivel nem hivatalos állam, nem szerepel a térképeken, de saját szovjetjük van, saját pénzük, stb. Innen hamar kidobják az embert, addig is kell egy kis mazochizmus, de nem veszélyes igazándiból. Priviben további infokat is adok, ha érdekel.... :-)
Picit későn reagálok, de csak most találtam meg a kérdést. Amúgy az előző hozzászólóval teljesen egyetértek.
Ha mégsem voltál idén nyáron, de tervezel, akkor ajánlom a MD-ről szóló honlapom átbogarászását, összeszedtem a látnivalókat:
www.moldova.ingyenweb.hu
Nem igaz, hogy nincs sok látnivaló, rengeteg látnivaló van, én rendszeresen járok ki, mert nagyon jó hely. Híresek a kolostorok, a fatemplomok, a történelmi emlékek, a várak. Ha a néprajz érdekel, Gagauzia önmagában is egy hét. Én most jöttem meg egy több, mint két hetes MD utazásról, abból majd' egy hetet Gagauziában voltam. A természeti látnivalók is egyedülállóak (sziklafalak, szurdokok, etc.), érdemes kirándulni. Konkrétan Kisinyovra elég 2-3 nap, mert nem sok minden van, a fontos látnivalók vidéken vannak, a közlekedés viszont picit lassúcska, érdemes gyalogtúrákban gondolkodni. Léteznek nagyon jó (szintvonalas) térképek. További infók a honlapomon, vagy priviben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!