Budapest vagy Bukarest? Melyik szebb/jobb/nagyobb/gazdagabb/megélhetőbb? Független attól, hogy nem nagyon szeretjük Romániát.
1) Melyik a szebb? Budapest.
Az Osztrák-Magyar Monarchia második fővárosa volt, így a dualizmus korában hatalmas építkezések mentek végbe, amik ma is meghatározzák a belső kerületek szinte utánozhatatlan hangulatát. Ezt a turisták is értékelik: míg Budapestre 2011-ben 4,3 millió turista jött, addig Bukarestbe mindössze 2,3 millió.
2) Melyik a jobb? Kinek mi. Nekem Budapest.
Hatalmas múltú kulturális központ, fürdőváros. Egy igazi lüktető, európai metropolisz, ami éjjel is ugyanolyan mozgalmas, mint nappal. Bukarest teljesen más hangulatú.
3) Melyik a nagyobb?
Budapest: 525 km2, 1 740 041 lakos
Bukarest: 228 km2, 1 883 425 lakos
4) Melyik a gazdagabb? Budapest.
Több GDP-t termel, mint Bukarest, pedig kevesebben lakják.
5) Melyik az élhetőbb? Budapest.
A Mercer szerint 2010-ben Budapest volt Kelet-Európa második legélhetőbb városa Prága után, Bukarestet nem említik a cikkben.
Bukarestben magasabb az átlag fizetés? Ezt most találtam, 2013 májusi a cikk:
" A legjobban fizetett állások viszont Bukarestben vannak, ahol számos, multinacionális vállalat, nemzetközi szervezet, kormányintézet székhelye található. A fővárosban az átlagos fizetés elérte a 2152 lejt, ami 614 lejjel nagyobb az 1538 lejes országos átlagfizetésnél."
Szóval 2152 lej ami kb 150 ezer Ft. Budapesten tudtommal ennél nagyobb az átlag, de most azt nem kerestem ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!