Kezdőoldal » Utazás » Európa » Milyen tanácsa van annak aki...

RoŁanĐ kérdése:

Milyen tanácsa van annak aki Skóciába költözött ki?

Figyelt kérdés

Terveim között van Skócia minimum 1-2 évre, olvasgattam a hivatalos dolgokat, hogy mennyivel érdemes kimenni meg milyen papírokat kell intézni, de azt is írták, hogy sokkal egyszerűbb minden, ha van kint ismerősöd.

Azok véleményét kérném ezekről a dolgokról akik kint élnek, én speciál Dundee-ba szeretnék menni.

2013. nov. 3. 16:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

National Insurance számra lesz majd itt szükséged sok mindenhez, azt érdemes rögtön kiérkezés után elintézni, bár a Dundee-i irodájuk nem tudom hol van, én Glasgowban élek.

Van leszervezett szállásod? Munkád? Mert ezektől függ, hogy mire lesz szükséged. Pl. ha nincs szállásod, lakásügynökségeknél nehéz az országba érkezve rögtön szállást találni, mert a legtöbb előző szállásadótól kér véleményt rólad, illetve credit checket a bankodtól, ami amíg nem az országban élsz egyáltalán nincs.

Nekem mikor kiérkeztem csak egy ügynökséget sikerült Glasgowban találnom, akik elfogadták az egyik Angliában élő rokonomat kezesnek, és így rajta hajtották végre a credit checket, nem rajtam.

Ha nincs előre leszervezett munkád, amint kiköltözöl és van már pár állásjelentkezés elutasító e-mailed cégektől, rögtön beroboghatsz a helyi Job Centre Plusba munkakereső segélyt igényelni, ez heti 56 font, és időkorlát nélkül jár amíg teljes idős állást keresel. A munkapiac elég szar, bár a Dundee-i helyzetet nem tudom, de Glasgowban 25-30%os a munkanélküliség :(

Ha kiköltözöl nyiss bankszámlát amint tudsz (nekem a Barclays bank kitűnően bevált), meg regisztrálj be egy környékbeli GP-hez (=háziorvos).

Más hivatalos intéznivaló most nem jut eszembe, de egy Google kereséssel biztos több infót találsz. Ha vmi régebbi leírásban írják, h kell Worker Registration, az tudd, hogy 2011 áprilisa óta nem kell már magyaroknak.

Ha van még kérdés, írj.

2013. nov. 3. 16:59
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm gyors válaszod, egyenlőre az a helyzet, hogy amit kivinnék az jómagam az angol tudásom és a pénzem, nem néztem még ki semmilyen szállást, se meló után nem kutattam, Angliai ismerősöm pedig van szóval lehet, hogy majd én is megfogok próbálkozni ilyesmivel, esetleg árakat tudnál írni, hogy az ilyen általános dolgok mennyibe kerülnek? meg hogy mennyivel érdemes kimenni(600fontot láttam másütt)?
2013. nov. 3. 17:17
 3/13 anonim ***** válasza:
53%
Kezdőtőke minimum 1200-1500 font! Ennél kevesebbel el ne indulj!
2013. nov. 3. 17:37
 4/13 anonim válasza:
Vigyél vastag nadrágot, a biztonság érdekében.
2013. nov. 3. 18:10
 5/13 anonim ***** válasza:

Mi akkori párommal kicsivel több, mint 1500 fontot hoztunk ki, az kb 2-3 hónapig volt elég, utána szülőktől kellett támogatást kérnünk. (Akkor még nem tudtuk, hogy jogosultak vagyunk az álláskereső segélyre, végül egyikünknek 4.5, másikunknak 7 hónapjába telt állást találnia.)

De a 600 font tényleg nagyon kevésnek tűnik. A Dundee-i árakat nem tudom, de ha az itteni Glasgow-it veszem (Dundee szerintem olcsóbb), egyszobás lakást nem kapsz 450-550 alatt (szoba mondjuk 350-400), általában mégegyszer ennyit elkérnek kauciónak, plusz közvetítői díj is volt vagy 30-40 font bár ez már 2 éve volt, szal nem tuti. Council tax lakásmérettől függően itt havi 100-150 kis lakásoknál, közüzemi számlák + internet mondjuk 30-40 font.

Szóval első két hónapra tényleg legkevesebb 1200-1500 font kéne.

Közlekedés és kaja ebben nincs benne, azok nagyon szituáció- meg egyénfüggőek.

Ez egy nagyon hasznos hivatalos weblap a különböző adókhoz, jogszabályokhoz, segélyekhez: [link]

A körülbelüli élelmiszerárakhoz itt nézz körül (a kék menü az oldal tetején): [link]

Az Asda meg Tesco olcsónak számít, a Sainsburys meg Morrisons olyan középkategória, a Marks & Spencer drágább. Van még Farm Foods az nagyon olcsó készkajákat, fagyasztott alapanyagokat árul, meg nagyon sok az 1-fontos bolt, ahol kisebb dolgokat, meg néhány nem romló élelmiszert (édesség, üdítők) lehet venni. Ja, tipp: 1 fontosban ne vegyél olyat ami mozgó alkatrészes és elromolhat, mert el is fog romlani kb 2 napon belül. De pl. konyhai alátétet, fogast, szemetesvödröt, stb. jó olcsón lehet onnan szerezni :)

2013. nov. 3. 18:17
 6/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Ezt a 4,5 hónapot, hogy képzeljem el? Addig nem sikerült állást találni?:O Úgy tudtam 2-3-4hét alatt lehet találni.

2013. nov. 3. 18:47
 7/13 anonim ***** válasza:
Az erő legyen veled!
2013. nov. 3. 18:47
 8/13 anonim ***** válasza:
Ha beszélsz angolul és nem válogatsz, akkor simán kapsz munkát 1-2 hét alatt.
2013. nov. 3. 19:16
 9/13 anonim ***** válasza:
Apropó, arra készülj, hogy a skótok nem éppen úgy beszélik az angolt, ahogy azt az ember megszokta. Érdemes gyakorolni kicsit, youtube-on nézz videókat, stb.
2013. nov. 3. 19:18
 10/13 anonim ***** válasza:

A 4.5 hónap nekem az volt, h egyetem mellé kerestem részmunkaidőst, azért is telt ennyi időbe, mert részmunkaidős állásból sokkal kevesebbet hirdetnek. Bár akkori párom több év rendszeradminisztrátori tapasztalattal (bár egyetemi papír nélkül) keresett teljes munkaidős állást és nem talált 7 hónapig.

A legtöbb állás amihez nem igényelnek egyetemi papírt az jutalom alapú sales, adománygyűjtés, bolti eladói, takarító, idősgondozó, recepciós, ilyesmik. Ezeknél meg gáz ha az ember nem érti hogy a helyiek mit beszélnek.

A magyar munkatapasztalat úgymond kb. semmit nem számított a szemükben. Pl. több élelmiszerlánchoz kérnek előző 2 brit munkaadót referenciának. Az első kérdés is minden interjún az volt h dolgoztam e már a UK-ban.

- #1, #5

2013. nov. 3. 19:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!