Kezdőoldal » Utazás » Európa » Miért van még mindig határ...

Miért van még mindig határ Horváto-ban?

Figyelt kérdés
Ma voltam Horváto-ban és még mindig van határ. Ez miért van? Már lassan egy hónapja az EU-hoz tartozik Horvátország.
2013. júl. 28. 23:35
 1/6 A kérdező kommentje:
Magyar-Horvát határra gondoltam.
2013. júl. 28. 23:36
 2/6 anonim ***** válasza:

Ennyi év EU tagság után ez a kérdés még komolyan felmerülhet?

Horvátország az EU tagja, viszont még legalább 2 évig nem tagja a Schengeni övezetnek, azaz a határon a személyek ellenőrzèse megmarad, csak vámvizsgálat szűnt meg. Ha majd Schengeni tag is lesz, akkor szűnik meg az ellenőrzés.

2013. júl. 29. 00:00
 3/6 anonim ***** válasza:

Miért ne lenne határ? Valaki félretájékoztatott téged? Mondta valaki, hogy megszűnik a határ? Nem értettél valamit félre? Csak az Unióhoz csatlakoztak egyelőre, a Schengeni zónához nem! Egyébként Magyarország sem csatlakozott egyből a Schengeni zónához, csak az Unióhoz csatlakozás után pár évvel.

Vagy pl. ott van Anglia. Sok-sok éve Uniós tag, de mégis van határellenőrzés, mert ők sem Schengeni tagok.

Vagy Svájc: nem Uniós tagok, de nincs határellenőrzés.

Szóval a lényeg: a határellenőrzés és az uniós tagság között nincs egyértelmű összefüggés.

2013. júl. 29. 00:14
 4/6 anonim ***** válasza:
Egyébként határ még a Schengeni övezeten belül is van, csak állandó határellenőrzés nincs.
2013. júl. 29. 01:13
 5/6 anonim ***** válasza:

Az utolsónál a pont.

Attól, hogy nem lesz látható határ, attól még közvetlen határ után ellenörízhetnek (és szerintem fognak is nyranként eröteljesen). Beutázási szabályai minden országnak vannak, és amire utaznak a horvátok, pl élemiszer beviteli tilalmak(hogy a turisták ne egy egész heti élellemmel menyenek) és ezt rendesen ellenörizni fogják mindig is.

2013. júl. 29. 07:50
 6/6 anonim ***** válasza:

De annyi könnyítést már évek óta bevezettek, hogy elég a személyi a határátlépéshez és nem szoktak belekötni a magyarokba.

Legalábbis én mindig gond nélkül átjutottam a határon.

Egyébként egy vicces sztori eszembe jutott erről: egy horvát határ menti település polgármestere (60 körüli férfi) egy hasonló korú hölgykollégájával ment ki Horvátországba valamilyen eseményre. Végeztek, visszajöttek, másnap reggel a polgármesternek megint mennie kellett. Határon átnyújtja (az amúgy ismerős határőrnek!) a személyijét. Határőrnek megnyúlik az arca, zavartan visszaadja: "Pisti, ne haragudj, de ezzel nem engedhetlek át."

Polgármester értetlenül néz, ismerik, állandóan átmegy a határon, soha nem volt gond.

"Pisti, nézd meg mit adtál oda" - segít neki a határőr.

Megfordítja a kártyát, kiderült, hogy összecserélték a hölggyel a személyiket és az övét adta oda.

Fontos volt, hogy átjusson, úgyhogy megfordult, padlógázzal vissza haza. Kora reggel volt, még aludt a hölgy. Csengetésre nem reagált.

Végső kétségbeesésében átmászott a kerítésen, hogy bekopogjon az ablakon/bejárati ajtón, vagy valahogy felébressze.

Kis faluról van szó, másnap elindult a pletyka, hogy a polgármester úr reggel mászott be Mancikához :)

2013. júl. 30. 22:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!